Δεκαπέντε μέρες πριν ένας μικρός πυρήνας ανθρώπων αποφάσισε να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια διασυλλογική κίνηση, ώστε να συλλέξουν διάφορα είδη για τις ανάγκες συνανθρώπων μας που φτάνουν στη χώρα μας από εμπόλεμες ζώνες.

 

Η πρώτη κίνηση ήταν να ζητηθεί η συμμετοχή συλλόγων. Στη συνέχεια έγιναν επαφές για να δούμε τι ανάγκες υπήρχαν στα σημεία εισόδου και εξόδου αυτού του προσφυγικού κύματος.

 

Ζητήθηκε η στήριξη και η ενημέρωση των Καβαλιωτών από τα τοπικά ΜΜΕ και από διαδικτυακές ομάδες, κάτι που συνέβη με μεγάλη προθυμία. Βρέθηκε ο χώρος συγκέντρωσης που με χαρά παραχωρήθηκε από την αντιπεριφέρεια και το σύντομο όμορφο ταξίδι ξεκίνησε.

 

Μετά την πρώτη μέρα συλλογής ειδών, προσέρχονταν νέοι σύλλογοι και νέοι εθελοντές. Απλοί συμπολίτες μας ψώνιζαν τρόφιμα, φάρμακα και είδη προσωπικής υγιεινής, καθώς ξεχώριζαν και στα σπίτια τους ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη και πολλά άλλα είδη που θα έπιαναν τόπο εκεί που θα πήγαιναν.

 

Ακολούθησαν συμφωνίες με ναυτιλιακές και μεταφορικές εταιρίες ώστε η σημαντική αυτή βοήθεια να φτάσει στη Μυτιλήνη σε πρώτη φάση, όπου η κατάσταση είναι κρίσιμη.

 

Παράλληλα αποφασίστηκε να δωθεί μια μικρή βοήθεια με λίγα φαγώσιμα σε όσα παιδιά φτάνουν ταλαιπωρημένα στην πόλη μας και για λίγες ώρες παραμένουν στο ΚΤΕΛ περιμένοντας με τους γονείς τους να φύγουν για τα βόρεια σύνορα μας.

 

Ένα ερώτημα που έκαναν πολλοί συμπολίτες μας ήταν το ποιοι θα διαχειριστούν αυτή τη βοήθεια. Απόφαση των συλλόγων ήταν η κεντρική διαχείριση και διάθεση να γίνει από τους "Γιατρούς του Κόσμου" που βρίσκονται ήδη στο νησί εδώ κι έναν χρόνο και γνωρίζουν την κατάσταση από πρώτο χέρι.

 

Ζητήσαμε να υπάρχει συνεργασία με όλο το δίκτυο των εθελοντών της Μυτιλήνης για να γίνει σωστή και χρήσιμη διανομή των ειδών. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι από τους συλλόγους που ενεπλάκησαν στη συγκεκριμένη δράση έχουν εμπειρία μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που συλλέγουν είδη για συνανθρώπους τους.

 

Τις προηγούμενες φορές οι δράσεις αφορούσαν συμπολίτες μας στην ΚΑΒΑΛΑ, τώρα αφορούσε συνανθρώπους μας που η ζωή τα έφερε έτσι που ξεσπιτώθηκαν και αναγκάστηκαν με τα μωρά τους αγκαλιά να ρισκάρουν για εβδομάδες τις ζωές τους ψάχνοντας μια νέα πατρίδα.

 

Κλείνοντας μόνο ευχαριστίες μπορούμε να έχουμε για όλους τους Καβαλιώτες που ξανάδειξαν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους στον υπέρτατο βαθμό.

 

Ευχαριστίες για τους συλλόγους εργαζομένων πολλών φορέων και εταιριών.

 

Ευχαριστίες για τους εθελοντές που άφησαν τις δουλειές τους και αυτό το δεκαήμερο έγιναν θυσία για να υπάρχει ένα πρακτικό αποτέλεσμα. 

 

Ευχαριστίες στο Ναυτιλιακό Πρακτορείο Μηλιάδη και την εταιρία Hellenic Seaways για τη δωρεάν μεταφορά του φορτηγού στη Μυτιλήνη.

 

Ευχαριστίες στην Π.Ε. Καβάλας για την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου. Ευχαριστίες στους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη φόρτωση του φορτηγού.

 

Ευχαριστίες στους συλλόγους ΠΝΟΗ, Δυτικομακεδόνων, Μέγας Αλέξανδρος Παληού, οι Παραμυθάδες, οι Γιατροί του Κόσμου, Λύκειο Ελληνίδων, Εβριτών, υπαλλήλων ΠΕ Καβάλας, Άγιος Νέστορας, Ελληνογερμανικής φιλίας, 2ο Σύστημα Προσκόπων, Όμιλο Αντισφαίρισης Καβάλας Αλέξανδρος, τμήμα Σαμαρειτών Ελληνικού Eρυθρού Σταυρού.

 

Επειδή δυστυχώς αυτή η δύσκολη κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα και καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών, κρίνουμε απαραίτητο να βρισκόμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επανάληψη της δράσης.

 

Σε πρώτη φάση θα συνεχιστεί η δράση της διανομής λίγων απαραίτητων ειδών στα παιδάκια που περιμένουν στο ΚΤΕΛ Καβάλας. Πληροφορίες για τα είδη και το ωράριο συγκέντρωσης στο αμφιθέατρο θα υπάρχουν σύντομα.

 

Η Καβάλα για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι αξίζει να λεγόμαστε άνθρωποι