Το Κάστρο Λιμεναρίων, είναι το παλιότερο χωριό στη Θάσο και αποτελεί ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά μέρη στο νησί, που σίγουρα αξίζει κανείς να επισκεφτεί.

 

Με θέα που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα, όποιος βρεθεί εδώ του δημιουργείται η εντύπωση πως, μαγικά, ο χρόνος έχει σταματήσει.

 

Είναι από εκείνα τα χωριά με την μυστηριακή ατμόσφαιρα που γοητεύουν τους επισκέπτες του, κάνοντάς τους να μην το ξεχάσουν ποτέ.

 

Σε αυτό βοηθάει, βέβαια, και η ονειρική θέα που απολαμβάνει κανείς από εδώ στα φαράγγια και τις χαράδρες της γύρω περιοχής, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα.

 

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων και θεωρείται και ο παλιότερος οικισμός του νησιού. Το όνομά του το οφείλει στο κάστρο που υπάρχει σε αυτό, το τείχος του οποίου χρονολογείται από το 1403. Το γεγονός ότι δεν είναι ορατό από την θάλασσα βοήθησε στην προστασία του χωριού στο πέρασμα των χρόνων από τις επιθέσεις και τις λεηλασίες των πειρατών.

 

Η αίσθηση που δημιουργείται μόλις βρεθεί κανείς στο Κάστρο είναι ότι ο χρόνος εδώ μοιάζει να έχει σταματήσει. Πιο συγκεκριμένα, το χωριό από το 1905 κι έπειτα άρχισε να ερημώνεται, με τους κατοίκους του να επιλέγουν τις παράκτιες περιοχές του νησιού για την διαμονή τους.

 

Τα τελευταία, χρόνια, ωστόσο αρκετοί ιδιοκτήτες επισκεύασαν τα παλιά σπίτια χρησιμοποιώντας τα ως εξοχικές κατοικίες τόσο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όσο και τον υπόλοιπο χρόνο και κυρίως στις 18 Ιανουαρίου όταν γιορτάζει ο πολιούχος άγιος των Λιμεναρίων, άγιος Αθανάσιος

 

Στα όσα σίγουρα αξίζει να δει από κοντά ο επισκέπτης του Κάστρου ο ναός του Αγίου Αθανασίου, που χτίστηκε το 1804 με άδεια του Σουλτάνου μέσα σε μόλις 40 μέρες. Για την κατασκευή του, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το τείχος του κάστρου.

 

Πηγή: newsbeast.gr