γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση, τις προηγούμενες δεκαετίες, προόριζε το οικόπεδο της «Αλάνας» στη Νέα Ηρακλείτσα για μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια (πχ Ενυδρείο, συνεδριακό κέντρο κ.α.) και όχι για μερικές εκατοντάδες (ακόμη) παραθεριστικά διαμερίσματα ή βίλες.

 

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης είχε πριν καιρό αντιδράσει όταν διέρρευσαν τα πρώτα σχέδια Χαντιτάτζι. Θεωρούσε, όπως οι περισσότεροι, ότι οι παραθεριστικές κατοικίες δεν σημαίνουν μόνιμες θέσεις εργασίας, άρα ούτε και την ανάπτυξη που σχεδίαζε για χρόνια η αυτοδιοίκηση.

 

Στο νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Χαντιτάτζι τα πρώτα κιόλας 24ωρα του 2023, φαίνεται σε μια μικρή άκρη του οικοπέδου ένα ξενοδοχείο και ένα μικρό συνεδριακό κέντρο. Ο επενδυτής δεν λέει λεπτομέρειες ούτε για το πόσες κλίνες θα έχει το ξενοδοχείο, ούτε και τι χωρητικότητα θα έχει το συνεδριακό κέντρο.

 

Κάποια στοιχεία άρχισαν να γίνονται γνωστά με τον πλέον ανεπίσημο τρόπο, δηλαδή τις γνωστές αναρτήσεις Χαντιτάτζι στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Από εκεί μαθαίνουμε ότι το περιβόητο συνεδριακό κέντρο θα είναι χωρητικότητας… 600 ατόμων. Μα τόσα ή περισσότερα χωρά μια αίθουσα γάμων, από τις πολλές που έχει η περιοχή.

 

280 κατοικίες… μαζί με το ξενοδοχείο;

 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Χαντιτάτζι μιλά για «μόνο 280 κατοικίες» και ισχυρίζεται ότι από τα 150.000 τετραγωνικά μέτρα θα χτιστούν μόνο τα 50.000 και ότι τα 2/3 θα είναι χώροι πρασίνου, πισίνες κλπ. (που όμως είναι ενταγμένα κι αυτά μέσα στην κάθε ιδιοκτησία).

 

Όμως, από τις φωτογραφίες, τα σχέδια και τα στοιχεία που ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι έχουν προβλεφθεί 219 διαμερίσματα / βίλλες και όχι 280 όπως ανακοίνωσε.

 

Εκτός κι αν το τελικό σχέδιο θέλει να διατίθενται διαμερίσματα ακόμα κι εντός του ξενοδοχείου που δείχνουν οι μακέτες.

 

Κάθε μέρα κι άλλα στοιχεία

 

Στην αρχική ανακοίνωση, ο Χαντιτάτζι μιλά για έργο 480 εκατομμυρίων ευρώ (655 εκατομμύρια καναδικά δολάρια CAD). Σε επόμενη ανάρτηση, μια μέρα μετά, ανεβάζει το κόστος στα 550 εκ. ευρώ.

 

Στην αρχική ανακοίνωση λέει ότι οι βίλες κοστολογούνται από 599.000€ έως 1.880.000€ ενώ στην ιστοσελίδα της επένδυσης φαίνεται ότι οι βίλες θα πωλούνται έως και 4.300.000 ευρώ η μία.

 

Στην αρχική ανακοίνωση μιλά για «πάνω από 250 θέσεις εργασίας» που θα καλυφθούν από ντόπιους, όπως λέει, ενώ στη συνέχεια διευκρινίζει ότι οι θέσεις αυτές αφορούν στην περίοδο κατασκευής (18 μήνες).

 

Με κόστος από μισό έως 4 εκατομμύρια η κάθε μία, ο επενδυτής δίνει σημαντική έκπτωση σε όσους κάνουν έγκαιρη παραγγελία, στοχεύοντας προφανώς να συγκεντρώσει μέσω προκαταβολών ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

 

 

Οι προκαταβολές

 

Με βάση τις τιμές πώλησης που ανακοινώθηκαν, οι 219 κατοικίες που εμφανίζονται στα σχέδια, θα αποφέρουν μικτές εισπράξεις 350 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 175 εκ. ευρώ θα είναι προκαταβολές.

 

Αν όντως οι κατοικίες είναι 280, τότε τα μικτά έσοδα του επενδυτή εκτιμώνται σε 450 εκ. € (225 εκ. € προκαταβολές).

 

Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, τα έσοδα υπολείπονται του ύψους της επένδυσης που ο ίδιος προσδιόρισε στα 480 εκ. € (ή αργότερα στα 550 εκ. ευρώ).

 

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ένα διαμέρισμα μεσοτοιχία κοστίζει μισό έως 1 εκατομμύριο ευρώ και πώς αυτό συνδέεται με τη «χρυσή βίζα»