Η Καβάλα, η Ξάνθη, η Δράμα και η Θεσσαλονίκη φημίζονται για τα μεγάλα επιβλητικά κτίρια που κάποτε λειτουργούσαν ως καπναποθήκες. Η Δράμα δίνει αυτή τη φορά το παράδειγμα της τουριστικής αξιοποίησης τέτοιων κτιρίων.

 

Η ιστορική Καπναποθήκη Σπήρερ του 1924 στη Δράμα μετατράπηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK σε ένα μοντέρνο city hotel πέντε αστέρων. Αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το επόμενο διάστημα.

 

Εδώ και χρόνια το 4όροφο κτίριο των 7.000 τ.μ. ήταν σφραγισμένο και δεν το χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για ένα κτίριο που κοσμεί τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας.

 

Κατά την ανακατασκευή δεν πραγματοποιήθηκε καμία παρέμβαση στον ξύλινο εσωτερικό του σκελετό αλλά ούτε και στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, σύμφωνα με τα σχέδια που εκπόνησε το αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK Στυλιανίδης.

 

«Αυτό το έργο έχει αγαπηθεί από όλους μας λόγω της μοναδικής ιστορικής υπόστασης που κατέχει στη πόλη της Δράμας, καθώς λειτούργησε για πολλά χρόνια ως χώρος επεξεργασίας καπνού και στην συνέχεια αποθήκης, διατηρώντας ζωντανούς στη μνήμη μας κοινωνικούς αγώνες, συνδεδεμένους μ’ ένα επάγγελμα που επί δεκαετίες έθρεψε γενιές και γενιές και τελικά σιγά – σιγά εξαφανίζεται» λέει ο Αντώνης Στυλιανίδης, από το αρχιτεκτονικό γραφείο 3SK και τονίζει «το έργο είναι «μοναδικό όχι μόνο για ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους, αλλά και για την αρχιτεκτονική πρόκληση που περικλείει, καθώς προκαλεί για πρωτότυπες λύσεις, λειτουργικές και αισθητικές, σε ένα κέλυφος που απαγορεύεται κάθε αλλοίωση».

 

Το κτίριο ονομάζεται πλέον Hydrama Grand Hotel και αποτελείται από 73 πολυτελή δωμάτια και σουίτες.

Έχει 9 σουίτες με την προεδρική να φτάνει τα 105 τ.μ. καθώς και 64 δωμάτια από 26 έως 33 τ.μ. Συνολικά θα αποτελείται από 130 κλίνες. Οι σοφίτες, θα αποτελέσουν πλέον τον πέμπτο όροφο του ξενοδοχείου και θα διαθέτουν ένα φεγγίτη στην οροφή για φυσικό φωτισμό και εξαερισμό.

 

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Βάιος Ζήσης αναφέρει ότι κανένα σημείο του κτίσματος δεν έχει αλλοιωθεί και το καθετί έχει γίνει με απόλυτο σεβασμό στην αρχική του αρχιτεκτονική.

 

Το ξενοδοχείο διαθέτει δύο εστιατόρια, ένα a la carte με μοντέρνα ελληνική κουζίνα το οποίο θα λειτουργήσει στο παράπλευρο διώροφο κτίριο που λειτουργούσε ως γραφείο της καπναποθήκης, και ένα all day café restaurant, στο κεντρικό κτίριο.

 

Θα διαθέτει επίσης jazz bar, διώροφο spa και το γυμναστήριο αλλά και συνεδριακούς χώρους με δυνατότητα φιλοξενίας συνεδρίων μέχρι και 240 ατόμων.

 

Το ξενοδοχείο σκοπεύει να απευθυνθεί και σε ειδικό κενό, αυτό της οινογνωσίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

 

 

 

Το 1924, ο ελβετοεβραίος καπνέμπορος, Hermann Spierer, αγόρασε δύο μεγάλα οικόπεδα δίπλα στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, και αποφάσισε να χτίσει εκεί μία τεράστια καπναποθήκη. Εξαιτίας μάλιστα τους μεγέθους της, έγινε γνωστή και ως «ουρανοξύστης Σπήρερ».

 

Δημιουργός του κτιρίου ήταν ο αυστριακός αρχιτέκτων Konrad von Vilas ο οποίος αξιοποίησε την ευμάρεια της εποχής για να φτιάξει κάτι τόσο το επιβλητικό.

 

Είναι ένα τετραόροφο κτίριο, ορθογώνιο και διαθέτει δύο εισόδους. Από την αρχή της κατασκευής του, είχε προβλεφθεί και εγκατασταθεί ασανσέρ για τη μεταφορά των δεμάτων του καπνού. Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, και σε επαφή με αυτό, βρίσκεται το μικρότερο σε όγκο και έκταση γραφείο της εταιρίας.

 

Η καπναποθήκη χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία του περίφημου ανατολικού καπνού, προϊόν που καθόρισε για δεκαετίες την οικονομία ολόκληρης της χώρας.

 

Στις 20 Ιανουαρίου 1932 το κτίριο αγοράστηκε από την ”Αυστροελληνικη Εταιρεία Καπνού ΑΕ” η όποια συνέχισε σε αυτό την επεξεργασία. Την περίοδο της τελευταίας βουλγαρικής κατοχής οι εργασίες δεν σταμάτησαν, καθώς η ”Αυστροελληνική δεν ήταν αμιγώς ελληνική εταιρεία.

 

Το 1974 η επεξεργασία καπνού σταμάτησε, όπως και σε όλα σχεδόν τα καπνομάγαζα της Δράμας, και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε μόνο σαν αποθήκη καπνού.