Ένα ταξίδι και ένα αφιέρωμα σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έκανε το tinyplanet.gr.

 

Το αφιέρωμα αναφέρει τα εξής:

 

Με ανανεωμένη ενέργεια συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας προς την Αλεξανδρούπολη, ακολουθώντας την Εγνατία Οδό, έναν από τους πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

 

Αυτή η διαδρομή χαρακτηρίζεται από περιοχές με εκτεταμένη ιστορία, εντυπωσιακά τοπία και γραφικές πόλεις που αξίζει να ανακαλύψουμε τα κρυμμένα τους μυστικά. Οδηγώντας το νοικιασμένο όχημα με άνεση και ασφάλεια, κινούμαστε προς τα ανατολικά, με θέα τη θάλασσα και τον καταπράσινο ορίζοντα της Θάσου.

 

Κάνουμε μια σύντομη στάση στη Νέα Καρβάλη για να αποκτήσουμε τους διάσημους κουραμπιέδες της. Η ξεχωριστή γεύση τους προέρχεται από το εξαιρετικό βούτυρο και το αμύγδαλο με τη φλούδα που προστίθεται στο γλύκισμα. 

 

Ο δρόμος προς την Χρυσούπολη συνεχίζεται, φέρνοντας μας στις λιμνοθάλασσες Βάσσοβα και Ερατεινού, καθώς και στο Αισθητικό Δάσος του Νέστου, που είναι περιοχές προστατευόμενες από το φυσικό περιβάλλον. 

 

Στην Κεραμωτή, η παραλία “αμμόγλωσσα” ξεχωρίζει ως η δημοφιλέστερη, ιδανική για οικογένειες με την αμμώδη παραλία και τα καθαρά νερά της.

 

 

Φτάνοντας στην Κεραμωτή με το αυτοκίνητο

 

Σε αυτό το σημείο, η Εγνατία Οδός ξεκινάει την ανηφορική της πορεία προς την Ξάνθη, διασχίζοντας τον ποταμό Νέστο, που λειτουργεί ως φυσικό σύνορο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης. Από το χωριό Γαλάνη ξεκινά ένα από τα πιο εντυπωσιακά μονοπάτια στη χώρα, αποκαλύπτοντας την εκπληκτική ομορφιά των Στενών του Νέστου. 

 

Το μονοπάτι ακολουθεί την διαδρομή των σιδηροδρομικών γραμμών, με τη θέα των στρογγυλεμένων καμπυλών που δημιουργεί ο ποταμός να παρασύρει τους επισκέπτες με την εντυπωσιακή του ομορφιά.

 

 

Ξάνθη: «Στολίδι» η παλιά της πόλη

 

Η Ξάνθη ξεχωρίζει ως μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, και όχι άδικα. Το ιστορικό της κέντρο αναδεικνύεται με επιτυχία, διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της. Η πόλη είναι χτισμένη σε σχήμα αμφιθεάτρου, με πολλές οργανωμένες διαδρομές που οδηγούν στους γύρω ορεινούς όγκους. 

 

Μια βόλτα στην παλιά πόλη, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα αρχοντικά, μας ταξιδεύει στο παρελθόν, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που θυμίζει σκηνικό από κινηματογραφική ταινία. 

 

Μια επίσκεψη στο αρχοντικό του Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο κατασκευάστηκε στον 18ο αιώνα με έντονα στοιχεία νεοκλασσικισμού και μπαρόκ, προσφέρει μια εμπειρία γεμάτη εξαιρετικές τοιχογραφίες.

 

Ένα άλλο μοναδικό μουσείο που μαγνητίζει το ενδιαφέρον είναι το “Μουσείο Σκιάς”, ένα μοναδικό εγχείρημα στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον χώρο τέχνης, παρουσιάζονται έργα τέχνης σκιάς του Τριαντάφυλλου Βαϊτση, ενός κορυφαίου καλλιτέχνη στον χώρο της “Shadow Art“. 

 

Τα έργα αυτά δημιουργούνται από άχρηστα υλικά και καθημερινά αντικείμενα, φωτίζονται με ενδιαφέρον (Τηλ. 2541108309). Επιπλέον, το Λαογραφικό Μουσείο προσφέρει εκθέσεις που αναδεικνύουν την κοινωνική, οικονομική, και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου στις αρχές του 20ού αιώνα (Τηλ. 2541025421), ενώ το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει μια συλλογή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων ν. Ξάνθης (Τηλ. 2541029282).

 

Στην πόλη υπάρχει έντονο ανατολίτικο άρωμα λόγω της πολυπληθούς μουσουλμανικής κοινότητας. Εκκλησίες και τεμένη συνυπάρχουν αρμονικά, ενώ το εμβληματικό σύμβολο της πόλης είναι ο Πύργος του Ρολογιού στην κεντρική πλατεία, που χρονολογείται από το 1859. Κάθε Σάββατο, το διάσημο παζάρι της πόλης προσφέρει έναν χρωματιστό, ζωντανό κόσμο γεμάτο ήχους και ενέργεια.

 

 

Από Ξάνθη στο Πόρτο Λάγος

 

Στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ξάνθης, το βλέμμα μας χάνεται σε αμμώδεις παραλίες που εκτείνονται χιλιόμετρα, από το Δέλτα του Νέστου μέχρι τη Βιστωνίδα λίμνη προς τα ανατολικά. 

 

Η περιοχή αυτή αποτελεί έναν μοναδικό οικότοπο, προστατευόμενο από διεθνείς συνθήκες. Οι παραλίες Εράσμιο, Μάγγανα, Μυρωδάτο, Άι Γιάννης, Πόρτο Μόλο, Μάνδρα, διακρίνονται για τη “βελούδινη” άμμο, τους γραφικούς όρμους, τα κρυστάλλινα νερά και τα γαλάζια κύματα του Θρακικού Πελάγους.

 

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην Εγνατία Οδό με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή. Ωστόσο, μια εναλλακτική διαδρομή θα μπορούσε να μας οδηγήσει προς το Πόρτο Λάγος, όπου τα νερά της Λίμνης Βιστωνίδας συναντούν το Θρακικό Πέλαγος. 

 

Εκεί, μια ξύλινη γέφυρα οδηγεί σε ένα νησάκι όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Ο υγρότοπος αυτός φιλοξενεί πληθώρα ειδών πουλιών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων και απειλούμενων, ενώ η χλωρίδα του προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. 

 

Εάν επιθυμούμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην περιοχή, μπορούμε να επισκεφθούμε επίσης τα κοντινά Άβδηρα, με τον πλούσιο αρχαιολογικό χώρο και μουσείο. 

 

Η αρχαία πόλη, που είχε τείχη, λιμάνι, ιερά κ.ά., αποκαλύπτεται μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, αποτελώντας την πατρίδα του φιλοσόφου Δημόκριτου και του σοφιστή Πρωταγόρα (Τηλ. 2541051783).

 

 

Στην πολυπολιτισμική Κομοτηνή

 

Κατευθυνόμαστε προς τα ανατολικά για να επιστρέψουμε στην Εγνατία Οδό, ακριβώς στην είσοδο της Κομοτηνής. Η πόλη αυτή αποτελεί έναν συνδυασμό ανατολίτικου και δυτικού πολιτισμού, με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, διάφορες κουλτούρες, όμορφες μυρωδιές και χαρακτηριστικές γεύσεις. 

 

Η βόλτα μας ξεκινά από την κεντρική πλατεία, όπου συγκεντρώνονται όμορφα καφέ, ενώ εδώ βρίσκονται και τα στέκια των περίπου 10.000 φοιτητών που προσδίδουν ζωντάνια στην πόλη. 

 

Λίγα τείχη από τη βυζαντινή εποχή αναδεικνύουν το ιστορικό παρελθόν της, ενώ τα πολλά τεμένη με τους χαρακτηριστικούς μιναρέδες, ιδιαίτερα το Εσκί Τζαμί (Παλιό Τζαμί) στο κέντρο της πόλης, αποτελούν μαρτυρία του πώς χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνυπάρχουν αρμονικά σε αυτήν την περιοχή της χώρας μας.

 

Ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της Κομοτηνής αποτελεί το «Σπαθί», το λευκό μαρμάρινο άγαλμα που βρίσκεται στην είσοδο του δημοτικού πάρκου. Η τοπική κουζίνα της περιοχής ξεχωρίζει για την ποικιλία των γεύσεων. Πρόκειται για μια μίξη ελληνικών, τουρκικών, αρμενικών και άλλων κουλτούρων, με πλούσιες μυρωδιές μπαχαρικών. 

 

Όσον αφορά τα εδέσματα, τα «σιροπιαστά» ξεχωρίζουν, ενώ το διάσημο σουτζούκ λουκούμ, που αποτελείται από καρύδια που βουτιούνται σε λουκούμι με μούστο και στρώνονται με άχνη ζάχαρη, αποτελεί το πιο δημοφιλές γλύκισμα της Κομοτηνής.

 

 

Αρχαία Μαρώνεια και Μεσημβρία – Ζώνη

 

Αφού αφήσουμε πίσω μας την Κομοτηνή, κατευθυνόμαστε προς την Αλεξανδρούπολη, με τον επιβλητικό ορεινό όγκο της Ροδόπης να δημιουργεί μια εντυπωσιακή σκιά. Στη διαδρομή μας, συναντούμε το φημισμένο ψαροχώρι της Ροδόπης, το Φανάρι, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παραθεριστικό κέντρο. 

 

Επίσης, εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος είναι η Μαρώνεια, η οποία κατά την εποχή του Ομήρου ήταν η πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα. Αποτελούσε τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική από τις αρχαίες ελληνικές αποικίες στις παραλίες της Θράκης, με συνεχή ακμή κατά την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα. 

 

Το αρχαίο θέατρο, ένα από τα τμήματα της αρχαίας πόλης που αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές, προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες. Στο γραφικό χωριό Μαρώνεια, το αρχοντικό Ταβανιώτη αποτελεί ένα δείγμα της οικιστικής αρχιτεκτονικής του 1880 και φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα αρχαιολογική συλλογή, παρουσιάζοντας την ιστορική εξέλιξη της περιοχής από την Παλαιολιθική Εποχή έως σήμερα (Τηλ. 2533 043016).

 

Στο τελευταίο τμήμα της Εγνατίας Οδού, καθώς κατευθύνεται προς την Αλεξανδρούπολη, διασχίζει έναν ακόμη σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στη Θράκη, αυτόν της Μεσημβρίας – Ζώνης. 

 

Πρόκειται για μία από τις αποικίες της Σαμοθράκης που ιδρύθηκαν στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. Η διπλή ονομασία οφείλεται στο ότι, όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές, η θέση ήταν ευρύτερα γνωστή ως Μεσημβρία. 

 

Παρ’ όλα αυτά, τα πιο πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα πρόκειται για την αρχαία Ζώνη. Στον χώρο έχουν ανασκαφεί το τείχος με πύργους, κατοικίες, δημόσια κτίρια, ένα ιερό της Δήμητρας και ο ναός του Απόλλωνα (Τηλ. 2551096214). 

 

Από το χωριό Δίκελλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, εξατμίζονται οι καταπληκτικές παραλίες του Έβρου, όπως Δικέλλων, Αγίας Παρασκευής, Μάκρης κ.α. Σύμφωνα με τον μύθο, το σπήλαιο στο χωριό Μάκρη ήταν το σπήλαιο του Κύκλωπα από την Οδύσσεια.

 

 

Στην κοσμοπολίτικη Αλεξανδρούπολη

 

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια σύγχρονη και κοσμοπολίτικη πόλη, όπου η ανατολή συναντά τη δύση. Είναι το κυριότερο οικονομικό κέντρο της Θράκης, διαθέτοντας επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή. 

 

Το σύμβολο της πόλης είναι ο φάρος, ύψους 27 μέτρων, που βρίσκεται κοντά στην παραλιακή οδό, η οποία είναι γεμάτη όμορφα καφέ, μικρά ουζερί, και ταβέρνες που αναδεικνύουν τις τοπικές γεύσεις. 

 

Η πεζοδρομημένη παραλιακή ζώνη κάτω από τον φάρο είναι ένας χώρος συνάντησης το καλοκαίρι για ντόπιους και επισκέπτες, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν ελεύθερα και με ασφάλεια.

 

Η πόλη διαθέτει επίσης ένα εκτενές δίκτυο όμορφων πάρκων, ιδανικών για χαλάρωση και μικρούς περιπάτους, καθώς και σύγχρονα ποδηλατοδρόμους που διευκολύνουν την ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο. Ανάμεσα στα μουσεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι το Εθνολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1899 και παρουσιάζει την παραδοσιακή ζωή του Έβρου από το τέλος του 17ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα (Τηλ. 2551036663). Εντυπωσιακό είναι επίσης το Εκκλησιαστικό Μουσείο, στην παλιά Λεονταρίδειο Σχολή δίπλα στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, που φιλοξενεί πλούσια συλλογή εκκλησιαστικής τέχνης από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα (Τηλ. 2551082282).

 

 

Γύρω από την πόλη

 

Ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο που έχουμε, η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει μια εκπληκτική αφετηρία για εξερεύνηση των γύρω περιοχών. 

 

Τα ερείπια της ρωμαϊκής Τραϊανούπολης, με τα εντυπωσιακά λουτρά τους (14 χλμ μακριά), το γνωστό Δέλτα του Έβρου, έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ευρώπη που λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες πουλιά ετησίως (22 χλμ), και η Ιερά Μονή της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία παραδείγματα της τέχνης της Σχολής της Κωνσταντινούπολης, αποτελούν μερικές από τις εξαιρετικές επιλογές.

 

Αφού απολαύσαμε την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Αλεξανδρούπολης στα όμορφα καφέ, τις γραφικές ταβέρνες και τα ζωντανά club κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και στα κεντρικά σημεία της πόλης, καταλήξαμε σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο για ξεκούραση, προτού ξεκινήσουμε το ταξίδι επιστροφής προς τη Θεσσαλονίκη.