γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

«Τελειωμένη υπόθεση» θεωρείται από τους καλά γνωρίζοντες η υπόθεση της όδευσης του αγωγού αερίου TAP από το νομό Καβάλας (αλλά και συνολικά) ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

 

Η εταιρία φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί όσες αλλαγές είχαν περιληφθεί στην έως τότε διαπραγμάτευση και «ο κύβος ερρίφθη» όσο κι αν κάποιοι θέλουν να καλλιεργούν ελπίδες σε όσους αντιδρούν.

 

Καθορισμένες είναι και οι αποζημιώσεις που έχουν καθοριστεί για τους αγρότες, ανάλογα με την καλλιέργεια η οποία θίγεται. Μάλιστα τους έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι μετά το 6μηνο των εργασιών θα μπορούν να σπείρουν κανονικά.

 

Το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP αρχίζει στο νομό Καβάλας μέσα τους επόμενους μήνες και μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2016 θα δούμε μπουλντόζες στα χωράφια.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το νομό Καβάλας δείχνουν όλες αυτές τις ημέρες να περιμένουν κάποια πληροφόρηση από το γραφείο του αρμόδιου υπουργού που περιμένει, λέει, κι εκείνος κάποια πληροφόρηση αλλά… η υπόθεση έχει τελειώσει προ πολλού και «ξέχασαν» να το ανακοινώσουν.

 

«Το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν τόσο ασφυκτικό που δεν επιδεχόταν ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση. Το πράγμα κακοφόρμισε από την αρχή» είπε ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία» και πρόσθεσε: «εκείνο που ενδιαφέρει το Υπουργείο είναι η διεκδίκηση και η κατάκτηση κάποιων αντισταθμιστικών οφελών της τάξης των 15 εκ. ευρώ και ένα μέρος αυτών των ανταποδοτικών θα υπάρξει ως αντίδωρο στην τοπική κοινωνία».

 

Φαίνεται όμως ότι και ο βουλευτής δεν είναι καλά πληροφορημένος αφού και το θέμα της διαπραγμάτευσης των αντισταθμιστικών οφελών (όχι των αποζημιώσεων στους αγρότες, αλλά των χρημάτων που θα δώσει ως «δώρο» ο TAP στο κράτος και τις τοπικές κοινωνίες) έχει «κλειδώσει» προ ημερών.

 

Ο TAP είχε δεσμευτεί για αντισταθμιστικά ύψους από 10 έως 16 εκατομμύρια και η τελευταία συμφωνία του με την ελληνική κυβέρνηση πήγε το ποσό αυτό στα 32 εκατομμύρια ευρώ, όπου και «κλείδωσε».

 

Κατά συνέπεια, βουλευτές εκτίθενται όταν επικαλούνται άγνοια ή αναμονή για πληροφόρηση.

 

Αυτό που μένει να φανεί είναι τι είδους κινητοποιήσεις θα κάνουν οι αγρότες όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Καβάλας Θέμης Καλπακίδης αλλά κυρίως το τι αποτέλεσμα θα έχουν αυτές όταν το έργο θα κατασκευάζεται έχοντας πάρει όλες τις εγγυήσεις και τις άδειες που ζητούσε από το Ελληνικό Δημόσιο. 

 

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπετε την τελική όδευση του αγωγού στο σύνολο του έργου (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία), στο μέρος που αφορά την Ελλάδα, κοντινότερη αποτύπωση για το νομό Καβάλας και κοντινές αποτυπώσεις για τις περιοχές Νέστου και Φιλίππων.