Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αμυγδαλεώνα Δημήτρης Πουρσαϊτίδης, ζητά την παρέμβασή του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου για το έργο της ύδρευσης που βρίσκεται σε τέλμα βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του χωριού.

 

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Πουρσαϊτίδη αναφέρει τα εξής:

 

Κύριε Περιφερειάρχα, 

 

Στις 8 Ιουνίου 2021 ημέρα Τρίτη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αμυγδαλεώνα υπεγράφη η σύμβαση του έργου για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης Αμυγδαλεώνα, από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καβάλας κ. Απόστολο Χρόνη και του ιδιοκτήτη της εταιρίας "Ερμώνασσα" κ. Αλέξανδρο Μεταξά, παρουσία του Δημάρχου Καβάλας κ. Θόδωρου Μουριάδη και του (τότε) Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κώστα Αντωνιάδη.

 

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.632 εκατ. Ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου , δύο χρόνια. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια ΑΜΘ, μέσω του Επιχειρησιακού της Προγράμματος 2014 - 2020, με φορέα υλοποίησης την ΔΕΥΑ Καβάλας.

 

Πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό διότι με αυτό θα διασφαλιστεί η βελτίωση της ποιότητας του νερού που καταναλώνουν οι πολίτες του Αμυγδαλεώνα με ότι αυτό συνεπάγεται για θέματα υγείας και ποιότητας ζωής, αλλά και θα επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με τις συχνές καθημερινές βλάβες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία.

 

Επίσης με την κατασκευή της δεξαμενής θα γίνει ο διαχωρισμός της ύδρευσης από την άρδευση που σήμερα είναι κοινός.

 

Κύριε Περιφερειάρχα, οι κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενός έργου που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη , δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη. Η κατάσταση παραμένει σε τέλμα. 

 

Το έργο είναι στάσιμο πέραν της κατάστασης που επικρατεί στους δρόμους, η οποία είναι απαράδεκτη. Τεράστια χαντάκια παντού, λακούβες, πέτρες και χώματα στους δρόμους υπάρχουν αυτή τη στιγμή που θυμίζει σαν βομβαρδισμένο τοπίο. 

 

Κάτοικοι έχουν καταστρέψει τα αυτοκίνητά τους, έχουν σκάσει λάστιχα , λάσπη και σκόνη παντού, με αποτέλεσμα να κυνδυνεύει ακόμη και η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων. 

 

Όπου έχει γίνει κάποια αποκατάσταση με κάποια ποσότητα τσιμέντου, ήδη άρχισε να χαλάει, δείχνοντας την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

 

Κύριε Περιφερειάρχα, σας ενημερώνουμε πως σαν Τοπικό Συμβούλιο Αμυγδαλεώνα έχουμε προσφύγει στον Εισαγγελέα Καβάλας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, στην Διεύθυνση του Δήμου Καβάλας καθώς και στην ΔΕΥΑ Καβάλας. 

 

Με εντολή του Εισαγγελέα Καβάλας η Αστυνομία υπέβαλε πρόστιμο στην ανάδοχο εταιρεία. Ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Καβάλας έκαναν αίτημα για να βγει έκπτωτη η ανάδοχος εταιρεία, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε το αίτημα αυτό, χωρίς ποτέ να μάθουμε τα κριτήρια με τα οποία απέρριψαν το συγκεκριμένο αίτημα.

 

Κύριε Περιφερειάρχα, ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση και την άμεση επίλυση του εν λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κοινότητα Αμυγδαλεώνα του Δήμου Καβάλας, και κατ'επέκταση οι πολίτες αυτής. 

 

Από την στιγμή που η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το έργο, με χρήματα της ΕΕ που καταβάλλονται μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της, έχει ρόλο αλλά και ευθύνη απέναντι σ' αυτό. 

 

Δεν πρέπει πλέον να παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει. Δεν μπορεί ο ρόλος της να περιορίζεται μόνο στην υπογραφή της συγκεκριμένης Σύμβασης από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας. 

 

Επιπλέον δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η Αντιπεριφέρεια Καβάλας μέσω της Διεύθυνσης Υγείας έχει την ευθύνη να ελέγχει και να εγγυάται την ποιότητα των νερών των δικτύων ύδρευσης. 

 

Επιπλέον, όμως, οι πολίτες της Κοινότητας Αμυγδαλεώνα δεν παύουμε να είμαστε και πολίτες της Περιφέρειας και θεωρούμε ότι έχετε την υποχρέωση να ενδιαφερθείτε και να ασχοληθείτε με το θέμα που ταλανίζει την περιοχή μας, την Κοινότητά μας και τους πολίτες που ζούμε σε αυτήν.

 

Κύριε Περιφερειάρχα, κανείς στην Καβάλα, πολύ περισσότερο η Αντιπεριφέρεια Καβάλας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει το θέμα καθώς αυτό έχει απασχολήσει πάμπολλες φορές την δημοσιότητα. 

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο εν λόγω αίτημα και την ενημέρωσή μας επί της εξέλιξης αυτού.”