Στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου και συγκεκριμένα στη συζήτηση για την ΠΝΠ σχετικά με τιςς αλλαγές στην ΕΥΠ, τις οποίες χαρακτήρισε δήθεν, τοποθετήθηκε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Τάνια Ελευθεριάδου.

 

 

Αρχικά, επέκρινε την κυβέρνηση για την απόσταση που την χωρίζει από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία αποτυπώνονται στη μελέτη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα στερούνται δύο μηνιαίων μισθών για να καλύψουν την αύξηση στις τιμές ρεύματος.

 

Σημείωσε την τακτική της μεταφοράς της ευθύνης στους πολίτες, αναφερόμενη στην κυνική δήλωση Πέτσα (όσοι δεν προσαρμόζονται, πεθαίνουν), τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πιο ανεύθυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. «Παγώνεις; Άλλαξε λέβητα. Δεν μπορείς να πληρώσεις το ρεύμα; Μην ανάβεις τα φώτα.

 

Έμεινες στα χιόνια με τ' αυτοκίνητό σου; Κακώς οδήγησες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σε ό,τι αφορά την ΠΝΠ, αναφέρθηκε στην αιτιολογική έκθεση του υπ. Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία "σκοπός είναι ενίσχυση της διαφάνειας της ΕΥΠ", τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο απέχει παρασάγγας, καθώς δρομολογούνται αλλαγές άνευ σημασίας, πρακτικής και ουσιαστικής αξίας. Συμπλήρωσε ότι αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να ενισχύσει τη διαφάνεια στην ΕΥΠ θα πρέπει να ακολουθήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

 

Συγκεκριμένα:

 

- πρέπει η ΕΥΠ να φύγει από την σκέπη του πρωθυπουργικού γραφείου.

 

-πρέπει να καταργηθεί η κατάπτυστη τροπολογία με την οποία δεν μπορεί ο πολίτης που παρακολουθείτο, να ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ.

 

Απευθυνόμενη στον κ. Γεραπετρίτη, έθεσε το ερώτημα

 

"αν αύριο αποφασίσετε να παρακολουθήσετε και τους 300 βουλευτές για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν θα είναι θεσμική εκτροπή; Πάλι τα ίδια θα λέτε; Θα επικαλείστε το απόρρητο; Δεν σας εμποδίζει τίποτα!"

 

Αναφερόμενη στην εξεταστική επιτροπή, της οποίας οι διαδικασίες τρέχουν παράλληλα με τη συζήτηση, τόνισε ότι οι μεθοδεύσεις της ΝΔ κατάφεραν να την κάνουν το πιο σύντομο ανέκδοτο, έχοντας αποκλείσει τους βασικούς μάρτυρες και απαγορεύοντας στους βουλευτές να πάρουν τα πρακτικά.

 

Συμπλήρωσε ότι, διαβάζοντας τα πρακτικά από την χθεσινή επιτροπή, διέκρινε την φράση του κ. Γεραπετρίτη, σύμφωνα με την οποία "διασκεδάζει να μιλάει για νομικά", τονίζοντας ότι διασκεδάζει να «φοβάμαι να μιλήσω στο τηλέφωνο, που ο Χρ. Σπίρτζης δεν μπορεί να ξέρει γιατί παρακολουθείται, ούτε με το να βλέπω τον αρμόδιο υπουργό να είναι αντίθετος με όλους τους συνταγματολόγους της χώρας και να πρέπει να μας επιβληθεί η άποψη του».

 

Τέλος, απάντησε στο ερώτημα του κ. Μητσοτάκη από την ΔΕΘ (αν όχι εμείς, ποιοι), χρησιμοποιώντας απόσπασμα από ένα άρθρο της εφημερίδας DOCUMENTO: αν όχι εσείς, όλοι οι υπόλοιποι!

 

(δελτίο Τύπου)