Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – παρουσίαση της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ του ψηφοδελτίου του Κόμματος, την Τετάρτη 22/2, στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» της αντιπεριφέρειας Καβάλας, με την παρουσία πολλών φίλων, μελών και στελεχών του ΚΚΕ, όπως και ανθρώπων που συμπορεύονται με τους κομμουνιστές στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, στους αγώνες.

 

 

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ συγκροτούν οι:

 

Γιάννης Γιαγκίδης: 52 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος. Είναι πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας και εκλεγμένος στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας. Πρωτοστάτησε στους αγώνες του εργατικού κινήματος της πόλης και στην κοινή δράση των σωματείων.

 

Μιχάλης Διαμαντόπουλος: 41 ετών, πατέρας 3 μικρών παιδιών. Μένει στο Ποδοχώρι Παγγαίου. Είναι πολιτικός μηχανικός και αγρότης. Διατελεί εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Παγγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Αποτελεί οργανικό μέρος του αγωνιστικού κινήματος των αγροτών της περιοχής.

 

Θόδωρος Κοντογεωργίου: 56 ετών, αυτοαπασχολούμενος κουρέας, διατηρεί μαγαζί στην Ομονοίας εδώ και 34 χρόνια. Είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου Κομμωτών – Κουρέων και του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Για χρόνια μάχεται για την οργάνωση και τον διεκδικητικό προσανατολισμό των βιοπαλαιστών επαγγελματιών της περιοχής.

 

Βάσω Μπράτσου: 31 ετών, μητέρα ενός μικρού παιδιού. Είναι γεωπόνος – τεχνολόγος τροφίμων σε βιομηχανία τροφίμων. Είναι πρόεδρος του Συνδικάτου γάλακτος, τροφίμων και ποτών. Είναι μέλος του ΔΣ του πολυφωνικού συνόλου «συνΩΔΗπόροι». Δραστήρια στα πολιτισμικά δρώμενα της πόλης.

 

Χάρις Πηλίτση: 68 ετών, συνταξιούχος, κάτοικος Χρυσούπολης. Γεννήθηκε στη Ξεριά Νέστου από αγροτική οικογένεια. Σπούδασε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Αθήνα. Διετέλεσε γραμματέας του ΔΣ στην Ένωση Αμαξωμάτων και Μηχανικών Αυτοκινήτων (Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας). Επίσης, διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και του προεδρείου της ως Γενικός Γραμματέας. Σήμερα, είναι εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Νέστου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας.

 

Τασία Τσώμου: 54 ετών, μητέρα 3 παιδιών. Μένει στα Λιμενάρια Θάσου. Είναι ξενοδοχοϋπάλληλος και ταυτόχρονα πρωτοετής φοιτήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής. Είναι μέλος του ΔΣ Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Καβάλας – Θάσου. Είναι μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο».

 

Το άνοιγμα και της εκδήλωσης και την παρουσίαση των υποψηφίων έκανε ο Κώστας Κουκούλας, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του Κόμματος.

 

Επισήμανε ότι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αποτελείται από αγωνιστές γνωστούς για τη δράση τους στους εργατοϋπάλληλους, τη νεολαία, τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της περιοχής.

 

Από ανθρώπους που πρωτοστάτησαν σε όλους τους αγώνες όλης της προηγούμενης περιόδου.

Κάλεσε όλους τους φίλους του Κόμματος, όπως και κάθε άνθρωπο που βρέθηκε συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, να δώσουν μαζί με τους κομμουνιστές τη μάχη όλο το επόμενο διάστημα, για να φτάσει παντού το σάλπισμα να βγει το Κόμμα πιο δυνατό στις επικείμενες εκλογές.

 

Έτσι θα δει ο λαός τη δική του δύναμη να μεγαλώνει, θα απορρίψει τους διπλούς εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα, θα χαράξει δρόμο ελπίδας, αισιοδοξίας και ανατροπής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις. Υπάρχει πείρα, εμπλουτισμένη από τις εξελίξεις, έχουν δοκιμαστεί όλα τα αντιλαϊκά σενάρια, που πρέπει να «καούν», να γράψει ο λαός το δικό του.

 

Ο Κώστας Κουκούλας στάθηκε στις επικίνδυνες εξελίξεις στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου και τις «καμπάνες» που χτυπάνε ηχηρά στην περιοχή, την βαθιά εμπλοκή της χώρας, για την οποία έχουν βαριά ευθύνη όλα τα κόμματα του «ευρωατλαντικού τόξου». Όπως επίσης και στην επίθεση στο ΚΚΕ, που θα εντείνεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Το ΚΚΕ δεσμεύεται ότι θα μείνει «κολλημένο» στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού,  στον αγώνα ενάντια στη φτώχεια και στον πόλεμο, ενάντια στην εκμετάλλευση, στην προοπτική της ριζικής ανατροπής.

 

Το δεδομένο είναι ότι απέναντι στο «κολλημένο» ΚΚΕ θα βρίσκονται οι «κολλητοί» του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ομίλων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, των συμφερόντων, του σάπιου, διεφθαρμένου αστικού κράτους, δηλαδή κόμματα όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί που ορκίζονται στην καπιταλιστική εξουσία και εκμετάλλευση.

Τον λόγο πήραν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ.

 

Ο Γιάννης Γιαγκίδης τόνισε πως η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη χρήσιμη ψήφος, είναι η μόνη ψήφος που θα φέρει τον εμποροϋπάλληλο, αλλά και κάθε εργαζόμενο, σε καλύτερη θέση μετά τις εκλογές. Γιατί την επομένη των εκλογών ο λαός θα την βρει στο πλάι του στους αγώνες, στη βουλή, στη δουλειά και τη ζωή.

 

«Οι αγώνες που έγιναν το τελευταίο διάστημα στις βιομηχανίες, στο εμπόριο, τον τουρισμό στην Καβάλα και πανελλαδικά έδειξαν το δρόμο για να βάζουμε εμπόδια σε αυτούς που μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα. Οι μεγάλες ή οι μικρές νίκες σ’ αυτούς τους αγώνες όχι μόνο μας κράτησαν όρθιους απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας και κυβερνήσεων, αλλά μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον.

Το σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στους αγώνες -και εδώ στην Καβάλα- “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό” το είδαμε στην αλληλεγγύη των εργαζομένων στους πλημμυροπαθείς και τους σεισμόπληκτους, στις απεργίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην αυθαιρεσία, στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και του κρατικού μηχανισμού.

Τα κόμματα του κεφαλαίου στις εκλογές υπόσχονται “δίκαιη πράσινη ανάπτυξη για όλους” και μετά η πραγματικότητα είναι θαλασσοδάνεια και δώρα σε επιχειρηματικούς ομίλους και για τους εργάτες μειώσεις και απολύσεις.».

 

Ο Μιχάλης Διαμαντόπουλος μετέφερε την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του Παγγαίου, με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τις εκτεταμένες καταστροφές παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου, τη χαμηλή τιμή πώλησης σε προϊόντα, την παραγωγή που έμεινε απούλητη, τις εγκαταλειμμένες υποδομές στην ύπαιθρο.

 

Ανέδειξε τις αιτίες αυτής της κατάστασης, την διαχρονική αντιαγροτική πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ, τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που καμιά κυβέρνηση δεν άλλαξε, τη συνολική πολιτική που ευνοεί τους μεγάλους και πετάει τους φτωχούς και μικρούς αγρότες έξω από τα χωράφια και τη γη τους.

Στάθηκε στην ανάγκη και στη δυνατότητα να δυναμώσει το ΚΚΕ μέσα στη φτωχή αγροτιά της περιοχής, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. Σήμερα οι αγρότες έχουν δει πολλές φορές το έργο των υποσχέσεων να παίζεται προεκλογικά από τους επίδοξους «σωτήρες» τους, που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή τους. Γνωρίζουν τα «διαγγέλματα» των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και των ανθρώπων τους στην Τοπική Διοίκηση πού οδηγούν τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς. Ξέρουν ποιος βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις του σταθερά μπροστά, για τη οργάνωση, τη συσπείρωση, το συντονισμό, την προοπτική των αγώνων και των διεκδικήσεών τους.

 

Ο Θόδωρος Κοντογεωργίου μίλησε για την πορεία επιδείνωσης της θέσης των αυτοαπασχολούμενων.

«Πριν από λίγες μέρες, όταν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την ανακούφιση του λαού και των αυτοαπασχολούμενων, για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ύδρευση, στις τηλεπικοινωνίες, στο πετρέλαιο θέρμανσης, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ από κοινού την απέρριψαν ασυζητητί.

 

Σε αυτή τη στρατηγική που υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ υπό το άγρυπνο μάτι βιομήχανων, εφοπλιστών, τραπεζιτών και μεγαλεμπόρων οι δικές μας ανάγκες δεν χωρούν. Τα δικαιώματά μας συνθλίβονται.

Την επόμενη μέρα των εκλογών, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, τα μαγαζιά μας, τα γραφεία μας, τα αυτοκίνητά μας θα έχουν τα ίδια προβλήματα και αδιέξοδα να αντιμετωπίσουν: την αναδουλειά, την ακρίβεια, τα χρέη.

 

Την επόμενη μέρα θα χρειαστεί ισχυρό ΚΚΕ μέσα και έξω από τη βουλή, μπροστάρης στους αγώνες και στις διεκδικήσεις για τα λαϊκά συμφέροντα, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών επαγγελματιών.».

 

Η Βάσω Μπράτσου, ανάμεσα στα άλλα, πρόβαλλε πως «οι “προοδευτικοί” και οι υποστηρικτές της “σταθερότητας” είναι αυτοί που βγάζουν τα σπίτια μας στο κλαρί με τους πλειστηριασμούς! Νομοθέτησαν και οι δύο, ώστε να χάνει ο λαός την πρώτη κατοικία του, που με τόσο κόπο έχτισε! Στο εδώλιο του κατηγορούμενου όμως κάθονται οι αγωνιστές κομμουνιστές, ακριβώς επειδή σώζουν τις λαϊκές περιουσίες!».

 

Η υποψήφια βουλευτής κάλεσε την εργαζόμενη γυναίκα, τη νέα μητέρα, την άνεργη, την αυτοαπασχολούμενη, τη γυναίκα της λαϊκής οικογένειας να ενισχύσει το ΚΚΕ στην κάλπη. Μίλησε για τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για άδεια μητρότητας στις αυτοαπασχαλούμενες γυναίκες και συνολικά για επιδότηση της νέας μαμάς χωρίς προϋποθέσεις στα ένσημα. Για το σημερινό σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα που θέλει τις γυναίκες απολυμένες γιατί αποφασίσανε να κάνουνε παιδιά, το σύστημα που γεννά την ενδοοικογενειακή βία, το αστικό κράτος που δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης για τη γυναίκα και τα παιδιά, οι τύχες των οποίων εξαρτώνται από την κάθε ΜΚΟ και τον κάθε παπά.

Κάλεσε τους νέους ανθρώπους, τους σπουδαστές και μαθητές, να επιλέξουν την κόκκινη ψήφο! Να στείλουν μήνυμα ότι δεν θα συμβιβαστούν με την μισή ζωή, δεν θα βάλουν τα όνειρα τους σε πλειστηριασμό!

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, που δέχονται γερό χτύπημα. Ανέδειξε το μοναδικό σύγχρονο, ώριμο και απόλυτα ρεαλιστικό αίτημα σήμερα, της συγκρότησης συστήματος δημόσιας, δωρεάν, ενιαίας Πανεπιστημιακής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, χωρίς πιστοποιήσεις και κατηγοριοποιήσεις αποφοίτων, πτυχίων και δικαιωμάτων, της θέσης του ΚΚΕ που απορρίπτουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η Χάρις Πηλίτση τοποθετήθηκε για τις αφόρητες περικοπές που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων: αρχικά του ΠΑΣΟΚ, μετά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αργότερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ξανά ΝΔ στις κοινωνικές αποδοχές, την Υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Έθιξε τα κάθε είδους pass, τις ψεύτικες υποσχέσεις για αυξήσεις - ψίχουλα και τα βοηθήματα σε ελάχιστους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν πάρει μέχρι τώρα πάνω από 100 δις από τα ταμεία των συνταξιούχων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα 3 χρόνια που συμπληρώθηκαν από το πρώτο κρούσμα της πανδημίας Covid-19 στη χώρα και τις τραγικές ελλείψεις που οξύνονται στα δημόσια νοσοκομεία, τη χρόνια υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση, το φάρμακο – εμπόρευμα.

«Η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα, ο πληθωρισμός καλπάζει, οι τιμές σε ρεύμα - φυσικό αέριο - πετρέλαιο τινάζονται στα ύψη συμπαρασύροντας και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, εξανεμίζοντας την πενιχρή σύνταξη που μας απέμεινε.

Στα ακόμα πιο δύσκολα που έχουμε μπροστά μας, στη “βαρυχειμωνιά” της ακρίβειας, της ανέχειας, του πολέμου, “ασπίδα” μας είναι η οργάνωση, η αντεπίθεση και η συμπόρευση με το ΚΚΕ.».

Η Τασία Τσώμου τόνισε πως οι Θασίτες ξέρουν καλά τους κομμουνιστές όλα τα χρόνια. Δίπλα τους στις απεργίες των ναυτεργατών, στις ανάγκες του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου του νησιού, μαζί με τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, δίπλα στα προβλήματα των ιδιωτικών υπαλλήλων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Μαζί με τους γονείς για σχολεία, για την αντισεισμική θωράκιση, για θέρμανση, για υποδομές. Στη διεκδίκηση δωρεάν υγείας, στα αιτήματα του Κέντρου Υγείας για δημιουργία μονάδας αιμοκαθάρσης και περαιτέρω στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό.

 

Το ΚΚΕ ανέδειξε την αναγκαιότητα για αντιπλημμυρική θωράκιση των χωριών του νησιού, των σπιτιών των λαϊκών οικογενειών και των μικροεπιχειρήσεων, ήταν στην πρώτη γραμμή στις μάχες που δόθηκαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, κόντρα στις σοβαρές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Στήριξε την δουλειά των πολιτιστικών φορέων. Στάθηκε αταλάντευτα δίπλα στα συμφέροντα του λαού και όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών, που καρπώνονται τον πλούτο της Θάσου.

 

«Γι’ αυτό σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να γεμίσουν οι κάλπες στο νησί με κόκκινες ψήφους!».

 

(δελτίο Τύπου ΚΚΕ Καβάλας)