Απομακρύνθηκε από την πλατεία Καπνεργάτη το γλυπτό που είχε φιλοτεχνήσει στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο φημισμένος Δημήτρης Αρμακόλας.

 

Το άγαλμα του Καπνεργάτη που έστεκε στο ίδιο σημείο, στο κέντρο της πλατείας, από το 1986 μέχρι τώρα, δεν βρίσκεται πλέον εκεί.

 

 

 

Το γλυπτό απεικονίζει πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στο καπνεργατικό κίνημα, δύο άνδρες και μια γυναίκα, με στόχο να αποτίσει φόρο τιμής και στη γυναικεία συμμετοχή στον αγώνα. Περιμετρικά της βάσης του, έχει και άλλες αναπαραστάσεις, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του γλυπτού.

 

Η απομάκρυνσή του εντάσσεται στο έργο ανακατασκευής της πλατείας, με αλλαγή των επιπέδων της και επέκτασή της προς την πλευρά των παρακείμενων οδών, της Αβέρωφ και της Κασσάνδρου, τα τμήματα των οποίων έχουν πλέον πεζοδρομηθεί.

 

Όπως έχει γίνει γνωστό έως τώρα, το σύστημα των γλυπτών που συναποτελούν αυτό που λέμε «Άγαλμα Καπνεργάτη» θα τοποθετηθεί σε αποθήκη μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα.

 

Αυτό που δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί είναι αν θα τοποθετηθεί στο ίδιο σημείο, σε «δεσπόζουσα θέση» στο κέντρο της πλατείας ή αν θα είναι σε μια άκρη, όπως είχε δηλώσει ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.