Χαρακτηριστική περίπτωση κυβερνητικού παραλογισμού είναι το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ  (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) το οποίο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το οποίο είχε μάλιστα μέχρι πρότινος μια υγιέστατη εικόνα. Αυτό μέχρι την καταλήστευση των αποθεματικών του ταμείου με το PSI.

 

Τώρα η κυβέρνηση θέλει να το κλείσει για να παρουσιάσει δήθεν «πρόοδο» στους δανειστές.

 

Αλήθεια… ποια πρόοδος θα επέλθει στα δημοσιονομικά της χώρας με το κλείσιμο ενός αυτοσυντηρούμενου ασφαλιστικού ταμείου;

 

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι δημοσιογράφοι της χώρας που είναι μέλη στις Ενώσεις Συντακτών συμμετέχουν στη μεγάλη απεργία της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου.

 

Η ΕΣΗΕΜΘ σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει:

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καλεί τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

 

            Η απεργία αρχίζει στις 06.00 της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2015 και λήγει στις 06.00 της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου.

 

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου (και των ΟΤΑ), διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.

 

Από την απεργία εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν το ρεπορτάζ των κινητοποιήσεων, ενώ στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ επιτρέπεται η μετάδοση δύο δεκάλεπτων απεργιακών δελτίων ειδήσεων, σε ώρες που θα καθορίσουν τα ίδια τα Μέσα.

 

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας αντιδρά στη συστηματική ακύρωση της Ενημέρωσης στην περιοχή, που προκαλείται από το κλείσιμο εφημερίδων και ανταποκριτικών γραφείων αθηναϊκών φύλλων, την ανυπαρξία ανταποκριτικών γραφείων τηλεοπτικών σταθμών δήθεν εθνικής εμβέλειας, τον περιορισμό του Περιφερειακού Τύπου.

 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ:

 

Η συμμετοχή μας στην απεργία αποτελεί το έναυσμα κινητοποιήσεων διαρκείας του κλάδου για τη διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων μας, με ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον των ασφαλιστικών μας Ταμείων και την προάσπιση των πόρων τους.

 

Το Ασφαλιστικό είναι μείζον θέμα για τον κλάδο αφού εντάσσεται στην γενικότερη κατεύθυνση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της μετατροπής, ενός κοινωνικού δικαιώματος σε ατομική υπόθεση.

 

Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική υλοποίησης των κατευθύνσεων της ΕΕ κατ' απαίτηση της εργοδοσίας συνολικά, που αποσκοπεί στην ενοποίηση των Ταμείων και των παροχών με στόχο τη συρρίκνωση των συντάξεων, της πρόνοιας, της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς τα ελάχιστα όρια.

 

Και επισημαίνουμε ότι στη χρηματοδότηση του κύριου Ταμείου μας, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το κράτος δεν είχε και δεν έχει συμμετοχή, ενώ αντίθετα έχει καταληστεύσει τα αποθεματικά του με το PSI.

 

Κι ακόμη:

 

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και τη συλλογική εκπροσώπηση.

Αντιμετωπίζουμε ήδη ως εργαζόμενοι, άνεργοι ή συνταξιούχοι την πιο άγρια φοροεπιδρομή στο εισόδημά μας, που εκφράζεται με σειρά από μέτρα (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, αυξήσεις στο ΦΠΑ κλπ).

Η ΠΟΕΣΥ επίσης διεκδικεί:

 

Την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης.

Να μην υποστούμε μείωση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Τη διατήρηση και υπεράσπιση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων.

Να μην περάσει κανένας νόμος που θα παρεμποδίζει το δικαίωμα στην απεργία.

Να σταματήσει τώρα η φοροκαταιγίδα.

Προστασία των ανέργων για όλο το διάστημα της ανεργίας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο