Το μήνυμά της για 25η Νοεμβρίου η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στέλνει η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου

 

 

Όπως αναφέρει:

 

«Σήμερα, δυστυχώς, πολλές από τις περιπτώσεις κακοποιητικών συμπεριφορών συντρόφων ή συζύγων οδηγούν σε γυναικοκτονίες.

 

Στην περιοχή μας, μόνο τον τελευταίο χρόνο μετράμε 3 Γυναικοκτονίες, ενώ στο σύνολο της επικράτειας ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν από πρόθεση επειδή...ήταν γυναίκες είναι τουλάχιστον 16.

 

Οι Γυναικοκτονίες που τόσο συχνά βλέπουμε να ακούμε να συμβαίνουν είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ο μεγαλύτερος όγκος του βρίσκεται στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στην κοινωνική συμβίωση, και εκεί κρύβονται ερμητικά, γιατί δεν υπάρχουν οι δομές στήριξης- πρόληψης.

 

Το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.  Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017. Στην Ελλάδα, επικυρώθηκε με νόμο το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ανισότητες, την πατριαρχία και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας συμπεριλαμβανομένης της γυναικοκτονίας. Η ενδοοικογενειακή βία, που δυστυχώς πολλές φορές εξελίσσεται και σε γυναικοκτονία, είναι υπόθεση που μας αφορά όλους, είναι ένα διαρκές μέτωπο αγώνα, το οποίο δεν πρέπει να θυμόμαστε μόνο επετειακά, κάθε 25η Νοέμβρη…