Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ανακοίνωση της αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα των ΕΛΤΑ. Πολλά καταστήματα στη χώρα έχουν κλείσει και άλλα θα κλείσουν το επόμενο διάστημα. 

 

Σωματεία και φορείς της Θάσου έχουν κινητοποιηθεί αρκετές φορές έτσι ώστε να μην υποβαθμιστεί ή κλείσει τελείως το κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Λιμενάρια, και η Λαϊκή Συσπείρωση θέτει ερώτημα προς το νέο περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χριστόδουλο Τοψίδη, αν προτίθεται να στηρίξει τα αιτήματα των σωματείων, για να μην κλείσει αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Λιμενάρια.

 

 

Η ανακοίνωση της παράταξης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση της απόφασης της διοίκησης των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα να κλείσει 141 καταστήματα από τα 578, με δηλωμένο στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, με την ενοποίηση υποστελεχωμένων και μη κερδοφόρων καταστημάτων.

 

Η απόφαση αυτή λήφθηκε δίχως να υπολογίζονται οι ανάγκες των κατοίκων που εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα ταχυδρομικά καταστήματα παρέχοντας υπηρεσίες ταχυδρομικές, χρηματοοικονομικές και ταχυμεταφορών, που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, πληρωμές συντάξεων, πληρωμές λογαριασμών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, κτλ.

 

Εκτός από την υποβάθμιση των ταχυδρομικών υπηρεσιών για το κοινό, δυσμενείς είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ. Ταυτόχρονα κερδισμένες βγαίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου που συγκεντρώνουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της “απελευθερωμένης” αγοράς.

 

Στο επίκεντρο των αναδιαρθρώσεων στα ΕΛΤΑ βρίσκεται η αντιδραστική λογική του κόστους - οφέλους για την διασφάλιση της κερδοφορίας τους, για να καταστούν ελκυστικά είτε για την είσοδο Στρατηγικού Επενδυτή, είτε για την ιδιωτικοποίηση τους.

 

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την “απελευθέρωση” - ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως είναι οι ταχυδρομικές και τραπεζικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια κλπ., που διαδοχικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

 

Στην περιοχή μας ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε σε κλείσιμο των καταστημάτων σε Πρίνο Θάσου, Κεχρόκαμπο Καβάλας, στα Λάβαρα και τα Δίκαια του Έβρου. 

 

Ωστόσο ο κατάλογος μεγαλώνει και διευρύνεται (Δοξάτο Δράμας, Νέα Πέραμος Καβάλας, Εχίνος Ξάνθης, κ.α.) ενώ πρόσφατα δεκάδες μαζικοί φορείς της Θάσου σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τον κίνδυνο του κλεισίματος του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στα Λιμενάρια της Θάσου.

 

Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν αυτή η αρνητική εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων προηγούμενων με τη σταδιακή αποξήλωση υπηρεσιών όπως του ΟΤΕ, της Εφορίας, των τραπεζών, της πολεοδομίας, αλλά και τη μείωση των δρομολογίων στη γραμμή Πρίνος – Καβάλα, την υπολειτουργία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα Λιμενάρια, την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας κλπ.

 

Το εν λόγω υποκατάστημα εξυπηρετεί 7.000 και πλέον κατοίκους από τον Πρίνο ως τα Κοίνυρα, μεγάλο μέρος από το 1.000.000 επισκέπτες του νησιού τους θερινούς μήνες, αναλογικά 3.000 λογαριασμούς ρεύματος και ύδρευσης, εκατοντάδες συναλλαγές και πληρωμές συντάξεων.

 

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης: Αν προτίθεται να στηρίξει και με ποιον τρόπο τα δίκαια αιτήματα των σωματείων και φορέων της Θάσου για να μην κλείσει αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Λιμενάρια με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό στα όμορα χωριά;”