γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Θα μπορούσε να ήταν και επιστροφή στα ..κουίζ της πανδημίας...

 

Πόσα ξενοδοχεία εικονίζονται και ποια στη φωτογραφία της Καβάλας πριν 50 και πλέον χρόνια;

 

Είναι τα ξενοδοχεία “Αστέρας” της Εθνικής Τραπέζης οι “Φίλιπποι” το “Πανόραμα” και ο “Γαλαξίας” του Αποστολόπουλου με έναν όροφο λιγότερο από ότι είναι σήμερα.

 

Στην φωτογραφία διακρίνονται τα πολύχρωμα αυτοκίνητα, στο κέντρο, ταξί αλλά και το μνήμα της μάνας του Μεχμέτ Αλή που γκρεμίσθηκε το 1967 και τμήματα του μεταφέρθηκαν στην αυλή του σπιτιού του Μεχμέτ Αλή στην Παναγία.

 

Διακρίνεται ακόμα του μικρό κτίσμα του τουριστικού περιπτέρου του Δήμου, εκεί όπου το 1973 ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού δημιούργησε ένα άλλο μεγαλύτερο, το οποίο ανακαίνισε και χρησιμοποιεί ο Δήμος Καβάλας από το 2000.

 

Η Μεγάλη Λέσχη στο βάθος, όπως και τμήμα του κτιρίου της τότε Εμπορικής Τράπεζας, ξενοδοχείο σήμερα.

 

Πευκόφυτα τα βουνά της πόλης, στο βάθος με την ολόλευκη εκκλησία του Προφήτη Ηλία.

 

Σήμερα το τμήμα , όπου το τουριστικό περίπτερο ονομάσθηκε πλατεία “Κρίτωνος Κονσουλίδη” μπήκαν πολλά δένδρα και δεν υπάρχει ο δρόμος (είναι η οδός Κωστή Παλαμά που παλαιότερα ονομάζονταν Αμπάς Χιλμή έκοβε την πλατεία στα .. δυο και συνέχιζε στην οδό Δοϊράνης).

 

Μεταξύ ξενοδοχείου Φίλιπποι και Πανοράμος διακρίνεται ο νεόδμητος, τότε, κινηματογράφος “Απόλλων”. Ο αείμνηστος Σταύρος Υφαντίδης, όταν πρωτό ανάρτησα την όμορφη αυτή φωτογραφία πριν έξι χρόνια μου είχε γράψει ότι τα ξενοδοχεία που εικονίζονται είναι ..πέντε αν .. “προσθέσουμε και το ελάχιστο διακρινόμενο του Κώστα Μπεκρή; (δεν θυμάμαι το όνομα) στο κτίριο που στεγάζει την Κλινική “Ελευθώ”.