Ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Ακινητοποίηση αλιευτικών σκαφών Καβάλας, λόγω αύξησης τιμών καυσίμων» κατέθεσε στη Βουλή η Ελληνική Λύση.

 

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

 

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

 

Σε δραματική έκκληση προβαίνουν οι εκπρόσωποι των αλιέων Καβάλας ύστερα από τη ανοδική εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα. Εξαιτίας αυτής πια, ακινητοποιούνται δεκάδες αλιευτικά σκάφη (μεσοσταθμικά κατά 30%)και όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν «…οδεύουμε στο να μην μπορούμε στο άμεσο μέλλον να φάμε το δικό μας ελληνικό ψάρι…».

 

Το κόστος στο πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά δυόμιση φορές με συνέπεια την παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής, την αδυναμία κάλυψης των αμοιβών του προσωπικού και κατ΄ επέκταση την απόλυτη υστέρηση κέρδους.

 

Καταληκτικά το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων πιαθεωρείται καταφανώς αρνητικό με προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης,δεδομένης της «αχαλίνωτης και καλπάζουσας» ενεργειακής κρίσης.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

1. Δεδομένου επιπλέον ότι η αυξητική τάση ακινητοποίησης αλιευτικών σκαφών τόσο της Καβάλας όσο της Αλεξανδρούπολης αλλά και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου θα επηρεάσει κι άλλα συναφή επαγγέλματα εξαρτώμενα από την αλιεία, προτίθεστε όπως αναλάβετε άμεσες πρωτοβουλίες, προκειμένου τα αναγνωρισμένα και ενταγμένα στα μητρώα αλιευτικά σκάφη (όλων των τύπων) της χώρας να προμηθεύονται ατελώς τοπετρέλαιό τους για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η τρέχουσα ακραία μορφή της ενεργειακής κρίσης;

 

2.  Εναλλακτικά διατίθεστε όπως, στα πρότυπα λειτουργίας της εν ισχύι ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιδότηση καυσίμων, δημιουργήσετεηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι αναγνωρισμένοι κάτοχοι-ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, ώστε, δια αυτής, να απαλλάσσονταιαπό ικανοποιητικό μέρος του κόστους των καυσίμων τους;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ