Επισκεφθήκαμε το Δασαρχείο Καβάλας, για να ενημερωθούμε τόσο για τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο περιαστικό δάσος (πάνω από την Περιμετρική, στο ύψος της Χωράφας), όσο και για τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε Διεύθυνση Δασών, Δασαρχείο και Δήμο Καβάλας σχετικά με τη δωρεάν διάθεση καυσόξυλων σε δημότες ενόψει του δύσκολου χειμώνα που μας έρχεται.

 

Ήδη οι Δασικές Αρχές, με βάση τη Δασική Αστυνομική Ρυθμιστική Διάταξη Καυσοξύλευσης που έχουν εκδόσει:

 

·        διαθέτουν δωρεάν σε δημότες – και ειδικά σε ευπαθείς ομάδες δημοτών – τα υπολείμματα από τις υλοτομίες που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

·        δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες, με την παρουσία δασοφύλακα, να μαζεύουν όλα τα ξερά ξύλα την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, για ενάμισι μήνα περίπου, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο από δέντρα που είναι άρρωστα ή έσπασαν.

 

Ειδικά για φέτος που ο χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος και δαπανηρός όσον αφορά το κόστος για τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων, εμείς προτείνουμε:

 

να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στις Δασικές Αρχές, τον Δήμο Καβάλας και τις Τοπικές Κοινότητες που δεν είχαν και δεν προβλεπόταν να έχουν το δικαίωμα και το ευεργέτημα της καυσοξύλευσης.

 

Έτσι, ο Δήμος και οι Δασικές Αρχές θα συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στη διάθεση της καύσιμης ύλης, ειδικά σε συμπολίτες μας που την χρειάζονται πραγματικά, σε περιοχές ή θέσεις που θα επιλέγονται ύστερα από κοινή αυτοψία όλων των εμπλεκόμενων, έχοντας πάντα κατά νου τη διατήρηση της ισορροπίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Επιφυλασσόμαστε αργότερα για περισσότερες προτάσεις με συγκεκριμένη εφαρμογή, με βάση και τις δυνατότητες που δίνει η ισχύουσα Δασική Αστυνομική Διάταξη του Δασαρχείου Καβάλας για την καυσοξύλευση, αλλά και για προτάσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την καθημερινή μας επαφή με την τοπική μας κοινωνία.

(δελτίο Τύπου)