Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, η παρουσίαση των πρώτων υποψηφίων για το δημοτικό συμβούλιο και τις τοπικές κοινότητες της Καβάλας.

 

Μίλησε και παρουσίασε τους υποψήφιους ο Χρήστος Ποτόλιας, υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και νυν δημοτικός σύμβουλος.

 

Το καλοκαιρινό βράδυ στη συνοικία του Βύρωνα συνεχίστηκε με φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική, μ’ ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι, με κέφι και συζήτηση, με αισιοδοξία ότι μπορούν να γίνουν τα επόμενα βήματα, κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό, να εκφραστούν στα αποτελέσματα των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση σε Δήμο και Περιφέρεια, ώστε ο λαός να ορθώνει όλο και πιο ψηλό το ανάστημά του, απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, παλεύοντας και διεκδικώντας να ζήσει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.

 

Υποψήφιοι

 

  1. Αλχαζίδης Θόδωρος, μηχανολόγος – μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας - μέλος Ομοσπονδίας ΕΒΕ Καβάλας - μέλος ΕΣΕΕ
  2. Αναγνωστόπουλος Σταύρος, πτυχιούχος μάρκετινγκ, εργαζόμενος σε επισιτισμό - τουρισμό
  3. Ανανιάδου - Παναγιωτίδου Σοφία, ιδ. υπάλληλος – μέλος συλ. εικαστικών τεχνών & φιλοτέχνων ν. Καβάλας (Artattack)
  4. Αποστολίδου Ελπίδα, συνταξιούχος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
  5. Αρβανιτάκη Έλλη, ιδιωτική υπάλληλος
  6. Βουλγαράκη Νατάσσα, οικονομολόγος, ελεύθερη επαγγελματίας, μέλος ομοσπονδίας εμπόρων
  7. Γιαμουρίδου Εύη, ιδιωτική υπάλληλος, γραφίστρια
  8. Δεληγιάννης Βασίλης, εργαζόμενος ΟΤΑ
  9. Ζαραγκούλιας Ανδρέας,        ηλεκτρολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος συνδέσμου ηλεκτρολόγων
  10. Ζαχαριάδης Δήμος, συνταξιούχος δάσκαλος, πρόεδρος συνδέσμου πολιτικών συνταξιούχων
  11. Ζαχαροπούλου Έφη, συνταξιούχος ιατρός γενικού νοσοκομείου
  12. Καγιάσας Δημήτρης, ελεύθερος επαγγελματίας
  13. Καλυβιώτου Αλεξία, ιδιωτική υπάλληλος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου γονέων στο 17ο δημοτικό σχολείο
  14. Καραγεώργη Αναστασία, ιδιωτική υπάλληλος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου γυναικών Καβάλας
  15. Καραμπατζάκης Αναγνώστης, πρόεδρος σωματείου οικοδόμων Καβάλας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας οικοδόμων, εκλεγμένος στα ΔΣ του συλλόγου σχολείου, της Ένωσης Καβάλας και της Ομοσπονδίας ΑΜΘ στο γονεϊκό κίνημα
  16. Κασαστογιάννης Άγγελος, δημόσιος υπάλληλος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), προϊστάμενος περιφερειακής διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών & υποδομών Καβάλας
  17. Καταπόδη Δέσποινα, εκπαιδευτικός
  18. Κεσόγλου Μαριάννα, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, καθηγήτρια στο δημοτικό ωδείο Καβάλας, μέλος του πολιτιστικού σωματείου – πολυφωνικού συνόλου «ΣυνΩΔΗπόροι»
  19. Κοζικοπούλου Ναταλία, ξενοδοχοϋπάλληλος, γραμματέας του συνδικάτου τουρισμού - επισιτισμού Καβάλας - Θάσου
  20. Κοσμίδης Κωνσταντίνος, ελεύθερος επαγγελματίας
  21. Κοσμίδου Ανθούλα, δασκάλα, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, μέλος του συλλόγου γυναικών Καβάλας
  22. Κουτρουμπάνη Αργυρώ, δασκάλα, μέλος του ΔΣ του Ν/Τ Καβάλας της ΑΔΕΔΥ
  23. Κωνσταντή Βάσω, καθηγήτρια αγγλικών, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας
  24. Κώτσα Καλλιόπη, συνταξιούχος, μέλος του συλλόγου γυναικών Καβάλας
  25. Μανώλη Σουζάνα, συνταξιούχος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου γυναικών Καβάλας
  26. Μουράτης Σπύρος, πρόεδρος φυσιολατρικού πολιτιστικού συλλόγου Ζυγού
  27. Μουρούτη Δανάη, ιδιωτική υπάλληλος σε τεχνικό γραφείο, μέλος του ΔΣ του συλλόγου γυναικών Καβάλας
  28. Μπαχτζεζή Σοφία, συνταξιούχος, π. προϊστάμενη διεύθυνσης γραμματείας πρωτοδικείου Καβάλας
  29. Μπουρσαλίδου Σοφία, πτυχιούχος τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας ΑΠΘ, ξεναγός
  30. Παπαδόπουλος Γρηγόρης, συνταξιούχος γυμναστής, προπονητής κολύμβησης
  31. Παπανικολάου Αλέξανδρος, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, μουσικός
  32. Παπανικολάου Φάνης, ιδιωτικός υπάλληλος – ηλεκτρολόγος, μουσικός
  33. Παπαχριστοδούλου Ασημένια, ιδιωτική υπάλληλος
  34. Πασχαλιάς Αστέρης, δάσκαλος, μουσικός
  35. Πατσιαμάνη Ρούλα, ιδιωτική υπάλληλος, μέλος του συλλόγου γυναικών Καβάλας
  36. Ποτόλια Λίλη, ιατρός, ειδικευόμενη νεφρολογίας
  37. Ποτόλιας Κώστας, αφυπηρετήσας επίκουρος καθηγητής ΔΙΠΑΕ
  38. Ραζάκος Χρήστος, συνταξιούχος οικοδόμος, ερασιτέχνης φωτογράφος
  39. Ρουσοπούλου Ντιάνα, καθηγήτρια φιλόλογος μέσης εκπαίδευσης
  40. Σαμάκης Μανώλης, συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος
  41. Σοφιανός Απόστολος, συνταξιούχος, μέλος ΔΣ σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ
  42. Στάμος Σπύρος, καθηγητής, διευθυντής ΕΠΑΛ
  43. Σφούνης Νέστωρας, μηχανολόγος μηχανικός
  44. Τασόπουλος Δημήτρης, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός
  45. Τσολάκης Παναγιώτης, καθηγητής, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ ν. Καβάλας
  46. Τσούτσης Φώτης, μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας, δημοτικός σύμβουλος κοινότητας Καβάλας
  47. Χατζηχαραλάμπους Εβελίνα, νοικοκυρά
  48. Dimitrova Daniela, ιδιωτική υπάλληλος

 

Ομιλία υποψήφιου δημάρχου Καβάλας και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστου Ποτόλια:

 

Στις 8 Οκτωβρίου, έχουμε μπροστά μας μια ακόμα σημαντική πολιτική μάχη: αυτή των δημοτικών εκλογών. Η αχτίδα ελπίδας που μεγάλωσε με την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, να γίνει μεγαλύτερη... Να ενισχυθεί κι άλλο το ρεύμα μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και των τοπικών υποστηριχτών της ίδιας πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

 

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, η άνοδος σε ψήφους και ποσοστά, η ανοδική εξασφάλιση σημαντικής ανόδου στις εργατικές λαϊκές γειτονιές μεγάλων δήμων, αλλά και η άνοδος σε ψήφους και ποσοστά στο δήμο μας, είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα για τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία.

 

Και στη μάχη των δημοτικών εκλογών που είναι μπροστά μας, ήδη εκφράζεται μια πιο ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών, νεανικών, λαϊκών δυνάμεων στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόσο στην Καβάλα, όσο και σε Παγγαίο και Νέστο, κυρίως στη Θάσο.

 

Απέναντι στον αρνητικό συσχετισμό της πολιτικής των κομμάτων που στηρίζουν τα κέρδη των λίγων σε βάρος των πολλών, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης, αποφασιστικής ενίσχυσης της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Στην πράξη τα προηγούμενα 4 χρόνια αποδείξαμε ότι σταθήκαμε πλάι στον Καβαλιώτη εργαζόμενο για τις δικές του ανάγκες!

 

Αντίθετα η “πολυφωνική” αντιπολίτευση την ίδια προηγούμενη περίοδο αποδείχθηκε μονοφωνική χορωδία με τη διοίκηση στο να ξεδιπλώνεται η αντιλαϊκή πολιτική του δήμου.

 

Η σημερινή διοίκηση, μειοψηφία στο δήμο, που χάρη του εκλογικού νόμου βρέθηκε στο τιμόνι του δήμου, δε θα μπορούσε ούτε κόμμα της αντιλαϊκής της πολιτικής να περάσει αν δεν είχε την αμέριστη βοήθεια της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, η οποία εξαντλούσε την αντιπολίτευση της σε κουρνιαχτό στα ΜΜΕ προκειμένου να κρύψει τη ταύτισή  της στα βασικά με τη διοίκηση.

 

Σήμερα λίγο πριν τις εκλογές, καταγράφουμε τα «είδη» της αντιπολίτευσης που εμφανίζονται πάλι με την πληθώρα των παρατάξεων που στο προεκλογικό τους σεργιάνι βάζουν “τώρα που γυρίζει” ότι θα κάνουν την πόλη μας πάλι Μονακό, χωρίς βέβαια να απαντάνε στο ερώτημα που τους θέτουμε, που θα βρούνε τα λεφτά;

 

Βέβαια το ερώτημά μας είναι ρητορικό, γιατί ξέρουμε ότι όταν τους θέτουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των κονδυλίων από το κράτος, το οποίο οφείλει να χρηματοδοτεί τους δήμους, σφυρίζουν αδιάφορα, γιατί στο μυαλό τους και στη πολιτική των κομμάτων που τους στηρίζουν είναι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες και τα τοπικά χαράτσια, οι φόροι και τα τέλη, αρκεί μία ματιά στο λογαριασμό του ρεύματος όπου τα μισά πάνε στο δήμο.

 

Γιατί όντως κάποιοι είναι... «αντιπολίτευση», αντίπαλοι στα χαρτιά, έχοντας διαπρέψει τέσσερα χρόνια τώρα.

 

«Αντιπολίτευση» που γίνεται πλυντήριο για δύσκολους λεκέδες...«Αντιπολίτευση» που δεν τη χαλάει, ίσα - ίσα επιδιώκει να αθροίζεται με όσους τάχα αντιπολιτεύεται...

 

Οι περιορισμένες μας δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Κοινότητα Καβάλας, αλλά και σε όσα νομικά πρόσωπα και όργανα του δήμου συμμετείχαμε, ξεπερνώντας τους αντιλαϊκούς νόμους που ευνοούν τις “μεγάλες” παρατάξεις, αλλά και τον σκυλοκαβγά των “μεγάλων” παρατάξεων  για το μοίρασμα των θέσεων σε όργανα που λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις προκειμένου να υλοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική χωρίς έλεγχο  (Οικονομική Επιτροπή, ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ΔΕΥΑΚ κτλ…), δε στάθηκαν εμπόδιο στο να αποκαλύπτουμε σταθερά την ουσία των προβλημάτων της πόλης και του λαού, τις αιτίες, απορρίπτοντας, τη κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

 

Προτείναμε άμεσα μέτρα για τη πανδημία, τα δημοτικά τέλη, τα σχολεία, τους ελεύθερους χώρους, το κυκλοφοριακό, τη στάθμευση, το περιβάλλον, τη προστασία του λαού από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες.

 

Ενημερώσαμε καταγγείλαμε, ‘’κατεβάσαμε’’ σχέδια ψηφισμάτων, για τα λιπάσματα, για τα πετρέλαια, για το βοήθεια στο σπίτι, για τους σχολικούς τροχονόμους, για τις πλημμύρες στα Τενάγη, για την λαϊκή πλαζ της Καλαμίτσας που βρίσκεται σε διαδικασία με γοργούς ρυθμούς ιδιωτικοποίησης της με τη συνδρομή ουσιαστικά διοικήσεων σημερινής και προηγούμενων, καθώς και των άλλων παρατάξεων, για το ΔΙΠΑΕ και κλείσιμο τμημάτων του, για την οικονομική ανακούφιση των πολύτεκνων, για το νέο χαράτσι του νέου σταθμού διοδίων, για το ΠΑΛΗΟ και τα ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ, για το ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΑΤΟΥ, για το “νέφος” των χημικών εργοστασίων κα..

 

Ήμασταν οι μόνοι που βρεθήκαμε απέναντι στον υποτακτικό δήμαρχο και τη διοίκησή του που πιστά υπηρέτησε την αντιλαϊκή κεντρική πολιτική, που μετέτρεψε το δήμο σε μακρύ της χέρι, βασιζόμενος βέβαια και στην πολύμορφη, πολύφωνη και πολύπλευρη στήριξη που είχε από τις συμπολιτευόμενες αντιπολιτευτικές πολλές παρατάξεις, που εστίαζαν την αντιπολίτευση τους στα δευτερεύοντα, αφού στην ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής δεν έχουν διαφορές (ανταποδοτικές υπηρεσίες και χαράτσια, δημοτικοί φόροι και τέλη, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όσα έργα γίνονταν, που ήταν βέβαια πολύ μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, γίνονταν με εργολαβίες με πολλές καθυστερήσεις και με μεγάλο κόστος κτλ).

 

Η παρέμβασή μας πρόβαλλε τις διαφορετικές ιεραρχήσεις για τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Ασκώντας συνεχή πίεση για λύση συγκριμένων προβλημάτων, πιέζοντας για να καλυφθούν ανάγκες των δημοτών, απαιτώντας λύσεις στα τεράστια προβλήματα των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των ελεύθερων χώρων, των κοινωνικών δομών του δήμου.

 

• Για σημαντικές ανάσες για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης, ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική με γενναία μείωση των δημοτικών τελών στην κατοικία, στη μικρή επαγγελματική στέγη, με κατάργηση του χαρατσιού για ελεγχόμενη στάθμευση.

 

• Για αγωνιστική διεκδίκηση από το κράτος για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε μια σειρά υπηρεσίες του δήμου που αφορούν την καθημερινή πιεστική ζωή των Καβαλιωτών και των χωριών του δήμου. Για να στελεχωθούν κατά προτεραιότητα οι Κοινωνικές Υπηρεσίες. Για στήριξη των συμβασιούχων του δήμου. Για να ανατρέψουμε την πορεία ιδιωτικοποίησης των λιμανιών Α. Παύλος και ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄, για το ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ με τα πεντάστερα ξενοδοχεία και το πάρτι των εργολάβων σε σημαντικούς τομείς.

 

Σταθήκαμε μόνοι μας ενάντια στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των σχεδίων και έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όταν οι άλλες παρατάξεις μαζί με τη διοίκηση έκαναν αγώνα δρόμου για να αποδείξουν ότι ο καθένας υπηρετούσε καλύτερα τον αντιλαϊκό σχεδιασμό. Καταγγείλαμε τα σχέδια και τα έργα για το εργοστάσιο απορριμμάτων λίγο έξω από τη Περιγιάλι, όπου θα παράγεται το δευτερογενές καύσιμο RDF με την καύση του οποίου θα παράγεται ενέργεια για να φουσκώνει τα κέρδη των ομίλων που θα αναλάβουν τη διαχείριση του εργοστασίου.

 

Καταγγείλαμε την επέκταση της περιβαλλοντικής βόμβας που κρέμεται πάνω από το Περιγιάλι, συνοικία που ήδη επιβαρύνεται με υποβάθμιση του περιβάλλοντος με τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ, αλλά και τα ατυχήματα (πρόσφατος θάνατος) από τη διέλευση μέσα από το οικισμό βαρέων οχημάτων, ιδιωτών υπ’ όψιν που έχουν αναλάβει τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στο ΧΥΤΑ.

 

Προτείναμε παράλληλα τη λύση της ανακύκλωσης στην πηγή που είναι προς όφελος και της Δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος και που φυσικά κοστίζει λιγότερο για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά δεν επιλέγεται γιατί δεν έχει κέρδη για τους επιχειρηματίες του χώρου.

 

• Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού. Να εξασφαλιστούν χρήματα και να προχωρήσουν απαλλοτριώσεις σε πυκνοδομημένες συνοικίες. Να προχωρήσει επιτέλους η Περιμετρική.

 

• Για να μπει σε προτεραιότητα πρόγραμμα σχολικής στέγης, που θα περιλαμβάνει ανέγερση νέων σχολείων και σοβαρές παρεμβάσεις για την στατική επάρκεια γερασμένων σχολείων, με τις αναγκαίες επισκευές στα σοβαρά προβλήματα στις σχολικές υποδομές, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν χτιστεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Να προχωρήσουν με επείγοντα τρόπο ο προσεισμικός έλεγχος και οι μελέτες πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων.

 

• Να μετατραπεί σε συμβολική η συμμετοχή των δημοτών σε ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήριο, πολιτισμό, σχολικές αίθουσες. Να υπάρξει άμεσα πρόγραμμα ανάπτυξης των αθλητικών υποδομών του δήμου, με δημιουργία νέων γηπέδων, για την κάλυψη των αναγκών άθλησης των δημοτών και των δεκάδων αθλητικών σωματείων.

 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

Στη σημερινή μας εκδήλωση παρουσιάζουμε τους πρώτους υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους στο Δήμο μας, μέσα σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας. Η σύνθεση του ψηφοδελτίου αποτυπώνει τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η κοινή δράση, ο κοινός αγώνας με τους κομμουνιστές στο δήμο Καβάλας. Αποτελείται από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, «ψημένους» στους αγώνες, στη σύγκρουση με όσα και όσους δυσκολεύουν τη ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών.