Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Βουλευτής Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης, προκειμένου να μιλήσει για το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών. 

 

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου: 

 

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» , ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένες ενέργειες ώστε να στηριχθούν τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα γενικότερα προβλήματα που προκαλεί ο πληθωρισμός, αλλά και να εξομαλυνθούν ανισορροπίες που προκύπτουν από τη λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος.

 

Αναλύοντας τις επιμέρους διατάξεις ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα κάτωθι:

 

  • Δυνατότητα  επανένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων όπως και στη ρύθμιση των 72 δόσεων για τυχόν υπολειπόμενες φορολογικές οφειλές και για τον εναπομείναντα αριθμό ανεξόφλητων δόσεων,

 

  • Δυνατότητα για ρύθμιση από 36 έως και 72 δόσεων των φορολογικών οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες

 

 

  • από την 1η.11.2021 και έως και την 1η.2.2023.
  • Παράταση έως και τις 31.12.2023 η υπαγωγή σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, 13%, ή υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, 6%, κατά περίπτωση, για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες

 

  • Δυνατότητα σε ιδιοκτήτες  οχημάτων να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους για το 2023, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Για τον σκοπό αυτό θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα από τον Απρίλιο του 2023.

 

 

  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2023 με στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Ο μηδενικός συντελεστής θα εφαρμοστεί με επιστροφή στους δικαιούχους του ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα καταβάλλεται κατά την αγορά του καυσίμου. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου το είχε επαναφέρει σε ισχύ, μετά από έξι χρόνια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  το 2022. Σημειώνεται ότι το ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου που επιστρέφεται στους αγρότες, είναι ανεκχώρητο, αφορολόγητο και ακατάσχετο.

 

  • Έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 200-300 ευρώ, σε συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α. Η ενίσχυση αφορά 1 εκατομμύριο συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α. που δεν έλαβαν αύξηση της μηνιαίας σύνταξής τους (πρόκειται για περίπου 850.000 συνταξιούχους) ή έλαβαν αύξηση μικρότερη από 7% (πρόκειται για περίπου 250.000).

(δελτίο Τύπου Γιάννη Πασχαλίδη)