Στον Όρβηλο ανέβηκε ο Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023.

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου:

 

Ο ΘΑΣ.Ο.Σ ακολουθώντας τον ορειβατικό σύλλογο της Καβάλας βρέθηκε την Κυριακή 26 Μαρτίου σε ένα μεγάλο ορεινό όγκο τον Όρβηλο μου μοιράζεται σε Βουλγαρία, Σέρρες και Δράμα.

 

Αρκετά απομονωμένο βουνό, με λίγες επισκέψεις, με μεγάλο ενδιαφέρον ορειβατικό αλλά και εξαιρετικά πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα μιας και έχει το προνόμιο να φιλοξενεί μερικά πολύ σπάνια για την χώρα μας δέντρα.

 

Το μακεδονίτικο πεύκο και το νανοπευκο (pinus mugo) που απ' όλο τον ελληνικό χώρο συναντάται μόνο στον Όρβηλο, μαζί με την ανεμώνη Πουλσατίλη.

 

Η ανάβαση ξεκίνησε από την τεχνητή λίμνη του Κατάφυτου (1200μ.) από χωματόδρομο, κινούμενοι στην καρδιά μιας εντυπωσιακής Λεκάνης.

 

Στα 1500 μέτρα αφήνουμε τον δρόμο και κινούμαστε ανατολικά μέχρι να βγούμε στην κορυφογραμμή.

 

Μετά ακολουθώντας ελεύθερη δυτική πορεία φτάνεις στην κορυφή Τσολιάς 2221μ.

 

Τα τρία μέλη του συλλόγου έφτασαν 200 μέτρα κάτω από την κορυφή έχοντας απέναντι τους την δεύτερη ψηλότερη κορυφή "Αλή Μπουτού" 2172 μ.

 

Αφού απόλαυσαν την υπέροχη θέα στα βουνά της Μακεδονίας και της Βουλγαρίας μιας και η ατμόσφαιρα ήταν καθαρή και ο καιρός ηλιόλουστος.

 

Πήραν το δρόμο της επιστροφής από το ίδιο μονοπάτι απ' όπου ανέβηκαν αδυνατώντας να ακολουθήσουν τον σύλλογο της Καβάλας που θα επέστρεφε από τη δυτική ράχη και αυτό γιατί για μια ακόμα φορά υπήρχε η πίεση του χρόνου επιστροφής στο νησί.

 

Η πορεία συνολικά διήρκεσε 7 ώρες και χαρακτηρίστηκε απαιτητική.

 

Τα άτομα που θα το τολμήσουν θα πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση και γνώσεις υψηλού βουνού.

 

Καλό θα ήταν οι σύλλογοι της Δράμας και των Σερρών να τολμήσουν να το σηματοδοτήσουν για να γίνει περισσότερο  επισκέψιμο,από ορειβατικούς συλλόγους  και όχι μόνο, αυτό το πανέμορφο ορεινό συγκρότημα.

(δελτίο τύπου ΘΑΣ.Ο.Σ.)