Η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη (3869/2010) τον περασμένο Αύγουστο, άφησε στον αέρα τα κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας, μεταθέτοντας τον ορισμό τους με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Πρόβλεψε όμως ότι θα σχετίζονται με την αξία του ακινήτου, το εισόδημα του οφειλέτη και το ύψος των οφειλών.

 

Με το προηγούμενο καθεστώς, ο οφειλέτης μπορούσε να σώσει το σπίτι του εφόσον η αντικειμενική του αξία δεν υπερέβαινε το αφορολόγητο όριο συν 50%. Παράλληλα, είχε την υποχρέωση να καταβάλει μέχρι το 80% της αξίας σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

 

Οι εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών σχετικά με τα παραπάνω όρια, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, στην ουσία οδηγούν στην πλήρη απαξίωση του νόμου. Το όριο των 120.000 ευρώ, όταν οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε παράλογα ύψη και τα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλά, θα έχει ως αποτέλεσμα την προστασία της κύριας κατοικίας μόνο ελάχιστων οφειλετών.

 

Όμως, και η πρόταση της κυβέρνησης όπως διαρρέει, δεν αναμένεται να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του Ν.3869/2010, αν τεθεί ως όριο του ύψους των οφειλών το ποσό των 250.000 ευρώ.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση, οφειλέτες με μεγάλα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν τον καιρό της φούσκας των ακινήτων, θα κινδυνεύσουν να χάσουν την κατοικία τους. Εξάλλου, δεν είναι δίκαιο να στερηθεί το δικαίωμα της προστασίας ένας οφειλέτης με μεγάλες έστω οφειλές, που κατά τα λοιπά υπάγεται στις διατάξεις του νόμου.

 

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών ΠΟΜΕΚ ´Η Παρέμβαση' καλεί την κυβέρνηση:

 

 να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για προστασία της κύριας κατοικίας όλων των νοικοκυριών που χωρίς δόλο βρέθηκαν σε αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

 να αποτρέψει την απαξίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

 να προστατέψει χιλιάδες οφειλέτες που θα κινδυνεύσουν να χάσουν την στέγη τους, ένα από τα λίγα αγαθά που τους έχουν απομείνει.

 

 

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών ΠΟΜΕΚ ´Η Παρέμβαση', στην περίπτωση μη ευνοϊκών ρυθμίσεων, θα προβούν σε ενέργειες για την υπεράσπιση του βασικού δικαιώματος στην στέγαση.