Η γραμματεία Ν. Καβάλας του ΠΑΜΕ εκφράζει την συμπαράστασή της στο Ενιαίο Συνδικάτο ναυτεργατών Ν.Καβάλας, μέλη του οποίου ξανακάθονται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου, με την στημένη κατηγορία της παρακώλησης συγκοινωνιών,  μετά από μήνυση του εφοπλιστή Μητσόπουλου.

 

Την Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη στα δικαστήρια Θάσου δικάζονται σε έξι υποθέσεις συνολικά 35 εργαζόμενοι (εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτικοί, άλλοι εργαζόμενοι) γιατί συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν προκηρύξει το συνδικάτο και η ΠΝΟ στις 6-7/11/2012, 31/1-1/2/2013, 5/2/2013, 3/4/2013, ενάντια στην πολιτική διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων των ναυτεργατών, στην κατάργηση της δεκάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης πλοίων. Να θυμίσουμε η τότε κυβέρνηση έφτασε μέχρι την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών για να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνιμα.

 

Η τακτική του εφοπλιστή Μητσόπουλου γνωστή, αφού πρώτα μέσω εκβιασμών «αποσπά» τις υπογραφές των πληρωμάτων του ότι δεν θα συμμετέχουν στην απεργία , στη συνέχεια σε συνεργασία με λιμενικές αρχές και εισαγγελία Καβάλας προχωρά σε μηνύσεις κατά των αγωνιζόμενων ναυτεργατών.

 

Στόχος του είναι από την μια να χτυπήσει την συνδικαλιστική δράση του συνδικάτου ναυτεργατών και από την άλλη να εκφοβίσει τα πληρώματα του να έρθουν σε επαφή με το συνδικάτο, να μην σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην τρομοκρατία, στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στις μειώσεις μισθών που τους επιβάλει.

 

Την ίδια περίοδο  οι ναυτιλιακές εταιρίες  έχουν τεράστια κερδοφορία με αύξηση των ναύλων, αφήνουν αποκομμένο το νησί κατά τους χειμερινούς μήνες αφού καθορίζουν τα δρομολόγια ανάλογα τα κέρδη τους.  

 

Η στήριξη των εφοπλιστών από όλες τις κυβερνήσεις είναι διαχρονική, ανεξάρτητα τι πρόσημο έχουν κάθε φορά, «Δεξιά», «κεντροδεξιά», «αριστερή», «συνεργασίας» ή «μονοκομματική», το ίδιο διαχρονική είναι και η επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες, με την κατάργηση του Καμποτάζ, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, την τρομοκρατία με δεκάδες δικαστικές διώξεις και πολιτικές επιστρατεύσεις.

 

Τεράστιες οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης οι οποία όχι μόνο διατηρεί όλο το αντεργατικό, αντιλαϊκό οπλοστάσιο, αλλά το επόμενο διάστημα φέρνει  νέα επίθεση με την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου. Περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών, νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα βάλει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση για να μπορούν απρόσκοπτα εφοπλιστές, τραπεζίτες, βιομήχανοι, συνολικά το κεφάλαιο να αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.

 

Καλούμε  τους ναυτεργάτες σε όλες τις ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην γραμμή Θάσου –Καβάλας να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία. Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, για την ίδια τους την ζωή.

 

Καλούμε την εργατική τάξη του νομού, κάθε σωματείο,  το λαό της Θάσου να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους ναυτεργάτες.

 

 

Χρειάζεται να σε κάθε τόπο δουλειάς να ανέβει η οργάνωση των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης, ενάντια στην εφαρμογή των μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, να υψωθεί τείχος αντίστασης στα νέα μέτρα που έρχονται.

 

 Να σπάσει στην πράξη η εργοδοτική τρομοκρατία και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

 

ΠΑΜΕ ΚΑΒΑΛΑΣ