γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Καλημέρα, έχουν περάσει 53 χρόνια από την 30η Σεπτεμβρίου του 1970, τότε που έγινε η θεμελίωση του κτιρίου του Λιμενικού Ταμείου Καβάλας στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Εθνικής Αντιστάσεως (τότε η οδός είχε την ονομασία Βασιλέως Παύλου). 

 

Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής, την εποχή εκείνη ο Ιωάννης Πριμικίδης. Στους αρχικούς σχεδιασμούς να λειτουργήσει ξενοδοχείο στο κτίριο που θα γίνονταν. Δύο χρόνια μετά στέγασε υπηρεσίες της Περιφερειακής διοίκησης του 7ου “διαμερίσματος”. 

 

Η χώρα είχε χωριστεί σε επτά περιφέρειες η μία από αυτές είχε έδρα την Καβάλα. Στον δεύτερο όροφο στεγάστηκε και το Λιμεναρχείο.  Αργότερα στο ισόγειο του κτιρίου ήταν το τηλεφωνικό κέντρο του Ο.Τ.Ε.

 

Να προσθέσω ακόμα ότι Ιωάννης Πριμικίδης ήταν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου από τον Σεπτέμβριο του 1945, συνέδεσε δε το όνομα του με μια σειρά έργων στο Λιμάνι, το κυριότερο από αυτά η μεγάλη επέκταση της χερσαίας του ζώνης στο τμήμα από το Φάληρο μέχρι την σημερινή προβλήτα μπροστά από το χώρο του Λιμεναρχείου. 

 

Ο Ι. Πριμικίδης ήταν πρόεδρος από 1ης Σεπτεμβρίου 1945 έως 16 Φεβρουαρίου 1965. Για το χρονικό διάστημα από 2 Μαρτίου 1965 έως 12 Ιανουαρίου 1966 πρόεδρος ήταν ο Αθανάσιος Βαβαλέσκος (διετέλεσε Δήμαρχος Καβάλας). 

 

Από τον Μάρτιο του 1966 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 1985 πρόεδρος ήταν ξανά ο Γιάννης Πριμικίδης (για την ζωή και το τεράστιο έργο του Ι. Πριμικίδη θα σας γράψω σύντομα). 

 

Ο Παναγιώτης Χατζηεμμανουήλ πρόεδρος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ “ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΓΡΗΓΟΡΙΟΥ" με είπε ότι ο σύλλογος του τίμησε πριν μερικά χρόνια την μνήμη του Γιάννη Πριμικίδη, που εκτός από πρόεδρος τού λιμενικού Ταμείου, ήταν θεατρικός συγγραφέας, ιδρυτής του αθλητικού Συλλόγου ΑΙΣΧΥΛΟΣ, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδος ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.