Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Ν.Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέλαβε εισηγητής του κόμματος επί του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

 

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην 1η κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής & Εμπορίου, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και με δεδομένη τη συμπάθεια που επιδεικνύει ο Πρωθυπουργός προς τους Αμερικανούς Προέδρους, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε αυτό που έχει πει ένας από τους σοφότερους αυτών: «Μπορείς να εξαπατάς λίγους για πολύ, μπορείς και να εξαπατάς πολλούς για λίγο, δεν μπορείς, όμως, με κανέναν τρόπο να εξαπατάς πολλούς για πάντα».

 

Δείτε το βίντεο 

 

Το νομοσχέδιο αυτό σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της εξαπάτησης. Η Νέα Δημοκρατία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, εκεί που την έταξε ο ελληνικός λαός, είναι εδώ για να αναδείξει σημείο προς σημείο το μέγεθος αυτής της εξαπάτησης, το μέγεθος του λογαριασμού και το μέγεθος των αδιεξόδων που έρχονται.

 

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν και για εμάς εξαιρετικά δύσκολο να λαμβάνουμε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά προτάξαμε το εθνικό συμφέρον, την ίδια στιγμή που πολλοί σημερινοί κυβερνητικοί καταψήφιζαν ασύστολα.

 

Διαφωνούμε με τα προεκλογικά ψέματα, με τη μακρόσυρτη διαπραγμάτευση και την αμιγώς επικοινωνιακή της διαχείριση, με τη δραματική επιδείνωση της σχέσης της χώρας με την Ευρώπη, τους εταίρους και τους δανειστές, με τις ζαριές που έπαιξε η κυβέρνηση εις βάρος της χώρας και με το λογαριασμό που φέρνει.

 

Η διαδικασία είναι, νομοτεχνικά, μνημείο ατελούς, προβληματικής νομοθετικής λειτουργίας καθώς το νομοσχέδιο εισήχθη για διαβούλευση μόλις για μία ημέρα και μάλιστα Κυριακή, από το Σάββατο βράδυ στις 20:00 έως Δευτέρα πρωί στις 09:00. Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, Δευτέρα βράδυ, μετά τις 23:00 και διανεμήθηκε στα μέλη των Επιτροπών, Τρίτη πρωί, με άλλο περιεχόμενο και κάποια πρόσθετα άρθρα που δεν ετέθησαν στη διαβούλευση, με την 1η συνεδρίαση να έχει οριστεί λίγες ώρες μετά, στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης.

 

Το νομοσχέδιο είναι υφεσιακό, καθώς επιβάλλει νέα φορολογικά βάρη στους ήδη υπερφορολογημένους ιδιοκτήτες ακινήτων και επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό με την επιβολή ΕΝΦΙΑ όχι μόνο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και στους στεγαζόμενους χώρους των ξενοδοχείων

 

Το νομοσχέδιο είναι ατελέσφορο, γιατί:

  • η ευκολότερη αποβολή οφειλετών από τη ρύθμιση των εκατό δόσεων, ακυρώνει στην πράξη ένα μέτρο που έχει φέρει έσοδα στο δημόσιο ταμείο και έχει διευκολύνει οφειλέτες να ρυθμίσουν οφειλές
  • καταργείται η δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ ΚΑΙ ΤΣΑΥ του ΕΤΑΑ

 

Το νομοσχέδιο είναι άδικο:

  • εξακολουθεί να επιβάλει φόρο στην ακίνητη περιουσία, χωρίς να προσαρμόζει επιτέλους τις πραγματικές αξίες των ακινήτων στην πραγματικότητα.
  • επιβάλει μεγαλύτερα αναλογικά βάρη σε χαμηλότερα εισοδήματα και μάλιστα αναδρομικά. Από 01-01-2015, για εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 € ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται από το 11% στο 15% -αυτό συνιστά αύξηση 36,3%- ενώ για εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 €, ο συντελεστής φόρου αυξάνεται από το 33% στο 35%, δηλαδή αύξηση μόλις 6%.
  • φορολογεί και τα ανείσπρακτα ενοίκια
  • επιβάλλει είσπραξη ΕΝΦΙΑ και από το πρώτο ευρώ
  • καταργεί το επίδομα των ανασφαλίστων υπερηλίκων

 

Τα είχαμε πει, στη συζήτηση στη Βουλή, του ν.4331/2015. Είχαμε επισημάνει την έλλειψη συντονισμού των Υπουργείων στην Ελλάδα με τη διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες και είχαμε προειδοποιήσει για τις μονομερείς ενέργειες παροχών χωρίς επαρκή κοστολόγηση

 

Καταψηφίζουμε επί της αρχής:

  • λέμε όχι σε κάθε φορολογική επιβάρυνση στο ήδη υπερφορολογημένο Έλληνα φορολογούμενο.
  • λέμε ναι, αλλά θα διαμορφώσουμε τη στάση μας μέχρι την Ολομέλεια και επί του παρόντος επιφυλασσόμαστε, σε διατάξεις, που εξορθολογούν το σύστημα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
  • θεωρούμε ότι η αύξηση αυτή του αξιόποινου, στην ουσία αφήνει αρρύθμιστο μεγαλύτερο περιθώριο παραβατικότητας
  • είμαστε θετικοί και σε διατάξεις που ρυθμίζουν πλαίσια αποκρατικοποιήσεων ή ζητήματα διαρθρωτικά, αλλά θα περιμένουμε αύριο και την ακρόαση των φορέων