Ισόρροπη ανάπτυξη στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει, γιατί η ανισσόροπη ανάπτυξη είναι στο DNA του καπιταλισμού και καμία κυβέρνηση που επιλέγει αυτό το δρόμο, με όποιο πρόσημο έχει, μπορεί να την ανατρέψει.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι η χωροταξική πολιτική αποτελεί βαθιά πολιτικό ζήτημα. Για αυτό το λόγο μια αποσπασματική κριτική ξεκομμένη από το σύνολο των προβλημάτων που έχουμε σήμερα και στην περιοχή μας, οδηγεί τελικά στη στήριξη της μιας ή της άλλης διαχειριστικής λύσης και στον αποπροσανατολισμό.

 

Προβάλλουμε την ανάγκη να αντιπαλευτεί, να ανατραπεί αυτός ο χωροταξικός σχεδιασμός στο σύνολό του, με κριτήριο αυτά που έχουν σήμερα ανάγκη οι εργαζόμενοι, στα εργοστάσια, στη βιοτεχνία, στα χωράφια, στα μικρομάγαζα, στις υπηρεσίες, σε όποια περιοχή της Περιφέρειας κατοικούν.

 

Συνήθως όταν ακούμε όρους όπως χρήση γης, χωροταξικό και ρυθμιστικό σχέδιο και άλλα παρόμοια, τους συσχετίζουμε με ζητήματα που αφορούν τους ειδικούς.

 

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

 

Στην πραγματικότητα, πίσω από τους τεχνοκρατικούς, επιστημονικούς όρους κρύβονται πολιτικές, δράσεις, αποφάσεις, που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας, τη ζωή κάθε λαϊκού ανθρώπου.

 

Και ευθέως θέτουμε το ερώτημα λοιπόν:
· Ποιος σχεδιάζει τις χρήσεις γης και τις υποδομές σε κάθε χώρο;
· Προς όφελος ποιου;
· Ποια είναι τα κριτήρια και ποιες ανάγκες έρχεται να ικανοποιήσει κάθε σχεδιασμός, κάθε ρύθμιση και οργάνωση του  χώρου όπου ζούμε;
· Τελικά, θέτουμε το ερώτημα, που και είναι όλη η ουσία, υπάρχει σχεδιασμός που να μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα τον μεγαλοεπιχειρηματία και τον εργαζόμενο, τον κάτοικο της Καβάλας, της Δράμας, της Ξάνθης και όλων των χωριών, τον φτωχό και τον πλούσιο; Και μην λέτε ότι όλοι είμαστε Καβαλιώτες, Δραμινοί, Ελευθεροπουλιώτες και άρα όλοι έχουμε τα ίδια συμφέροντα;

 

Κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχουν ουδέτερες λύσεις. Δεν υπάρχουν λύσεις που ωφελούν και το κεφάλαιο και τα λαϊκά στρώματα.

 

Ο Χωροταξικός σχεδιασμός σχετίζεται το τι, πότε και που θα οικοδομηθεί.

 

Αν για παράδειγμα σε μια περιοχή θα γίνουν σχολεία, μονάδες υγείας, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αναψυχής, δρόμοι και πλατείες, πάρκιν κ.λπ., αν θα κατασκευαστούν απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ή αν αντίθετα θα προταχτούν άλλα έργα.

 

Με το Χωροταξικό σχεδιασμό σχετίζεται το πού θα κατασκευαστεί κάθε υποδομή.

 

Σε ποια περιοχή, τι αποστάσεις θα υπάρχουν; Σε τι απόσταση από τα σπίτια θα βρίσκονται μια σειρά δραστηριότητες επικίνδυνες για την υγεία, όπως χώροι διαχείρισης απορριμμάτων, κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εγκαταστάσεις υψηλής τάσης; Τι αποστάσεις ασφαλείας θα υπάρχουν μεταξύ βιομηχανιών-βιοτεχνιών (με την ευκαιρία να ρωτήσουμε, που σχεδιάζεται να τοποθετηθεί η βαριά βιομηχανία, ποια τα χωροταξικά σχέδια, για την Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, τα Δάση και τους Βοσκότοπους, την Δευτερογενή τομέα, για τη Μεταποίηση, για τον ορυκτό πλούτο και την ενέργεια, για τον Τριτογενή τομέα, για τη διαχείριση των απορριμμάτων) ή άλλων δραστηριοτήτων, όπως τα βενζινάδικα, από τα σπίτια και τα σχολεία, για αποφυγή ατυχήματος με κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια;

 

Θα είναι προσβάσιμη κάθε υποδομή για όλους; ή θα πληρώνει πανάκριβα ο λαός για να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί, να απολαύσει ένα πολιτιστικό έργο;

 

Θα δοθούν άδειες για μεγάλα εμπορικά κέντρα ή μόνο για μικρομάγαζα; Επίσης, πόσο πυκνή θα είναι η δόμηση? Η πόλη της Καβάλας, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, θα κτιστούν για παράδειγμα τα άδεια στρατόπεδα ή θα αποτελέσουν χώρους πράσινου, άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας; Το ίδιο ισχύει επίσης και σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο μέχρι την Τούζλα, θα συνεχιστεί αυτή η άναρχη δόμηση;

 

Σήμερα, οι μεγάλες επιχειρήσεις που καθορίζουν την οικονομική ζωή έχουν ανάγκη από μεγάλα επενδυτικά σχέδια, γιατί έχουν τεράστια κεφάλαια που αναζητούν κερδοφόρα τοποθέτηση. Και αυτά τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια οδηγούν σε αντίστοιχη προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού. Αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει το χωροταξικό που εξετάζουμε και σε αυτό πρέπει να δώσουμε απάντηση.

 

Προσεγγίζοντας  κατά την γνώμη μας το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού, δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε μια λαθεμένη και άσφαιρη κριτική που προτάσσει γενικά την αντίληψη του ότι «πρέπει να γίνουν έργα», ότι «δεν υπάρχει σχέδιο», ή εστιάζει το πρόβλημα σε τεχνοκρατικές αδυναμίες και κυρίως εξετάζει το ζήτημα από την σκοπιά που το τοποθετείτε, δηλαδή της υποβάθμισης της περιοχής μας, υπέρ της Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής. Αναρωτιόμαστε ειλικρινά, η αναβάθμιση της Θράκης είχε ή θα έχει από δω και πέρα, την ανακούφιση και ευημερία των μικρομάγαζων των πόλεων εκεί και των χωριών; των μικρομεσαίων αγροτών, των εργαζομένων στα όποια εργοστάσια έμειναν (για δείτε τι γίνεται σε Ξάνθη και Κομοτηνή). Δεν είναι η Θράκη αλλά και όλη η Περιφέρειά μας, η τελευταία σε όλους τους δείκτες περιοχή της Ευρώπης και της Ελλάδας;   

 

Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με κάλπικες ή αποσπασματικές μάχες που συσκοτίζουν τον πραγματικό αντίπαλο.

 

 Όσο για  το ζήτημα της επιλογής μονόπολου, δίπολου,  τρίπολου ή και τετράπολου, το πράγμα αρχίζει να μοιάζει με παιχνίδι πλειοδοσίας,  που - παρ’ όλη  την  αγωνία όσων το προτάσσουν  για  τη  πρόοδο  του  τόπου  που  σηματοδοτεί -  είναι  πλήρως  αποπροσανατολιστικό. 

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα αντιπαλέψουμε το σύνολο του αντιλαϊκού χωροταξικού πλαισίου και όχι ορισμένες επιμέρους πλευρές του.

 

Για να ανοίξει ο δρόμος για αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική πρέπει ο λαός να συμβάλλει στην οργάνωση της αντεπίθεσης του.

 

Χωρίς οργάνωση και αγώνα δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

 

Η αναμονή και η υποχώρηση θα μας πάει απ’ το κακό στο χειρότερο.

 

Έλατε μαζί μας στο δρόμο της ρήξης, της σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την ΕΕ.

 

 

Καβάλα 10-9-15

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

(ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ 10-9-15 ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ)