Η οροσειρά της Ροδόπης είναι ένας αχανής ορεινός όγκος, φαινομενικά ομοιόμορφος, αλλά που σε κάθε γωνιά του κρύβει μια ιδιαιτερότητα. Οι περιπλανήσεις στα γνωστά και άγνωστα μονοπάτια θα μπορούσαν να γεμίσουν ολόκληρο το πρόγραμμα ενός ορειβατικού συλλόγου, η πραγματοποίηση των διαδρομών όμως απαιτεί γνώση ενός έμπειρου οδηγού.

 

Σε μονοπάτια της κεντρικής Ροδόπης έγινε, λοιπόν, η περιπλάνηση των μελών του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ιωνικού της Ξάνθης.

 

Η περιπλάνηση αποτελούσε και μια ευκαιρία να ακολουθήσουν και λιγότερο έμπειρα μέλη του συλλόγου. Περιλάμβανε μια 6ωρη πεζοπορία μέσα στη φύση, περιδιαβάσεις σε ιστορικές τοποθεσίες όπως το Κάστρο της Καλύβας που χρονολογείται από το 340 π.χ. και σε εγκαταλελειμμένα χωριά όπως αυτό της Καλύβας στα 700 μέτρα, συνοδευόμενα πάντοτε από πληροφορίες μιας άριστης οδηγού, της Ειρήνης Κωτσάκη, την οποία και ο Ε.Ο.Σ. ευχαριστεί πολύ για την προθυμία και την συνεισφορά της στην πραγματοποίηση αυτής της εξόρμησης.

 

​Το καλοκαίρι που μας πέρασε 4 μέλη του συλλόγου, οι Θανάσης Δασκαλούδης, Θωμάς Περιφεγγής, Βαγγέλης Φάκας και Φωτεινή Φετά, βρέθηκαν στην περιοχή των Ιταλικών Άλπεων και πραγματοποίησαν αναβάσεις στις ψηλές κορυφές.

 

Οι αναβάσεις ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές, καθώς προϋπέθεταν βαρύ φορτίο, άριστη φυσική κατάσταση, προπόνηση χειμερινού βουνού και συντροφικότητα. Τις περιπέτειες, τις εμπειρίες, και τις γνώσεις που απεκόμισαν θα μοιραστούν την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, σε παρουσίαση που θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου, στις​ 9 το βράδυ.

 

Μια ανάλογη παρουσίαση είχε γίνει και για την ανάβαση μελών του συλλόγου στις Ιουλιανές Άλπεις και είναι σίγουρο πως όσοι θελήσουν να παραβρεθούν θα απολαύσουν μια ευχάριστη κι εποικοδομητική βραδιά.