Η ελληνογερμανική συνεργασία στην Τοπική Διοίκηση (ΟΤΑ)

(θέμα 35o Η.Δ. της συνεδρίασης του ΔΣ/ 30-11-15)

 

Τα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δήμων και περιφερειών Ελλάδας και Γερμανίας προσδιορίστηκαν στις εργασίες της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που έγιναν το διάστημα 4 - 6 Νοέμβρη στο Βερολίνο και που την έγκριση της γενόμενης μετάβασης της Δημάρχου σε αυτή, καλούμαστε να ψηφίσουμε στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

 

 Φυσικά δεν έχουμε αντίρρηση για την έγκριση της γενόμενης μετάβασης της Δημάρχου στο Βερολίνο. Αυτό που κατά την άποψή μας έχει σημασία είναι το περιεχόμενο της Συνέλευσης, τι έγινε, τι αποφασίσθηκε, ποια η θέση της διοίκησης σε αυτά που αποφασίζονται και προωθούνται σε τέτοιες συναντήσεις.  

 

Αυτή η συνεργασία κατά την έποψή μας, στοχεύει στη δημιουργία και από τους Δήμους, του κατάλληλου για την προσέλκυση επενδύσεων περιβάλλοντος, ώστε να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Τα έργα και οι δράσεις θα γίνονται με τη συμμετοχή ή την πλήρη ευθύνη ιδιωτών, που σημαίνει επίσης επί πλέον φορολόγηση των δημοτών.

 

Να σημειώσουμε ότι αυτή η συνεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια από προηγούμενες κυβερνήσεις, με βασικό συντελεστή σε αυτές τις επαφές τον Γερμανό Φούχτελ.

 

Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, κατήγγειλε αυτήν τη συνεργασία ως «ξεπούλημα» των δήμων και του δημόσιου πλούτου στους Γερμανούς...

 

Τώρα, οι ίδιοι, ως κυβέρνηση, όχι μόνο συνεχίζουν αλλά έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό τις επαφές που τα αντιλαϊκά αποτελέσματα αναμένεται - σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους - να γίνουν ορατά το προσεχές διάστημα και σε πρακτικό επίπεδο.

 

Στην κοινή διακήρυξη της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που υπεγράφη, όπου πήρε μέρος και η Δήμαρχός μας (άραγε την υπέγραψε;),  αναφέρονται μια σειρά από δράσεις που πιστοποιούν δυσμενείς για το λαό εξελίξεις. Βασικός στόχος είναι:

 

«Οι δήμοι δημιουργούν ένα κατάλληλο για την προσέλκυση επενδύσεων περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Κοινός στόχος τους είναι να εξελιχθούν οι δήμοι ως πάροχοι υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

 

Στο πεδίο της διοίκησης, προβλέπεται η οργάνωση της Τοπικής Διοίκησης με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, δηλαδή με όρους δημοσιονομικούς που προϋποθέτουν τον περιορισμό δαπανών για έργα και υπηρεσίες. Το στόχο αυτό θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά με παραπέρα επιβάρυνση, ως χρήστες - πελάτες των όποιων υπηρεσιών.

 

Οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής εξαρτώνται από τη συμμετοχή των δήμων σε διάφορα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επιλογή που συμβάλλει στην εμπέδωση της αντίληψης ότι η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που αφορά στη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς.

 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών και λειτουργεί πολλές φορές ως άλλοθι για τις δημοτικές διοικήσεις και την κεντρική εξουσία για το γεγονός ότι πολλά παιδιά μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που ολοκληρώνεται στις 31.12.2015, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για συνέχισή του.

 

Στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων, προβλέπεται η μεταλαμπάδευση των... Γερμανών εμπειρογνωμόνων στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο προκρίνει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

 

 Η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, που φαίνεται ότι περνά και μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Δράσης Απορριμμάτων που προωθούνται στη χώρα (πρόσφατα ψηφίσθηκε από το ΔΣ), είναι μια ευκαιρία για τις γερμανικές εταιρείες να αναπτύξουν τις δουλειές τους, μαζί και με «σύγχρονες» - έτσι τις ονομάζουν - επικίνδυνες για το περιβάλλον αλλά φτηνές για το κεφάλαιο μεθόδους, όπως αυτή της καύσης.

 

Στη χώρα μας, το έδαφος έχει στρωθεί εδώ και καιρό, για να υλοποιηθούν τέτοια σχέδια. Με τη συνεχή υποχρηματοδότηση των Δήμων, έως τις δραστικές περικοπές που τα τελευταία χρόνια ανέρχονται στο 70%, και βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των συλλογικών οργάνων του θεσμού, που και στο όνομα του δήθεν «απογαλακτισμού» του από την κεντρική εξουσία, προωθούσαν και προωθούν τέτοιες νεοφιλελεύθερες επιλογές.

 

 Η νέα διοικητική δομή, οι νέες αρμοδιότητες, οι νέες δυνατότητες και τα νέα πεδία, στα οποία οι δήμοι μπορούν να προχωρούν σε συνεργασίες με επιχειρηματίες, καλύπτουν ακριβώς αυτήν την ανάγκη.

 

 

Καβάλα 29-11-15

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ