Προωθείται η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης, Καβάλαςκαι Αλεξανδρούπολης με τα δύο βουλγαρικά λιμάνια του Μπουργκάς και του Ρουσέ.

 

Στη σημασία των σιδηροδρομικών υποδομών ως ολοκληρωμένης υπηρεσίας μεταφορών υψηλού επιπέδου για τους πολίτες αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

 

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής τόνισε στους ευρωπαίους ομολόγους του την συνεισφορά του σιδηροδρομικού μέσου στην αποδοτικότητα και στη βιωσιμότητα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

 

 

Υπογράμμισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου ο σιδηροδρομικός τομέας να λειτουργεί αποτελεσματικά, με διακριτούς ρόλους μεταξύ των σιδηροδρομικών εταιρειών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των έργων, να μειωθούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης αυτών και να βελτιστοποιηθεί η χρήση των ευρωπαϊκών πόρων.

 

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «μειώνουμε σημαντικά τον χρόνο παραγωγής των έργων.

 

Στόχος μας η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου, που μαζί με πρωτοβουλίες της ΕΕ για ψηφιοποίηση του τομέα, τη διαμόρφωση πλαισίου κοινών κανόνων για θέματα προγραμματισμού, εισιτηρίων, τιμολόγησης, πρόκειται να συνθέσουν τις προϋποθέσεις για έναν σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων και για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού εναλλακτικού μέσου τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές».

 

Στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου ο κ. Καραμανλής είχε διμερή συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την ανάπτυξη του διακρατικού έργου «Sea2Sea» και την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Με το «Sea2Sea» προωθείται η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τα δύο βουλγαρικά λιμάνια του Μπουργκάς και του Ρούσε. Επίσης, ο κ. Καραμανλής συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Πολωνίας, για τη συνεργασία των δύο κρατών μελών στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

 

Πηγή: voria.gr