Η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εύχεται ολόψυχα σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας, σε όλους τους γονείς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

 

Ιδιαίτερα για τα παιδιά στις πρώτες τάξεις όλων των βαθμίδων, ευχόμαστε να έχουν μια υπέροχη και ευχάριστη διαδρομή.

 

Η πρώτη μέρα του σχολείου ήταν πραγματικά μέρα χαράς για τους μαθητές που βρέθηκαν ξανά όλοι μαζί στις αυλές, για τους εκπαιδευτικούς που συνάντησαν ξανά τα «παιδιά» τους, αλλά και για εμάς τους γονείς που με περηφάνια αντικρίζαμε τα χαμόγελα των παιδιών μας.

 

Γιατί η αλήθεια είναι ότι χάρη στις θυσίες και τους κόπους των γονιών, στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και στην τιτάνια προσπάθεια των μαθητών κρατιέται όρθια η εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Και αυτές οι κοινές αγωνίες μάς γεμίζουν με αισιοδοξία και δύναμη μπροστά στα σύνθετα εμπόδια που στέκονται κάθε φορά στον δρόμο μας.

 

Όπως το γεγονός ότι δεν έχει βγει ακόμα ο μήνας και ήδη ο μισθός έχει εξανεμιστεί σε εγγραφές και δίδακτρα για τα φροντιστήρια και μελετητήρια, εγγραφές και δίδακτρα για το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το χορό, τις καινούργιες τσάντες και κασετίνες, τα αθλητικά παπούτσια και τα μπουφάν.

 

Και σφίξαμε τα δόντια μόλις αντικρύσαμε τη “λίστα”, γιατί οι τιμές στα σχολικά είδη φέτος έχουν εκτοξευθεί.

 

Δίπλα στην ακρίβεια που θερίζει τις οικογένειες, διαπιστώνουμε ότι τα σχολεία άνοιξαν για άλλη μια χρονιά με κενές θέσεις δασκάλων, καθηγητών, παράλληλης στήριξης, τμημάτων ένταξης.

 

Ότι πολλά σχολεία έμειναν ασυντήρητα (Θάσος), ότι δεν δημιουργήθηκαν νέα σχολικά κτίρια, με αποτέλεσμα η ενοικίαση πυλωτών και καταστημάτων (Αλεξανδρούπολη), τα ακατάλληλα κτίρια (Δράμα), οι συστεγάσεις σχολείων (Ξάνθη, Καβάλα) να συνεχίζονται και να προστίθενται και οι συγχωνεύσεις τμημάτων, τα υπερπλήρη τμήματα (Δράμα, Αλεξανδρούπολη).

 

Ανησυχία φέτος υπάρχει για τη θέρμανση στα σχολεία με τις απαράδεκτες οδηγίες για ορισμό «διοικητικού υπευθύνου για εξοικονόμηση ενέργειας» σε κάθε σχολείο, που δείχνει πού το πάνε, τι έρχεται το χειμώνα.

 

Μαζί με την κατάσταση με την Covid-19 (που επί της ουσίας τα πρωτόκολλα του ΥΠΑΙΘ καλούν τους μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις ακόμα και με θετικό τεστ), την γρίπη, το άνοιξε-κλείσε των παραθύρων για αερισμό, την ενδεχόμενη ελλιπή θέρμανση, γεμίζουν ανησυχία γονείς και εκπαιδευτικούς.

 

Για όλα αυτά, πρέπει να συνεργαστούμε μέσα από τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων μας και τις Ενώσεις Γονέων των Δήμων μας, ώστε να απαιτήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα για τα παιδιά μας. Το δικαίωμα για σύγχρονη, ολόπλευρη, ενιαία δημόσια και αποκλειστικά δωρεάν μόρφωση σε σύγχρονα, ασφαλή και ευχάριστα κτίρια.

 

Ως Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ προτάσσουμε και για τη φετινή χρονιά τις διεκδικήσεις μας στο Υπ. Παιδείας, την Περιφέρεια και τους Δήμους για:

 

►Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή).

 

►Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

 

►Κατάργηση ΦΠΑ στους λογαριασμούς των σχολείων που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές.

 

►Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.

 

►Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλους τους Δήμους της περιοχής μας και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

 

►Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών.

 

►Ειδική μέριμνα για τους μαθητές λυκείου της Ξάνθης που διανύουν 3 και 4  χλμ καθημερινά από και προς τα σχολεία τους, μιας και δεν προβλέπεται σχολικό λεωφορείο για αποστάσεις κάτω των 5χλμ.

 

►Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Άμεση κάλυψη των κενών, για να μην φτάσουμε πάλι μέχρι το Δεκέμβρη-Γενάρη να περιμένουν τα παιδιά τους εκπαιδευτικούς τους.

 

►Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο.

 

►Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, κ.α).

 

►Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.

 

►Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.

 

►Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης.

 

►Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.

 

►Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.

 

►Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.

 

►Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων.

 

►Αραίωση των μαθητών στα τμήματα (έως 15 μαθητές ανά τμήμα).

 

►Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

 

►Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας.

 

Τα αιτήματά μας αυτά είναι αυτονόητα το 2022! Είναι αιτήματα που διασφαλίζουν, ότι τα παιδιά μας θα περνούν τη μισή τους ζωή σε ένα περιβάλλον αξιοπρεπές κι ευχάριστο, ότι τα παιδιά μας θα έχουν όλα ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση.

 

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για το σχολείο των πραγματικών αναγκών.

 

Μαζικοποιούμε τους Συλλόγους Γονέων. Ειδικά φέτος που είναι χρονιά αρχαιρεσιών σε όλους τους Συλλόγους Γονέων κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή τη δύναμη που έχουμε εμείς οι γονείς για τα όνειρα και τις ανάγκες των παιδιών μας.