Μια (αν μη τι άλλο) περίεργη ανακοίνωση έστειλε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στα ΜΜΕ της Καβάλας η διοίκηση του Δημοτικού Ωδείου, στην οποία αναγγέλλει (για πρώτη φορά) ένα θέαμα που επίκειται να παρουσιαστεί στην πόλη αλλά… του οποίου οι διαθέσιμες θέσεις έχουν ήδη εξαντληθεί.

 

Πρόκειται για τους «Παλιάτσους» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο από την «Όπερα της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Θα ανεβεί μία και μόνο παράσταση την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «ΟΣΚΑΡ».

 

Η παράσταση θα έχει ελεύθερη είσοδο μεν αλλά… πριν καλά καλά γνωστοποιηθεί, έχουν (άγνωστο πως) εξαντληθεί οι διαθέσιμες θέσεις.

 

Το Δημοτικό Ωδείο αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση:

 

Η νέα παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας της ΕΛΣ, είναι η διάσημη όπερα Παλιάτσοι, το σημαντικότερο έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο. Οι Παλιάτσοι ταξιδεύουν με την Όπερα της Βαλίτσας – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό – σε Λουτράκι, Αίγιο, Πάτρα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καβάλα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, μέσα στον Νοέμβριο του 2015.

 

Για την παράσταση της Καβάλας την ερχόμενη Τρίτη, όλες οι θέσεις του «ΟΣΚΑΡ» έχουν ήδη προκρατηθεί έπειτα από εκατοντάδες τηλεφωνήματα που δέχτηκε η Γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας τις τελευταίες ημέρες.

 

Η όπερα Παλιάτσοι πραγματεύεται την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της Κομέντια ντελ Άρτε. Ο Παλιάτσος Κάνιο πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της κολομπίνας, την οποία υποδύεται η γυναίκα του, Νέντα.

 

«Ridi Pagliaccio!»

 

τραγουδά στην σπαρακτική του άρια, λίγο πριν η όμορφη και ζωηρή Κολομπίνα βρεθεί αντιμέτωπη με την παράφορη ζήλεια του. Τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα αρχίζουν να θολώνουν. Ο εξαγριωμένος και απατημένος Παλιάτσος μαχαιρώνει την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Συγκλονισμένος αναφωνεί στο ακροατήριο «La commedia è finita!» - "Η παράσταση τελείωσε!". 

 

Η Όπερα της Βαλίτσας ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στο μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου.

 

Οι παραγωγές της Όπερας της Βαλίτσας είναι ευέλικτες και ταξιδεύουν σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της ΕΛΣ, με συνοδεία ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά... μέσα σε μια βαλίτσα.

 

Μετά την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων παραγωγών της Όπερας της Βαλίτσας, (Τραβιάτα, Μποέμ, Ντον Τζοβάννι, Κάρμεν), η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τους Παλιάτσους, σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη, με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Κατρανίτσα και τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο. Συμμετέχουν νεότεροι και καταξιωμένοι Μονωδοί της ΕΛΣ. Στη διάρκεια της παράστασης θα προβάλλονται υπέρτιτλοι στα ελληνικά.

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

Δράμα με πρόλογο και δύο πράξεις, οι Παλιάτσοι -διάσημο έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, ο οποίος ισχυριζόταν ότι εμπνεύστηκε την όπερα από πραγματικό περιστατικό- περιγράφουν μια ερωτική ιστορία που ξετυλίγεται στους κόλπους ενός περιοδεύοντος θιάσου. Η δράση τοποθετείται στα τέλη της δεκαετίας του 1860 σε ένα χωριό της Καλαβρίας, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. 

 

Χαρακτηριστική ιταλική όπερα με σπουδαίες άριες, ντουέτα, χορωδιακά, αλλά και ένα ορχηστρικό ιντερμέδιο, οι Παλιάτσοι συνομιλούν από τη μια με την εποχή του ρεαλισμού, στην οποία γράφτηκε το έργο, και από την άλλη με την εποχή της κομέντια ντελ άρτε. Η παγκόσμια πρεμιέρα δόθηκε με μια εξαιρετική διανομή και με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο νταλ Βέρμε του Μιλάνου στις 21 Μαΐου 1892 υπό τη διεύθυνση του νεαρού τότε Αρτούρο Τοσκανίνι.

 

Πολύ σύντομα οι Παλιάτσοι παρουσιάστηκαν παντού, εντός και εκτός Ιταλίας, ο δε Κάνιο έγινε ρόλος αναφοράς όλων των σπουδαίων τενόρων. Στην ΕΛΣ η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 14 Μαρτίου 1947 σε σκηνοθεσία Γεώργιου Καρακαντά. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει πολυάριθμες παραγωγές.   

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας

Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς

Μουσική Προετοιμασία - Συνοδεία Παράστασης: Φρίξος Μόρτζος

Χορογραφία – Κινησιολογία: Διονύσης Τσαφταρίδης

 

Κάνιο: Γιώργος Ζωγράφος, Φίλιππος Μοδινός, Σταμάτης Μπερής

Νέντα: Μαρία Κόκκα, Ζένια Αρζέντη, Γεωργία Ηλιοπούλου

Τόνιο: Πέτρος Σαλάτας, Γιάννης Σελητσανιώτης

Πέππε: Χρήστος Κεχρής, Νίκος Στεφάνου

Σίλβιο: Χάρης Ανδριανός, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Κωστής Ρασιδάκις

Προαιώνιος παλιάτσος: Διονύσης Τσαφταρίδης

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τα δελτία προτεραιότητας, για όσους έχουν κάνει τηλεφωνική προκράτηση θέσης, θα διανέμονται από τη Γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (Βενιζέλου 67, τηλ: 2510.222119) μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 16/11. Οι θέσεις ΔΕΝ είναι αριθμημένες, οπότε συνιστούμε στο κοινό μας να προσέλθει εγκαίρως. Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20:15.