γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Μπορεί στο χάρτη οι νομοί Σερρών, Δράμας και Έβρου να βάφτηκαν μπλε και οι νομοί Καβάλας-Ξάνθης-Ροδόπης με κόκκινο, ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκρυβε πολλές εκπλήξεις. 

 

Ίσως να είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εκλέγει τόσους πολλούς βουλευτές στους 6 νομούς και σίγουρα είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσο μεγάλη κοινοβουλευτική  εκπροσώπηση σε αυτή την περιοχή: συνολικά 13 βουλευτές, δηλαδή σχεδόν το 1/10 των βουλευτών που εξέλεξε πανελλαδικά.

 

Στην Καβάλα και τον Έβρο που είναι 4εδρικες, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εύκολα από τρεις έδρες (3-1).

 

Στη Δράμα που έχει κλασική συμπεριφορά 3εδρικης (1-1-1) πήρε 1 έδρα. 

 

Στην Ροδόπη όμως πήρε 2 έδρες από τις 3 κι ενώ για πολλές ώρες φαινόταν ότι εκεί θα εκλεγεί δεύτερος βουλευτής από το Ποτάμι (τελικά εκλέχθηκε μόνο ο Αχμέτ Ιλχάν).

 

Η έκπληξη ήταν η Ξάνθη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά του πανελλαδικά (49%) και απέσπασε και τις 3 έδρες αφού η ΝΔ ως δεύτερο κόμμα κινήθηκε πολύ κάτω από τα επίπεδα του εκλογικού μέτρου.

 

Στον αντίποδα, στις Σέρρες που καταγράφονται ως ένας από τους 5 νομούς όπου η ΝΔ πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά της πανελλαδικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 1 βουλευτή και η ΝΔ δύο βουλευτές ενώ οι υπόλοιπες έδρες του νομού μοιράζονται από μια ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ αλλά και... Ένωση κεντρώων. 

 

Από τη νέα Βουλή απουσιάζουν οι πρώην υπουργοί της ΝΔ Αλέκος Κοντός (Ξάνθη) και Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπη) οι οποίοι είχαν εκλεγεί τον περασμένο Γενάρη.

 

Δεν εκλέχθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία οι πρώην υπουργοί της ΝΔ Γιώργος Καλαντζής (Καβαλα), Κυριάκος Γεροντόπουλος και Αλέκος Δερμεντζόπουλος (Έβρος).