Στους πίνακες της εισηγητικής έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, προκύπτει διαφορά ανάμεσα στα ποσά που προβλέπεται να εισπραχθούν, υπέρ ΕΟΠΥΥ, από την αύξηση των εισφορών επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων και σε αυτά που αναφέρονται ως αύξηση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ για το 2016.

 

Ο Βουλευτής Ν.Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις για τον προορισμό των χρημάτων που κόβονται από τους συνταξιούχους, υπέρ ΕΟΠΥΥ.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:   τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

                τον Υπουργό Υγείας

                τον Υπουργό Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ:  Πού πάνε τα λεφτά που κόβονται από τους συνταξιούχους για τον ΕΟΠΥΥ;

 

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2016, και πιο συγκεκριμένα στη σελίδα 109, αναφέρεστε στα οικονομικά του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.ΟΠ.Υ.Υ.) και στη θετική επίπτωση που θα έχει για τον οργανισμό η αύξηση του ποσοστού εισφορών

 

υγειονομικής περίθαλψης όλων των φορέων κύριας ασφάλισης από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και στη θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς σε ποσοστό 6% επί των επικουρικών συντάξεων, όπως νομοθετήσατε ως κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» με το Ν. 4334/2015.

 

 Η ανωτέρω πρόβλεψη εκτιμάται από εσάς, όπως αναγράφεται και στον Προϋπολογισμό, ότι θα αποδώσει έσοδα 355 εκατομμύρια εντός του 2015 και 711 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

 

Με έκπληξη όμως εντοπίζουμε, στον πίνακα 3.27 της σελίδας 111 της Εισηγητικής Έκθεσης, ότι τα προσδοκώμενα έσοδα του Ε.ΟΠ.Υ.Υ. από ασφαλιστικές εισφορές για το 2016 προβλέπονται να αυξηθούν στα 4,370 δις ευρώ, από 4,096 το τρέχον έτος, μια αύξηση δηλαδή μόλις 274 εκατομμυρίων!!!

 

Βρισκόμαστε δηλαδή σε μια ξεκάθαρη περίπτωση δημιουργικής λογιστικής, ενώ την ίδια στιγμή υπόσχεστε ότι θα εξισορροπήσετε τα οικονομικά του οργανισμού που καλύπτει υγειονομικά τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους συμπολίτες μας.

 

 Όταν μάλιστα έχετε οδηγήσει τον Ε.ΟΠ.Υ.Υ. σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τη στάση πληρωμών που εφαρμόσατε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 που εκτόξευσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς προμηθευτές, νοσοκομεία, φαρμακευτικές και επαγγελματίες, πλήττοντας καίρια την αξιοπιστία του οργανισμού και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους.

 

Κατόπιν όλων αυτών

 

Ερωτάστε

 

1.Θα διοχετευτεί το σύνολο του ποσού των εισφορών υπέρ Ε.ΟΠ.Υ.Υ από τις περικοπές που κάνατε και θα κάνετε σε κύριες και επικουρικές συντάξεις;

 

2.Πώς δικαιολογείτε τη διαφορά στα αναγραφόμενα των πινάκων της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού;

 

3.Αν δεν γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς, του Ε.ΟΠ.Υ.Υ (για τον οποίο άλλωστε κόβετε από τους συνταξιούχους 1 δις 70 εκατ ευρώ μέσα σε 1,5 χρόνο) που θα διοχετεύσετε τα χρήματα και γιατί;

   

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

1.            Οικονόμου Βασίλης

2.            Αντωνίου Μαρία

3.            Βαγιωνάς Γιώργος

4.            Βλάσης Κώστας

5.            Βρούτσης Ιωάννης

6.            Γιακουμάτος Γεράσιμος

7.            Γιαννάκης Στέργιος

8.            Γιόγιακας Βασίλης

9.            Κατσανιώτης Ανδρέας

10.          Κέλλας Χρήστος

11.          Μπουκώρος Χρήστος

12.          Παναγιωτόπουλος Νικόλαος

13.          Στύλιος Γεώργιος

14.          Κόνσολας Εμμανουήλ

15.          Κυριαζίδης Δημήτρης

16.          Κεφαλογιάννη Όλγα

17.          Σκρέκας Κώστας

18.          Κοντογιώργος Κωνσταντίνος

19.          Αντωνιάδης Ιωάννης

20.          Κεραμέως Νίκη

21.          Καραμανλή Άννα

22.          Αυγενάκης Ελευθέριος