Νέο καμπανάκι κινδύνου από την επιστημονική κοινότητα για το μέλλον του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μετά την ουσιαστική αποτυχία της COP27 στην Αίγυπτο.

 

Ολοκληρώθηκε η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στην Αίγυπτο με ουσιαστικά ανύπαρκτα αποτελέσματα όσον αφορά τις δράσεις για τον περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Το μόνο επίτευγμα της διάσκεψης έχει καθαρά οικονομικό χαρακτήρα και αφορά τη δημιουργία ενός ταμείου που θα βοηθήσει τις φτωχές, ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές που επιδεινώθηκαν εξαιτίας της ρύπανσης που εκπέμπουν τα πλούσια έθνη του πλανήτη.

 

Για αυτόν τον λόγο η κοινότητα των ειδικών για θέματα κλίματος και περιβάλλοντος αναφέρει ότι η «Γη εξακολουθεί μετά την διάσκεψη να βρίσκεται στα πρόθυρα της κλιματικής καταστροφής» με το καμπανάκι κινδύνου που χτυπούν οι ειδικοί να περνά απαρατήρητο από τις πολιτικές ηγεσίες των ισχυρών κρατών που αποτελούν και τους μεγαλύτερους ρυπαντές της Γης.

 

Ο μεγάλος στόχος που είχε τεθεί από την διάσκεψη στο Παρίσι το 2015 ώστε το 2025 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στον πλανήτη να μην ξεπεράσει πάνω από 1,5 βαθμό την μέση θερμοκρασία που υπήρχε στον πλανήτη τη προβιομηχανική εποχή όχι μόνο δεν πρόκειται να πιαστεί αλλά αντίθετα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου. Αν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί αυτό θα σημαίνει ότι τα ακραία φαινόμενα που κάνουν ολοένα και πιο συχνά και με ολοένα και μεγαλύτερη σφοδρότητα την εμφάνιση τους στον πλανήτη θα ενταθούν με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται τόσο για τον πλανήτη, τα οικοσυστήματα, τα δάση και τους ωκεανούς όσο φυσικά και την ανθρωπότητα.

 

πηγή: naftemporiki.gr