Καταγάλανες παραλίες με κρυστάλλινα νερά σε μια μεγάλη, ποικιλόμορφη ακτογραμμή, ξακουστά τοπικά εδέσματα, φύση που κόβει την ανάσα, πολιτισμός, ιστορία. Ναι, οι περιγραφές αυτές είναι συνυφασμένες με την Ελλάδα.

 

Αλλά οι ξένοι -και ειδικότερα οι Γερμανοί τουρίστες– συνήθως όταν λένε Ελλάδα εννοούν τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι.

 

Τις ίδιες όμως επιλογές -και ίσως πολύ περισσότερες- σε συνδυασμό με βουνά, πόλεις με τη δική τους τοπική ιστορία και παραδοσιακά χωριά, προσφέρει εδώ και χρόνια η περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία αθόρυβα διανύει τη δική της «χρυσή εποχή», όπως μας είπε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου, ο Γιώργος Σγούρος, υπεύθυνος Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

 

«Εάν κάτι μπορούμε να πούμε για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι ότι μοιάζει με ένα ψηφιδωτό από εμπειρίες. Μπορούμε ως περιοχή να προσφέρουμε τα πάντα».

 

Από την αρχαιότερη οροσειρά της Ευρώπης, τη Ροδόπη, με σπάνια είδη χλωρίδα και πανίδας, σπήλαια μέχρι πολιτισμό και ιστορία, από το διάσημο καρναβάλι της Ξάνθης μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων κοντά στην Καβάλα, η βορειοανατολική Ελλάδα κρύβει «διαμάντια». Όπως και τα δύο νησιά της περιοχής, η Θάσος και η Σαμοθράκη.

 

Κορυφαίοι προορισμοί στην περιοχή είναι σταθερά η Καβάλα και η Θάσος αλλά πλέον «ανεβαίνουν πολύ» και η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη με την Παλιά Πόλη και τα ξακουστά σιροπιαστά της και βέβαια η Δράμα με τον εναλλακτικό τουρισμό και τα διάσημα οινοποιεία της με κορυφαίες ετικέτες που πωλούνται στη διεθνή αγορά.

 

«Η Εγνατία Οδός, η αρχαία αυτή οδός, έχει κάνει εύκολη την πρόσβαση στην περιοχή μας. Το ταξίδι είναι ευχάριστο και ασφαλές μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία», αναφέρει ο κ. Σγούρος μιλώντας στην DW.

(Πηγή: newmoney.gr)