Σταματημό δεν έχουν τα κρούσματα αντιποίησης αρχής με δήθεν επιθεωρητές του ΕΦΕΤ να εξαπατούν επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές, καταφέρνοντας να αποσπάσουν και χρήματα σε αρκετές περιπτώσεις.

 

Οι απατεώνες φαίνεται ότι δρουν οργανωμένα και προσποιούνται με αρκετή πειθώ τον ρόλο του επιθεωρητή, αρχικώς τρομάζοντας τους ιδιοκτήτες των υπό έλεγχο επιχειρήσεων και στη συνέχεια δείχνοντάς τους δήθεν τρόπους αντιμετώπισης των παρανομιών τους αλλά και αποφυγής επιβολής διοικητικού προστίμου.

 

Σύμφωνα με όσες πληροφορίες έγιναν γνωστές, δύο άτομα που εμφανίζονται ως κλιμάκιο του ΕΦΕΤ και τα οποία φέρουν πλαστές σφραγίδες, ψεύτικα ΑΦΜ και μπλοκάκια παραπόνων καταναλωτή, επισκέπτονται επιχειρήσεις ως δήθεν «ελεγκτές» ή «περιφερειακοί επιθεωρητές» του ΕΦΕΤ.

 

Οι απατεώνες επιλέγουν επιχειρήσεις παραγωγής, διάθεσης ή εμπορίας τροφίμων αλλά και πολλές επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Το «κλιμάκιο» αυτό προβαίνει σε έλεγχο με αρκετά αληθοφανή τρόπο και στη συνέχεια συμπληρώνει μια φόρμα με τις παραβάσεις που έχει δήθεν εντοπίσει.

 

Στη συνέχεια προτρέπει στα υποψήφια θύματα της απάτης να καταθέσουν χρηματικά ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό, δήθεν του ΕΦΕΤ, για να «εξαγοράσουν» εν είδει ενός μικρού προστίμου, το μεγαλύτερο διοικητικό πρόστιμο που θα μπορούσε να τους επιβληθεί ή ακόμη και να ανακόψουν μια ποινική σε βάρος τους διαδικασία.

 

Τα χρήματα που ζητούν κάθε φορά ποικίλουν αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ζητείται το ποσό των 500 ευρώ για να αποφευχθεί, όπως ισχυρίζονται, ένα μεγάλο διοικητικό πρόστιμο της τάξης των 3.000 ευρώ ή των 5.000 ευρώ, για να μην γίνει δήθεν επόμενος πιο εξονυχιστικός έλεγχος ή να μην ασκηθεί ποινική δίωξη.

 

Εμφανίζουν δε την όλη διαδικασία ως μια μορφή «περαίωσης» και όχι ως «λάδωμα» γι’αυτό και προτρέπουν τα υποψήφια θύματα σε κατάθεση χρημάτων στην τράπεζα και όχι σε επιτόπια καταβολή μετρητών.

 

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες ζητήθηκαν και επί τόπου χρήματα ή δόθηκε ραντεβού με δεύτερο «κλιμάκιο», άλλων ελεγκτών δήθεν του ΕΦΕΤ, στους οποίους έπρεπε να γίνει η καταβολή του «μικρού προστίμου».

 

Είναι άγνωστο πόσα είναι τα μέχρι στιγμής θύματα αυτής της οργανωμένης επιχείρησης απάτης. Οι περισσότεροι δεν τολμάνε καν να το αναφέρουν σε κάποια αρχή, φοβούμενοι τους επιπλέον ελέγχους ή τα μεγαλύτερα πρόστιμα.

 

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, όταν επιχειρήσεις που είχαν δεχθεί τους «ελέγχους» των «μαϊμού» επιθεωρητών, έκριναν σκόπιμο πριν προβούν σε κατάθεση στην τράπεζα να αποταθούν στην περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ στην οποία υπάγονται για να ρωτήσουν λεπτομέρειες για την διαδικασία.

 

Οι Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ έδωσαν σαφείς οδηγίες στους επιχειρηματίες να μην προχωρήσουν σε καμία κατάθεση στις τράπεζες και να προχωρούν σε καταγγελία στην αστυνομία.

 

Δυστυχώς, οι περισσότεροι επιχειρηματίες αποφεύγουν τη διαδικασία αυτή με αποτέλεσμα να μην υπήρχαν, στην αρχική φάση του φαινομένου, επαρκείς πληροφορίες για τον εντοπισμό της σπείρας.

 

Το φαινόμενο έδειχνε να επαναλαμβάνεται συνεχώς όλο το φθινόπωρο, όταν σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχαν εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις τέτοιων δήθεν ελέγχων στην Καβάλα και την Θάσο. Σύμφωνα με υπηρεσιακές πληροφορίες, τα θύματα σε όλο το νομό ήταν αρκετά ωστόσο ελάχιστοι ενέδωσαν στις πιέσεις και κατέβαλαν τελικώς τα χρήματα.  

 

Ο ΕΦΕΤ έχει προβεί έως τώρα σε τρεις διαδοχικές ανακοινώσεις, εξηγώντας ότι το φαινόμενο συναντάται σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στη νησιωτική χώρα. Στις ανακοινώσεις τονίζεται μεταξύ άλλων: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι στις περιπτώσεις όπου πράγματι διαπιστώνονται παραβάσεις σε ελεγχόμενες από τον ΕΦΕΤ επιχειρήσεις, ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα, είτε για την επιβολή διοικητικής κύρωσης δια των αρμοδίων οργάνων του, είτε ποινικής δια της παραπομπής των παραβατών στη δικαιοσύνη.

 

Τονίζουμε, επίσης, ότι οι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ φέρουν πάντα υπηρεσιακή ταυτότητα και εντολή ελέγχου της υπηρεσίας τους, τις οποίες και επιδεικνύουν κατά την προσέλευσή τους στην ελεγχόμενη επιχείρηση. Καλούμε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων τροφίμων στους οποίους απευθύνονται άτομα επικαλούμενα ιδιότητα ελεγκτών του ΕΦΕΤ, με σκοπό την καταβολή σε αυτά χρημάτων για αποφυγή δήθεν κυρώσεων, να καταγγέλλουν αμέσως το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους».

 

Ο ΕΦΕΤ έχει αποστείλει και στο νομό Καβάλας σε αρκετούς συλλόγους επαγγελματιών και τα επιμελητήρια την σχετική ενημέρωση στην οποία τονίζεται ότι «οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ δεν έχουν καμία συναλλαγή οποιασδήποτε μορφής με τους ελεγχόμενους» ενώ επισημαίνεται ότι ο φορέας βρίσκεται ήδη από καιρό σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές βοηθώντας στην εξιχνίαση των εγκληματικών αυτών πράξεων.

 

Την πιο ψύχραιμη στάση από όλους φαίνεται ότι έδειξε ένας επιχειρηματίας της Καβάλας ο οποίος επικοινώνησε με τον ΕΦΕΤ αλλά προσέφυγε και στην αστυνομία, δίνοντας όσα στοιχεία είχε στη διάθεσή του. Από την πρώτη εξέταση που έγινε, έχει εντοπιστεί ο δικαιούχος ενός τραπεζικού λογαριασμού που χρησιμοποιούν οι απατεώνες αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιο αν πρόκειται για λογαριασμό των δραστών ή για κάποιον λογαριασμό ανυποψίαστου πολίτη που χρησιμοποιήθηκε για την απάτη τους.