Το ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας των νέων πλευρικών διοδίων στην περιοχή της Άσπρης Άμμου έθεσαν με ερώτησή τους η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς.

 

Όπως σημειώνουν, οι τιμές των διοδίων ξεκινούν από 0,20 ευρώ (Κατηγορία 1) και φτάνουν τα 1,10 ευρώ (Κατηγορία 4).

 

Αυτό μεταφράζεται σε ένα επιπλέον-ελάχιστο- μηνιαίο κόστος για τον εργαζόμενο, τον κάτοικο ή τον επιχειρηματία που κινείται από και προς την πόλη της Καβάλας προερχόμενος από την ανατολική πλευρά της πόλης, που κυμαίνεται από 10 μέχρι 55 ευρώ.

 

Προσθέτουν ότι ο ολοκληρωμένος διαγωνισμός για ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, ο οποίος έγινε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο αυτοκινητόδρομο εφαρμογής την Εγνατία Οδό, ακυρώθηκε από την παρούσα κυβέρνηση.

 

Επιπλέον, τονίζουν ότι η νομοθετική παρέμβαση για άμεση απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τελών για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες του Δήμου Καβάλας, αλλά και των κατοίκων των υπολοίπων περιοχών που-αποδεδειγμένα- χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό και πραγματοποιούν διέλευση από τα εν λόγω διόδια, λόγω επαγγελματικών ή άλλων σοβαρών υποχρεώσεων, είναι επιβεβλημένη.

 

Ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

 

1.       Προτίθεται να καθορίσει την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τελών για τους κατοίκους του Δήμου Καβάλας (κύρια κατοικία εντός γεωγραφικών ορίων) και των όμορων δήμων, καθώς επίσης και την απαλλαγή των Ι.Χ. ιδιωτικών ή Ι.Χ. επαγγελματικών οχημάτων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση εντός των ορίων των απαλλασσόμενων γεωγραφικών περιοχών, από την καταβολή διοδίων τελών;

 

2.       Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου για την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων στην Εγνατία Οδό;