Τα πρωτότυπα έργα τέχνης των μαθητριών και μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Καβάλας σχετικά με το δάσος παρουσιάζονται μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαρτίου στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «το δάσος που λαχτάριζες» έγιναν το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαρτίου.

 

Την έκθεση διοργάνωσαν από κοινού η Διεύθυνση Δασών Καβάλας, ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας.

 

 

Πρόκειται για μια εικαστική δράση που ξεκίνησε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πνεύματος ενεργούς συμμετοχής, καλλιτεχνικής έμπνευσης και ζωτικής ενθάρρυνσης για τα παιδιά και έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς ημέρας Δασών.

 

«Το δάσος που λαχτάριζες», είναι ποίημα του Μιλτιάδη Μαλακάση που γράφτηκε το 1895, πολύ πριν γεννηθούν οι οικολογικές ανησυχίες για το περιβάλλον.

 

Ο ποιητής χρησιμοποιεί τη λέξη λαχτάριζες, έναν ασυνήθιστο τύπο ρήματος για να τονίσει ένα τετελεσμένο γεγονός.

 

«Διαβάτη να το ξεχάσεις  το δάσος που λαχτάριζες, λέει ο ποιητής γιατί ανίδρωτοι λοτόμοι το κούρσεψαν και τα άγρια του δένδρα γεννήκαν νεκροκρέβατα. Στην εποχή μας το έγκλημα αυτό είναι πλέον πάρα πολύ συνηθισμένο, δυστυχώς όχι μόνο από αυθαίρετες ανθρώπινες ενέργειες αλλά και από την πολυνομοθεσία που οδηγεί στην ανομία αφήνοντας απροστάτευτο το δάσος».

 

Τα έργα των 110 νεαρών καλλιτεχνών, που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση αυτή, απεικονίζουν το δάσος σε όλες του τις εκφάνσεις, άλλοτε πολύχρωμο και χαρούμενο, άλλοτε γκριζωπό και θλιμμένο, άλλοτε ζωγραφισμένο με αναλυτική λεπτομέρεια και άλλοτε με ελεύθερες χορευτικές φόρμες.

 

Την σημαντική αυτή έκθεση μπορείτε να επισκεφτείτε από τις 10:00 -13:00 το πρωί και 6:00-9:00 το απόγευμα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής  26/3.