Τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας, ο 24χρονος Παναγιώτης Ρίζος κάνει σήμερα την πρακτική του στην Αθήνα, σε μια ελληνική εταιρεία αμυντικών συστημάτων.

 

Πέρυσι είχε καταπλήξει τους πάντες με την εξαιρετικά ασυνήθιστη πτυχιακή εργασία, που παρουσίασε με την συμφοιτήτριά του Νικολέτα Μιχαηλίδου. Οι δύο φοιτητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια τορπίλη και μάλιστα με εξελιγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, που όχι μόνο θα μπορεί να πλήττει τον στόχο της, αλλά και να παραπλανά τα αμυντικά συστήματα του εχθρού.

 

Το νέο είχε μαθευτεί από την βράβευση που έγινε με το ανώτερο βραβείο αρτιότητας από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη διάρκεια του πανελλαδικού Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest2014.

 

Η «έξυπνη» τορπίλη ονομάζεται ST14 (Smart Torpedo 2014) και αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς των δύο υποσχόμενων νέων, που είχαν την έμπνευση να υλοποιήσουν ένα τόσο περίπλοκο όπλο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Δημήτρη Πογαρίδη.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο φοιτητές κατάφεραν να τελειώσουν την πτυχιακή τους εργασία χωρίς καμία τεχνική ή οικονομική βοήθεια.

 

Ο Παναγιώτης Ρίζος είχε την ιδέα να κατασκευάσει ένα νέο υποβρύχιο αμυντικό σύστημα με το όνομα THELXIOPE (Θελξιόπη), προσωπικής του ιδιοκατασκευής, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των soft kill αναλώσιμων ακουστικών αντιμέτρων (ψευδοστόχων) αντιτορπιλικής άμυνας υποβρυχίων αλλά και πλοίων επιφανείας.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Thelxiope εκτός της δυνατότητας να παραχθεί και να αξιοποιηθεί στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και το Πολεμικό Ναυτικό, μπορεί να αποφέρει ζήτηση και στην παγκόσμια αγορά όπλων.

 

Ο ιδιοφυής φοιτητής λέει για τη νέα του εφεύρεση:

 

Για ένα υποβρύχιο που δεν διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ελιγμών, δεν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης όταν η τορπίλη έχει φθάσει τυπικά σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων.

 

Επομένως, η παράμετρος της έγκαιρης αντίδρασης άφεσης softkill αντιμέτρων είναι πολύ σημαντική σε σχέση με την τελευταία φάση επίθεσης όπου η τορπίλη μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον από hardkill μέσα. Τα υλικά αντίμετρα softkill μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ψευδοστόχοι, τόσο για τη σύγχυση της τακτικής εικόνας του αντιπάλου πριν από τη βολή τορπίλης, όσο και μετά από τη βολή για την παραπλάνηση της τορπίλης.

 

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο σκοπός είναι το όπλο του βάλλοντος να κατευθυνθεί μακριά από τη θέση του στόχου πλοίου επιφανείας ή υποβρυχίου.

 

THELXIOPE:

To σύστημα THELXIOPE, προσωπικής μου ιδιοκατασκευής, ανήκει στην κατηγορία των softkill αναλώσιμων ακουστικών αντιμέτρων (ψευδοστόχων) αντιτορπιλικής άμυνας υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας. Εκτός του ότι υπάρχει η δυνατότητα, να παραχθεί, και να αξιοποιηθεί στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία και ΠΝ, μπορεί να αποφέρει ζήτηση και στην παγκόσμια αγορά όπλων.

 

Πρόκειται για έναν ακουστικό παρεμβολέα (acousticjammer) παθητικών ακουστικών τορπιλών, ικανού να παράγει ήχους απειλών και σήματα συγκεκριμένων συχνοτήτων προσαρμοσμένης παραπλάνησης, ενώ μπορεί να εκτοξευθεί από υποβρύχια, πλοία επιφανείας ή ακόμα και να αφεθεί από ελικόπτερα κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου.

 

Η THELXIOPE είναι χαμηλού κόστους, ρυθμιζόμενη, έχει διάρκεια ζωής αρκετών λεπτών, διαθέτει βιβλιοθήκη απειλών-ήχων, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για εξοπλισμό επί του σκάφους.

 

Μπορεί να ενεργήσει είτε ακίνητη/στατική (stationary) είτε αυτοπροωθούμενη (self

propelled) με ικανή ταχύτητα απομάκρυνσης σε τυχαίες τροχιές.

 

Το ακουστικό αντίμετρο TELXIOPE, έλαβε το όνομά του από μία εκ των Σειρήνων της Ελληνικής μυθολογίας την Θελξιόπη, οι οποίες προσέλκυαν με το τραγούδι τους ναυτικούς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Οκτώβριο 2014 στα πλαίσια του πανελλαδικού Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest2014, η πτυχιακή μου εργασία με τίτλο “Έξυπνη Τορπίλη ST14”, βραβεύτηκε με το ανώτερο βραβείο αρτιότητας από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

 

Η THELXIOPE θα παρουσιαστεί στο ερχόμενο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest 2015 στις 18 Οκτωβρίου στην Καβάλα, όπου το κοινό θα έχει την δυνατότητα να την θαυμάσει από κοντά και να πληροφορηθεί.