

Στη μεγάλη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης (16/03) για την τραγωδία των Τεμπών θα συμμετάσχει ο Δικηγορικός σύλλογος Καβάλας και μέσω ανακοίνωσης του κάνει γνωστά και τα αιτήματα του προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
Η ανακοίνωση του ΔΣΚ αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
“Απόφαση ΔΣ του ΔΣΚ για την τραγωδία των Τεμπών – Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των κοινωνικών φορέων
Αποχή την Πέμπτη 16.3.2023
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, στη συνεδρίαση του της 14ης Μαρτίου 2023, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής αναφορικά με τη στάση του σώματος για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών αποφάσισε τα εξής:
1. Τη συμμετοχή των μελών του στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι κοινωνικοί φορείς την Πέμπτη 16.3.2023.
2. Την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη 16.3.2023.
Το δικηγορικό σώμα (με τις αποφάσεις της Ολομέλειας από 5.3.2023 και της Συντονιστικής Επιτροπής από 13.3.2023) έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και να αποδοθούν ευθύνες, αστικές και ποινικές, όπου και αν ανήκουν, τόσο σε υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο.
Πρόκειται για ζήτημα εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που μας αφορά όλους.
Κανείς δεν δικαιούται να μένει αμέτοχος μπροστά σε αυτή την τραγωδία.
Το οφείλουμε στα θύματα του δυστυχήματος και στις οικογένειές τους αλλά και στην κοινωνία μας, που δεν μπορεί να ξαναβιώσει μία νέα τραγωδία.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας απαιτεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας:
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας στηρίζει την από 05.03.2023 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για τη συγκρότηση Επιτροπής από μέλη της, προκειμένου να διερευνήσει από νομική και ουσιαστική σκοπιά τυχόν παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, λόγω του ειδικού εννόμου συμφέροντος που έχουν, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων, είτε με την κατάθεση μήνυσης είτε με παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή ποινική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου που ήθελε τυχόν βρεθεί και θα συνδράμει προς το σκοπό αυτό.”