"Πώς γίνεται ο τουρισμός να πηγαίνει για ρεκόρ... και 1 στους 2 να μην πηγαίνει διακοπές;", διερωτάται το ΚΚΕ. 

 

Φυλλάδιο για το δικαίωμα του λαού στις διακοπές και την αναψυχή εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, με τα μέλη του να το μοιράζουν στον κόσμο.

 

«Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού η λαϊκή οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με νέες στερήσεις. Πλέον, ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές, η αναψυχή και μερικές ανάσες δροσιάς κοστίζουν στους εργαζόμενους ολόκληρους μισθούς. Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στο φόντο της τεράστιας ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τις λαϊκές οικογένειες» επισημαίνει το ΚΚΕ .

 

Τονίζει, μεταξύ άλλων ότι: «Τα διόδια και τα εισιτήρια σε όλα τα μέσα, μαζικής μεταφοράς κάνουν απλησίαστη τη μετακίνηση των εργαζομένων.

 

Αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις τιµές των δωματίων, οι αυξήσεις στις χρεώσεις στις παραλίες, στα τρόφιµα και στις τιµές στα εστιατόρια έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος των διακοπών.

 

Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τώρα οι εφοπλιστές για την αύξηση της κερδοφορίας τους έχουν επιβάλει 4 διαδοχικές αυξήσεις στα εισιτήρια, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων να ξεπερνούν ακόμα και το 45%!

 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, ως… επιβράβευση και με την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, μπουκώνει τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας με «ζεστό» χρήμα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν επιδοτήσεις για τις «άγονες γραμμές», οικονομικές ενισχύσεις λόγω πανδημίας κ.ο.κ.».

 

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι ο λαός από το καπιταλιστικό τουριστικό «υπερθαύμα» λαμβάνει «αποκλεισμούς από την αναψυχή , υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, πανάκριβες ολιγοήµερες διακοπές».

 

Σημειώνει, επίσης, ότι «καμιά ουσιαστική συμβολή στην ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για τουρισµό δεν έχουν τα επιδοτούμενα προγράµµατα της κυβέρνησης».

 

«Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ώστε οι εργαζόμενοι καθολικά να απολαμβάνουν φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Αυτό το ζωτικό δικαίωµα, που αφορά την ίδια την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης υπερασπίζεται το ΚΚΕ» υπογραμμίζει το Φυλλάδιο του κόμματος.

 

Συμπληρώνει ότι «για το ΚΚΕ ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, θα έπρεπε να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα και όχι πανάκριβο εμπόρευμα».

 

Στο Φυλλάδιο αναφέρονται ακόμα οι «κατακτήσεις που κατάφερε η εργατική τάξη εκεί που πήρε την εξουσία, όπως στη Σοβιετική Ένωση».

 

«Το ΚΚΕ τεκμηριώνει στο Πρόγραμμά του ότι ο λαόςμπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα με βάση τις δυνατότητές του σήμερα. Μόνο η εργατική – λαϊκή εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Φυλλάδιο του κόμματος και καταλήγει:

 

«Σ’ αυτόν τον δρόµο µπορούν να ενισχυθούν σήμερα ακόμα περισσότερο οι αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζοµένων, των σωµατείων, των φορέων του λαϊκού κινήματος για:

 

Μείωση κατά 50% της τιμής των εισιτηρίων και των ναύλων, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόµια στους εφοπλιστές.

 

Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές, στρατευµένους, ΑµεΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωµένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

 

Συχνή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, με πλοία σύγχρονα και ασφαλή και με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

 

– Να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα που καταργήθηκαν, να διευρυνθούν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

 

Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα, της ρήτρας αναπροσαρμογής και των «πράσινων» χαρατσιών στο ηλεκτρικό ρεύµα.

 

–Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια αγροτών και κτηνοτρόφων, διαγραφή των χρεών τους.

 

Η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στους αγώνες και τις εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα για τις λαϊκές ανάγκες σήμερα, αλλά κυρίως για την προοπτική, για τη μόνη διέξοδο υπέρ του λαού».

 

Πώς γίνεται ο τουρισμός να πηγαίνει για ρεκόρ... και 1 στους 2 να μην πηγαίνει διακοπές;

 

Επίσης στο φυλλάδιο του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:

 

"Τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή τουριστική κίνηση δείχνουν ότι το 2022 οι εισπράξεις θα φτάσουν τα 20 δισ. ξεπερνώντας τις αντίστοιχες του 2019, που ήταν «χρονιά - ορόσημο» για τον ελληνικό τουρισμό.

 

Οι έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι 1 στους 2 Έλληνες το 2022 δεν θα πάει διακοπές, ενώ και ένα μεγάλο τµήµα όσων πάνε διακοπές θα πάνε λιγότερες ημέρες.

 

Από το 2013 έως το 2018:

 

- τουριστική έκρηξη στην Ελλάδα

 

- μείωση του λεγόμενου εσωτερικού τουρισμού

 

Στην Ελλάδα των ρεκόρ αφίξεων και κερδοφορίας για τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους και τους tour operators, των νησιών-διεθνών προορισμών, οι εργαζόμενοι πρέπει να «κόβουν» από παντού για να πάνε μια κοντινή εκδρομή, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου «στύβονται» κάθε μέρα για μισθούς πείνας και έχοντας κάθε χρόνο ραντεβού µε την ανεργία.

 

Είναι ελάχιστες οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες που μπορούν να κάνουν πολυήμερες διακοπές σε ποιοτικά καταλύματα, που έχουν πρόσβαση σε υποδομές πολιτισμού, σε μουσεία, σε προορισμούς φυσικού κάλλους, ψυχαγωγίας, αλλά και σε ελεύθερες παραλίες.

 

Τα διόδια και τα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνουν απλησίαστη τη μετακίνηση των εργαζομένων.

 

Αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις τιμές των δωματίων, οι αυξήσεις στις χρεώσεις στις παραλίες, στα τρόφιμα και στις τιμές στα εστιατόρια έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος των διακοπών.

 

Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τώρα οι εφοπλιστές για την αύξηση της κερδοφορίας τους έχουν επιβάλει 4 διαδοχικές αυξήσεις στα εισιτήρια, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων να ξεπερνούν ακόμα και το 45%!

 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, ως... επιβράβευση και με την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, μπουκώνει τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας με «ζεστό» χρήμα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν επιδοτήσεις για τις «άγονες γραμμές», οικονομικές ενισχύσεις λόγω πανδημίας κ.ο.κ".