γράφει ο

Δημήτρης Λυμπεράκης

 

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜ-Θ συναισθανόμενο τις δύσκολες συνθήκες καθημερινότητας που προκαλούν η ενεργειακή και οικονομική κρίση και κατανοώντας το δίκαιο αίτημα των κατοίκων- δημοτών των δήμων Καβάλας και Νέστου

 

Ζητά τη μη καταβολή διοδίων τελών

 

1. στα πλευρικά διόδια του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας

 

2. στα μετωπικά διόδια στην Άσπρη Άμμο από τους μόνιμους κατοίκους- εργαζομένους που καθημερινά μετακινούνται για τους χώρους εργασίας τους καθώς και από όσους έχουν τις επιχειρηματικές και εργασιακές εγκαταστάσεις τους στα όρια των ανωτέρω γεωγραφικών περιοχών των 2 παραπάνω δήμων»

 

Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, περιελάμβανε το ψήφισμα που καταθέσαμε ως Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία και ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από τους Περιφερειακούς Συμβούλους στη συνεδρίαση του ΠΣ της 10/11/2022.

 

Από τότε, και παρά τις διαβεβαιώσεις των διοικούντων ότι θα το τρέξουν το θέμα, ΟΜΟΦΩΝΗ ήταν και η αδιαφορία για την επιτυχή έκβαση ενός αιτήματος καθόλα δικαίου.

 

Οι της Διοίκησης της ΠΕ Καβάλας κύριοι Πολίτης, Αντωνιάδης, Γάκης και Πολυμέρου ομού μετά των συν-εταίρων των κυρίων Σημιτσή, Γρανά και Καραγιώργη ασχολήθηκαν (ή δεν ασχολήθηκαν) με το θέμα για 1-2 μέρες κι έκτοτε συμφώνησαν με την εκφρασμένη μη αισιοδοξία του βουλευτού κυρίου Λαζαρίδη περί μη αποδοχής του αιτήματος από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

 

Οι της αντιπολίτευσης, αλλά ομοαίματοι ιδεολογικά των ανωτέρω, κύριοι Μαρκόπουλος και Ιωσηφίδης επιμελήθηκαν, με τη δέουσα προσοχή, το επικοινωνιακό τους προφίλ με συναινέσεις στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων αλλά ως εκεί.

 

Άλλωστε δεν ασκούν αυτοί Διοίκηση για να πιέσουν, ασχέτως αν με φωτογραφίες κατακλύζουν τα ΜΜΕ συντροφεύοντας κυβερνητικά στελέχη που σκορπούν χαμόγελα και τονώνουν το κομματικό ηθικό με ενέσεις αισιοδοξίας.

 

Κι έμειναν πίσω οι «κακοί», ο κύριος Συμεωνίδης και ο υποφαινόμενος, που όσο και να θέλουν να πιέσουν δεν μπορούν, διότι τα στεγανά στους αρμούς της εξουσίας, εγχώριας και Αθηνοκεντρικής, είναι πολύ γερά. Άλλωστε πόσο μπορούν να επηρεάσουν στάσεις και συμπεριφορές εταιριών και οργανισμών, πόσο μάλλον αλλαγή τους, οι Μαδουραίοι;

 

Και οι πολίτες της Καβάλας συνεχίζουν να περνούν από τα διόδια, πληρώνοντας ένα πολύ μεγάλο, για τη χρονική συγκυρία, κόστος, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή, προκειμένου να πάνε στις εργασίες τους.

 

Και οι πολίτες των δήμων της Θράκης στο Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Κομοτηνή, τον Ίασμο, τη Ξάνθη εξακολουθούν να μη πληρώνουν διόδια, επιβεβαιώνοντας ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ υφίσταται και λειτουργεί με διαφορετικές ταχύτητες.

 

Και υπάρχουν συναδέλφισσες και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, γύρω στους 70-80, που καθημερινά κάνουν τα ανωτέρω δρομολόγια, με κάποιους/κάποιες από αυτούς να πηγαίνουν και στη Θάσο, καταβάλλοντας εισιτήριο 7 ευρώ, χώρια από αυτό των διοδίων.

 

Και ο κύριος Μουριάδης σιωπά. Και ο κύριος Μέτιος σιωπά επίσης. Και ο βουλευτής κύριος Πασχαλίδης σιωπά, παρά το γεγονός ότι μου είχε πει πως θα πήγαινε στον υπουργό κύριο Καραμανλή για να διευθετήσει το θέμα.

 

Ο έτερος βουλευτής κύριος Λαζαρίδης είπαμε: είναι απαισιόδοξος. Ή τουλάχιστον δεν είναι αισιόδοξος.

 

Κι όλοι μαζί ζούμε πάρα πολύ καλά. Είμαστε μέσα στην αισιοδοξία για τη καθημερινότητά μας, χαμογελάμε με συγκατάβαση που η ενέργεια και το κόστος διαβίωσης μετατρέπεται σιγά σιγά σε κόστος επιβίωσης, φωτογραφιζόμαστε, μηδενός εξαιρουμένου, σε εκδηλώσεις με ανεμελιά (εκλογές έρχονται γαρ) και κάνουμε το σταυρό μας επικαλούμενοι τη θεία δύναμη, να μη τελειώσει όλη αυτή η αισιοδοξία και χαρά.

 

Τέτοια βλέπουν και οι Διοικούντες και λένε δε βαριέσαι, αυτοί είναι Ο.Κ, μη τους χαλάσουμε και την απόλαυση.

 

Η ανωτέρω παράγραφος θα μπορούσε να είναι χιουμοριστική, αν δεν ήταν εν μέρει και εν όλω επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα. Η απογοήτευση και η δυσκολία καθημερινά είναι δυσβάστακτες, δε σωζόμαστε από καλάθια νοικοκυριού και άλλα εδώδιμα και αποικιακά και απαιτείται ενεργοποίηση των αυτοδιοικητικών για πίεση προς την Εγνατία, προκειμένου να πετύχουμε τη μη καταβολή διοδίων τελών.

 

Άντε να σας δω συνάδελφοι! Κι από κοντά και οι Μαδουραίοι!

 

Το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να κάνετε στους δημότες της Καβάλας και του Νέστου εν όψει των Χριστουγέννων!

 

Με συναδελφική εκτίμηση

Λυμπεράκης Δημήτρης

Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας