γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Καταπέλτης ήταν η απόφαση του ΣτΕ (Συμβουλίου της Επικρατείας) να καταδικάσει ως αντισυνταγματική την περίφημη εκείνη αλχημεία του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, με την οποία δήθεν διευκόλυνε την «Κυβερνησιμότητα» των δήμων με την αναγόρευση επί της ουσίας των μειοψηφιών σε πλειοψηφίες σε δήμους και περιφέρειες!

 

 

Κι αντί να τιμήσει την απόφαση του ΣτΕ δια της σιωπής του, ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και τότε δημιουργός της περίφημης «κυβερνησιμότητας αναφέρει ότι, «Για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται. Επιχειρεί να παραπλανήσει, να αποπροσανατολίσει, να διχάσει» αναφέρει σε δήλωσή του.

 

 

Και επιχειρηματολογεί για να είναι εντάξει με την πολιτική του συνείδηση: «Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την 2377/2022 απόφασή της έκρινε ότι οι διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 για την αναδιοργάνωση της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απολύτως σύμφωνες με το Σύνταγμα», προσθέτει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Και συνεχίζει το αφήγημά του: «Η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων ήταν μια ξεκάθαρη προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας που το 2019 οι Έλληνες πολίτες ενέκριναν με την ψήφο τους.

 

 

Επειδή είχε προηγηθεί η ιδεοληπτική προσπάθεια της Κυβέρνησης Σύριζα, με το νόμο 4555/18 με τον οποίο επέβαλε το σύστημα απλής αναλογικής και στους Δήμους. Επιχειρώντας να διαλύσει την λειτουργία τους και να καταλύσει την δυνατότητά τους να σχηματίζουν πλειοψηφίες και να λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

 

 

Η άμεση ψήφιση και εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων έτυχε της απόλυτης στήριξης και αποδοχής των Δημάρχων, των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και των στελεχών της αυτοδιοίκησης, στο σύνολό τους. Η ομαλή λειτουργία των Δήμων αποτελούσε και αποτελεί, όχι μόνο πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης, αλλά και επιτακτική ανάγκη για το συμφέρον της κοινωνίας. Και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως σήμερα από τα όργανα των Δήμων είναι καθόλα έγκυρες, ισχυρές και απρόσβλητες.

 

 

Καλώ την Αξιωματική Αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τα ψέματα και να μελετήσει καλύτερα την απόφαση του ΣτΕ. Κυρίως, όμως, να εγκαταλείψει την επένδυση στην τοξικότητα και τη συνεχή υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής, μέσω της διαρκούς εναντίωσης στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης».

Έλα όμως που ο νυν υπουργός είναι πιο προσεκτικός και κρατάει αποστάσεις από τις αιτιάσεις του πρώην!

Η ηγεσία του ΥΠΕΣ κάνει λέει διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των ΟΤΑ.

 

 

Με την υπογραφή Μάκη Βορίδη το ΥΠΕΣ, έδωσε ανακοίνωσή στην οποία αναφέρει: «Σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών, επί του παρόντος λεκτέα τυγχάνουν τα ακόλουθα:

 

 

Η σχετική απόφαση δεν έχει νομίμως επιδοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και επομένως ισχύει, επί του παρόντος, η υφιστάμενη νομοθεσία.

 

 

2. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα μελετήσει τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης της αποτελεσματικής διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης.

 

 

3. Η απόφαση αυτή μας υπενθυμίζει με τον πιο εναργή τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δυστυχώς ακόμα μας στοιχειώνουν.

 

 

Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εργαστεί ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης».

Πάμε στο δια ταύτα. Ο Μάκης Βορίδης λέει ότι θα μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ και θα δει τι μπορεί να κάνει…

 

 

Από την άλλη θα πρέπει να μας εξηγήσει όλες αυτές οι απ’ ευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων που πέρασαν από τις Οικονομικές Επιτροπές που την απόλυτη πλειοψηφία τους είχαν οι μειοψηφίες που προέκυψαν ως διοικήσεις σε δήμους και περιφέρειες ποιος θα τις πληρώσει;

 

 

Όλες αυτές οι αποφάσεις, που προφανώς άλλες λίγο, άλλες πολύ, ευνόησαν κάποιους στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πως θα απονείμουν την δικαιοσύνη που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις πολιτών και διοικήσεων των δήμων;

 

 

Αυτό το τέχνασμα της «κυβερνησιμότητας» που ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρει ότι ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ που επειδή την ψήφισε ο λαός την εφάρμοσε, δεν έχει λογική, είναι παράλογη και  ουσιαστικά αλλοιώνει την λαϊκή εντολή που προέκυψε από τις εκλογές με απλή αναλογική της προηγούμενης αναμέτρησης των εκλογών για την αυτοδιοίκηση του 2019!

 

 

Όχι δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι απόλυτο. Φταίει το άτιμο το ρουσφέτι στις διοικήσεις να κάνουν ότι θέλουν εδώ και 3,5 χρόνια με τις ευλογίες της κυβερνησιμότητας της κυβέρνησης…

Αυτό λέγεται νόθευση της λαϊκής εντολής!

Και λέγεται έτσι γιατί το γράμμα ενός Νόμου που διέπει την εκλογική διαδικασία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο, χωρίς προεκλογικές δεσμεύσεις και άλλες …δικαιολογίες!