Ένα βήμα πριν την διασταύρωση των στοιχείων των ιδιοκτητών αυτοκινήτων, δίκυκλων αλλά και φορτηγών βρίσκονται τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να διαπιστωθεί και επίσημα πλέον πόσοι κινούν τα οχήματά τους χωρίς να έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας, να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ και βέβαια χωρίς να τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

 

Σύμφωνα με στελέχη από τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των ΚΤΕΟ, ο αριθμός των οχημάτων που κινείται χωρίς ασφάλεια υπολογίζεται σε περίπου 600.000 μονάδες και πάνω από 1,2 εκατ. μονάδες χωρίς να διαθέτουν Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου!

 

Όσον αφορά τα οχήματα που κινούνται χωρίς να έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς να μπορεί με βεβαιότητα κανείς να δώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό…

 

Μάλιστα, κατά την παρουσίαση των Ψηφιακών Υπηρεσιών για την Οδήγηση που πραγματοποιήθηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών ο κ. Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι θα μπει ένα τέλος στην παρανομία και πως η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει άμεσα, ώστε να επιβληθούν τα πρόστιμα για μη έλευση από ΚΤΕΟ ή ανασφάλιστο όχημα στους παραβάτες ιδιοκτήτες όπως επίσης και σε εκείνους που δεν πληρώνουν τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας.

 

Τα πρόστιμα

 

Ο νόμος 489/76 προβλέπει ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το ειδικό αποδεικτικό της ασφάλισης σήμα επισύρει την αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

 

Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Επίσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

 

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

 

Επίσης υπάρχουν και Ποινικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ.

 

Πηγή