Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο.

 

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

 

Ο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο. Σημειώνεται ότι αναμένεται πως κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2022-2023, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

 

Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι οι παρακάτω:

 

1.Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

 

2.Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 

  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down

 

3.Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

 

4.Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

 

 

5.Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

 

6.Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

 

7.Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

 

8.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών).

 

9.Άστεγοι.

 

10.Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η συνταγογράφηση των εμβολίων και όλων των φαρμάκων είναι ιατρική πράξη και διενεργείται μετά από αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού της κλινικής εικόνας και της κλινικής εξέτασης του κάθε ασθενή.

 

Όλα αυτά τα δεδομένα συνεκτιμώνται και επισπεύδουν ή αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα τον εμβολιασμό, τόσο για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, όσο και για την έγκαιρη και υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας ζητάει άμεση απόσυρση της Υ.Α. για τη μη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου και την αντικατάστασή της από Υ.Α. που θα κατοχυρώνει τη συνταγογράφηση για όλα τα φάρμακα.