Σε παρέμβασή του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Βουλευτής Ν.Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην εκρηκτική κατάσταση στη Συρία και ζήτησε να πληροφορηθεί τι κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

 

Τις τελευταίες μέρες, περισσότερα από 6.000 άτομα βρέθηκαν στην Ειδομένη, με σκοπό να διασχίσουν τα σύνορα και να διέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Στους μισούς περίπου από αυτούς, που έχουν στην κατοχή τους συριακά, αφγανικά και ιρανικά διαβατήρια, αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πρόσφυγα και τους επιτρέπεται η διέλευση. Οι υπόλοιποι παραμένουν στον ειδικό καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη και φιλοξενεί πλέον περισσότερα από 5.000 άτομα. Είναι άμεση η ανάγκη κατάρτισης ενός σχεδίου υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλά μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Η απαγόρευση εισόδου τους στο έδαφος της γειτονικής χώρας οδηγεί πολλούς από αυτούς σε ενέργειες οργής και αγανάκτησης που διαμορφώνουν μια εκρηκτική κατάσταση.

 

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Επιτροπή.

 

Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Πολύ γρήγορα, χωρίς εισαγωγές, για να είμαι μέσα στο χρόνο.

Πρώτον. ISIS. Ως γνωστόν η Δύση, λίγο πολύ βρίσκεται σε πόλεμο. Αργά ή γρήγορα θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, αρχικά απ’ ό,τι καταλαβαίνω προσπαθώντας να «στραγγαλίσει» οικονομικά το ISIS με την διακοπή ή την απόπειρα να πλήξει τις ροές χρηματοδότησης του χαλιφάτου, ενδεχομένως στη πορεία και με στρατιωτική επέμβαση από χερσαίες δυνάμεις, δεν το γνωρίζω- σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ, ότι η χώρα πρέπει να πάρει θέση, να διαλέξει στρατόπεδο και να τηρήσει πάρα πολύ λεπτές ισορροπίες από την θέση της που της υπαγορεύει η γεωγραφία.

 

Δεύτερον, ένα ειδικό ζήτημα που «ακουμπά» στις σχέσεις με την FYROM. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε, μάλλον θα γνωρίζετε την «κόλαση» που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη. Βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο μικρό εκείνο χωριό, περίπου, 6000 πρόσφυγες. Ως γνωστόν οι Σκοπιανοί έχουν πει ότι θα προσπαθήσουν όπως οι ευρωπαίοι να ελέγξουν και τις ροές προσφύγων, φράζοντας ακόμη και τα σύνορά τους. Αυτή τη στιγμή, ξέρετε ότι δέχονται ως πρόσφυγες- χαρακτηρίζοντάς τους «πρόσφυγες»- Σύριους, Ιρακινούς και Αφγανούς μετακινούμενους, και «απορρίπτουν» και τους αφήνουν στην Ελλάδα πολίτες άλλων εθνοτήτων (Πακιστανούς, Μπαγλαντεσανούς κ.λπ.) δεν τους χαρακτηρίζουν ως πρόσφυγες και τους αφήνουν στην Ειδομένη και έχει δημιουργηθεί μια ολοένα και περισσότερο εκρηκτική κατάσταση. Θα ήθελα να ξέρω, τι κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών απ' αυτού;

 

Τρίτον. Ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Κι εσείς είχατε εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις σε χαμηλούς τόνους ,ως προς το timing κυρίως, και την σκοπιμότητα αυτού του ταξιδιού τώρα. Εδώ, σε σχέση με τους επιδιωκόμενους σκοπούς και τα αποτελέσματα, δεν νομίζω ότι η αποτίμηση αυτού του ταξιδιού είναι θετική. Εκτός από κάποιες ευκαιρίες για φωτογράφηση ή άσκηση δημοσίων σχέσεων στο γήπεδο- όπου κι εκεί αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, η μη αντίδραση του πρωθυπουργού κατά τα γιουχαΐσματα στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου, δεν μας αφήνει και πάρα πολύ ευχαριστημένους- δεν είχαμε και πάρα πολλά απτά αποτελέσματα.

 

Στο μεταξύ, η Τουρκία διαπραγματεύεται οφέλη από τη διαχείριση του προσφυγικού. Το διαχειρίζεται κατά τρόπο, ώστε να ενθαρρύνει σιγά-σιγά την μετακίνηση προς τα παράλια προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί- μιλάνε περίπου, για δύο εκατομμύρια ανθρώπους στην ενδοχώρα της- δεν ξέρω εάν τα νούμερα μου είναι ακριβή αυτή είναι η εκτίμηση, σταδιακά τους μεταφέρει προς τα παράλια κι από κει ελέγχοντας και τους διακινητές προς την Ελλάδα.

 

Και αργά αλλά σταθερά, και εδώ τελειώνω, ενισχύει και την παρουσία της στη Θράκη. Ακόμη και μέσω της επιρροής που ασκεί σε μέλη του Κοινοβουλίου, τα οποία πρόσκεινται ως μειονοτικά. Όλοι γνωρίζουμε, εκτός εάν δεν θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα όπως έχουν, την επιρροή που ασκεί ή μέσω του ΝΤΕΜΠ, του μορφώματος αυτού του πολιτικού ή του προξενείου εδώ. Έχω την εντύπωση, σ' αυτό δεν αντιδρά αρκούντως η επίσημη ελληνική πολιτεία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ’ αυτού.