γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

 

Πολύ χαμηλά βάζει τον πήχη της συμμετοχής η ΝΔ στο νομό Καβάλας λαμβάνοντας υπόψιν το δεδομένο της μεγάλης απώλειας μελών και ψηφοφόρων αλλά και της γενικότερης κόπωσης του εκλογικού σώματος.

 

Το 2009, όταν η βάση των μελών της ΝΔ καλούταν σε κάλπες για να αναδείξει τον διάδοχο του Κώστα Καραμανλή, στις εσωκομματικές εκλογές είχαν συμμετάσχει περίπου 780.000 άτομα.

 

Λίγους μήνες πριν, στις εκλογές που είχε χάσει η ΝΔ, το κόμμα είχαν ψηφίσει περίπου 2.300.000 άτομα. Δηλαδή στις εσωκομματικές εκλογές είχε συμμετάσχει 1 στους 3 ψηφοφόρους (34%).

 

Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, όχι απλώς επειδή η ΝΔ έχασε την εκλογική της δύναμη, αλλά επειδή έχει χάσει μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που οργανωτικά συμμετείχαν στις δράσεις της. Έχασε πολλά πιστά της μέλη.

 

Στις τελευταίες εκλογές, τον περασμένο Σεπτέμβρη, τη ΝΔ ψήφισαν 1.500.000 άτομα. Αν λάβει κανείς υπόψιν του τι συνέβη στη διαδοχή Καραμανλή ακριβώς 6 χρόνια πριν, θα ανέμενε να πάνε στις εσωκομματικές κάλπες περί τα 500.000 άτομα, δηλαδή 1 στους 3 ψηφοφόρους.

 

Πράγμα που δεν θεωρείται κι απίθανο. Ωστόσο, οι περισσότεροι στη ΝΔ είναι προσγειωμένοι και λένε ότι θα ήταν ικανοποιημένοι αν την προσεχή Κυριακή ψήφιζαν 250.000 – 300.000 άτομα.

 

Άλλωστε, το 2009 οι διεκδικητές ήταν 3 (Σαμαράς, Μπακογιάννη, Ψωμιάδης) και τώρα είναι 4 (Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης, Μεϊμαράκης, Γεωργιάδης).

 

Σε επίπεδο νομού Καβάλας, το 2009 είχαν ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές 10.200 άτομα.

 

Εκείνη τη χρονιά, στις βουλευτικές εκλογές που είχαν γίνει δύο μήνες πριν στο νομό Καβάλας ΝΔ είχαν ψηφίσει 37.400 άτομα. Δηλαδή η αναλογία ήταν περίπου 1 στους 4 (συγκεκριμένα 27% των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων των βουλευτικών εκλογών είχαν συμμετάσχει στη συνέχεια και στις εσωκομματικές εκλογές).

 

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο νομό Καβάλας ψήφισαν ΝΔ 23.400 άτομα κι έτσι εύλογα η συμμετοχή θα μπορούσε, δυνητικά, να κυμανθεί μεταξύ 6.000 – 8.000 ατόμων.

 

Από εκείνο το νούμερο των 10.000 συμμετοχών στις εσωκομματικές εκλογές του 2009, οι επιτελείς της ΝΔ στο νομό Καβάλας βάζουν σήμερα τον πήχη περίπου στη μέση, δηλαδή στις 5.000 άτομα. Άλλοι λένε ότι «θα είναι θαύμα αν έχουμε έστω τους μισούς από το 2009» ενώ άλλοι εκτιμούν ότι η συμμετοχή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟ 2009

 

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι εξασφαλίστηκε ο αναγκαίος αριθμός μελών του κόμματος που θα συμμετάσχουν ως μέλη στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών κέντρων στα οποία θα διεξαχθεί η εσωκομματική ψηφοφορία την προσεχή Κυριακή.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 

Η κάθε εφορευτική επιτροπή θα αποτελείται από 5 μέλη, εκ των οποίων ο ένας θα έχει την ιδιότητα του δικηγόρου και θα είναι επικεφαλής. Το προηγούμενο διάστημα εντός του κόμματος έγινε αναζήτηση εθελοντών δικηγόρων, κυρίως για τις απομακρυσμένες περιοχές για τις οποίες υπήρχε… χαμηλό ενδιαφέρον μετακίνησης.

 

Στις εφορευτικές επιτροπές θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των 4 υποψηφίων προέδρων, ωστόσο στο νομό Καβάλας φαίνεται ότι δεν θα καλύψουν όλοι οι υποψήφιοι τις ανάγκες για όλες τις εφορευτικές επιτροπές.

 

Η ΝΟΔΕ Καβάλας της ΝΔ θα κάνει μια προσπάθεια κινητοποίησης των μελών της, μεταξύ των οποίων και συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ξέροντας ότι δεν μπορεί να κάνει και μεγάλα πράγματα. Άλλωστε, η κύρια ευθύνη για την προσέλκυση ψηφοφόρων αφορά στους υποψηφίους προέδρους και στο αν αυτοί έχουν καταφέρει έως τώρα να εμπνεύσουν τον κόσμο. 

 

Θα φανεί την Κυριακή.