Διαμαρτυρία έξω από το κοινοτικό κατάστημα της Γαληψού έχουν προγραμματίσει για το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουλίου οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου.

 

Ζητούν να αποζημιωθούν άμεσα για τις καταστροφές από τη θεομηνία του περασμένου Σαββάτου.  

 

 

Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιουνίου οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Ποδοχώρι για να δρομολογήσουν τις κινήσεις τους. Στη συνάντηση βρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ οι οποίοι δεν ικανοποίησαν τους αγρότες με τα όσα είπαν.

 

Όπως φαίνεται δεν είναι τελικά δεδομένο ότι θα γίνουν οριζόντιες αποζημιώσεις όπως ζητούν οι αγρότες.

 

Το πιθανότερο όπως ειπώθηκε είναι να γίνει καταγραφή των ζημιών γεγονός που θα φέρει μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων.

 

Τη Δευτέρα αναμένονται οι αποφάσεις σύμφωνα με τον Γιάννη Πασχαλίδη.

 

Στη συνάντηση βρέθηκε και η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου η οποία μιλώντας τόνισε τα εξής:

 

«Ο αγροτικός κόσμος του Δήμου Παγγαίου αγωνιά και ζητά άμεσα λύσεις. Και το δείχνει εδώ, στο Ποδοχώρι.

Η θεομηνία που έπληξε την περιοχή και κατέστρεψε ολοσχερώς 50 χιλιάδες στρέμματα αμπελιών, ελαιόδεντρων, αμυγδάλων κ.α.. Η αγωνία και η αγανάκτηση για την αναβολή της επίσκεψης του προέδρου του ΕΛΓΑ στην περιοχή και η έλλειψη ενημέρωσης για το τι μέλλει γενέσθαι. Στο πλευρό των καλλιεργητών και των οικογενειών τους που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

Να δράσουν άμεσα τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποζημιωθούν ολικά, οριζόντια και πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν υπάρχει άλλη λύση», είπε η κ. Ελευθεριάδου.

 

Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης.

 

Σήμερα συνάντησα εσπευσμένα τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη, προκειμένου να ζητήσω την παρέμβασή του για άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της περιοχής μας.

 

Ανέφερα στον Υπουργό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Π.Ε. Καβάλας επλήγη σφοδρά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα,  που προκάλεσαν όχι απλώς εκτεταμένες ζημίες, αλλά ολοκληρωτική καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειες.

 

Ειδικότερα, εξέθεσα εκτενώς ότι οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ολική καταστροφή και απώλεια παραγωγής σε καλλιέργειες καλαμποκιού, ηλίανθου, σόγιας, φασολιών βέργας και φασολιών

 

α) στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων του Δήμου Παγγαίου και πιο συγκεκριμένα σε εκτάσεις 8.000 στρεμμάτων στα χωριά Κοκκινόχωμα, Ελευθερούπολη, Αμισιανά, Χορτοκόπι, Αντιφίλιπποι, Παλαιοχώρι, Νικήσιανη και Γεωργιανή,

 

β)στην περιοχή του Δήμου Νέστου και πιο συγκεκριμένα σε εκτάσεις 5.000 στρεμμάτων στα χωριά Νέα Καρυά, Μοναστηράκι, Αγίασμα, Πηγές, Χαϊδευτό και Ερατεινό, και

 

γ) στην περιοχή του Δήμου Καβάλας, σε εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων στα χωριά Κρηνίδες και Λυδία.

 

Επιπλέον, έκανα εκτενή αναφορά και στη  σφοδρή χαλαζόπτωση της 25.6.2022  που προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή σε περισσότερα από 40.000 στρέμματα σε καλλιέργειες σταφυλιών, ελιάς, αμυγδάλων, καλαμποκιών και ηλιόσπορων σε Μουσθένη, Πλατανότοπο, Ποδοχώρι, Μεσορόπη, Ακροπόταμο, Κάρυανη, Φωληά, Ορφάνι, Γαληψό, Οφρύνιο και Κοκκινοχώρι.

 

Επιπροσθέτως, παρέδωσα στον Υπουργό σχετικό οπτικοακουστικό υλικό ενώ τόνισα για μία ακόμη φορά την ανάγκη για αντιχαλαζική προστασία, αναφέροντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι αν η περιοχή μας είχε ενταχθεί σε πιλοτικό πρόγραμμα με την  εγκατάσταση «μπαλονιών» με ιωδιούχο άργυρο (αίτημα που πάγια μεταφέρω), μέθοδος που έχει εξασφαλίσει τις παραγωγές στη Γαλλία, η καταστροφή πιθανότατα να είχε περιοριστεί σημαντικά.

 

Όντας σε συνεχή επαφή με τους πληγέντες, εξήγησα στον Υπουργό πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της Π.Ε. Καβάλας είναι απελπιστική, καθώς η οικονομική καταστροφή που έχουν βιώσει είναι ανυπολόγιστη και ζήτησα προχωρήσουν οι διαδικασίες για άμεσες αποζημιώσεις.

 

Ο Υπουργός με ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρμοδίων Υπουργών ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την άμεση στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών μας στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών.

 

Ευχαριστώ τον Υπουργό για το ενδιαφέρον και τις ενέργειες του. Ο αγώνας μας συνεχίζεται...