γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Είχα την τιμή, όπως και δεκάδες άλλοι Καβαλιώτες, να μετέχω στα ψηφοδέλτια του Λευτέρη Αθανασιάδη του Δημάρχου Καβάλας, που από το 1982 και για τέσσερεις τετραετίες ήταν ο πρώτος πολίτης αυτής της πόλης. Τέτοια μέρα πριν εντεκα χρόνια τον αποχαιρετούσαμε και εκείνος άφηνε πίσω του,  την πόλη που αγάπησε .. έζησε και υπηρέτησε αυτήν.

 

Τίποτα δεν προμήνυε τον χαμό του.. το βράδυ της Δευτέρας 19ης  Δεκεμβρίου 2011.  Ήταν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, μιλούσε για θέματα της μεγάλης του ..αγάπης, της Καβάλας.

 

Αμέσως μετά την εκπομπή,  ο Λευτέρης Αθανασιάδης πήγε στο σπίτι του όπου μετά τη μια τα μεσάνυχτα αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

 

 Όμως γύρω στις 5.30 το πρωί έχασε την μάχη για την ζωή από πνευμονικό οίδημα, όπως ήταν η διάγνωση των γιατρών.

 

 

Η είδηση του θανάτου του έγινε γρήγορα γνωστή,  σοκαρισμένοι οι Καβαλιώτες όλοι είχαν να πού κάτι για τον δήμαρχο, τον …παντέρμαλη, όπως τον προσφωνούσαν μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του  (άλλωστε και ο ίδιος ήθελε να τονίζει την προγονική του καταγωγή από την Πάντερμο της Μικράς Ασίας ) .

 

Η κηδεία του έγινε το μεσημέρι της 20ης  Δεκεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο, όπου στο τέλος της εξοδίου ακολουθίας με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα εκατοντάδες Καβαλιώτες αποχαιρέτησαν τον επί 16 χρόνια δήμαρχο τους, Λευτέρη Αθανασιάδη.

 

Έναν άνθρωπο που αγάπησαν πολλοί,  αλλά και διαφώνησαν εξίσου πολλοί . Όλοι όμως συμφωνούν ακόμα και σήμερα,  ένδεκα χρόνια από τον θάνατό , πως άλλαξε την Καβάλα εκ βάθρων τις δεκαετίες 1980-90 στην διάρκεια της δημαρχίας του.

 

Το χειμωνιάτικο εκείνο κρύο απογευματινό του Δεκέμβρη και λίγα λεπτά πριν τις 5 και αφού τον αποχαιρέτησαν όλοι στην εκκλησία, ο Λευτέρης, ο παντέρμαλης πέρασε για τελευταία φορά από τις Καμάρες οδεύοντας προς την τελευταία του κατοικία.

 

Σίγουρο είναι πως ο Λεύτερης Αθανασιάδης σφράγισε με το έργο και την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Καβάλας και λειτούργησε καταλυτικά στην ανάπτυξη του Δήμου Καβάλας στα 16 χρόνια της θητείας του ως Δήμαρχος.

 

Πέρσι  ο Δήμος Καβάλας στην “Μεγάλη Λέσχη” στην Δημοτική Βιβλιοθήκη όπως έλεγε ο Λευτέρης , τίμησε την μνήμη με την προβολή ενός επετειακού ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ζωή του, στο οποίο είχα την τιμή να συμμετέχω.

 

Αιωνία του η μνήμη