Μεγάλες αλλαγές στο σχήμα διοίκησης του Δήμου Καβάλας ετοιμάζει η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, με αντικαταστάσεις και μετακινήσεις προσώπων σε άλλες θέσεις.

 

Τα χέρια της δημάρχου δεν είναι «δεμένα» σε καμία περίπτωση καθώς έχει εξασφαλίσει τις παραιτήσεις όλων των συνεργατών της ώστε να προχωρήσει χωρίς εμπόδια στις επιλογές της.

 

Οι παραιτήσεις αυτές είχαν ζητηθεί από την δήμαρχο προ πολλού και συγκεκριμένα από την ανάληψη των καθηκόντων των συνεργατών της, ένα χρόνο πριν.

 

Πρόκειται για αντιδημάρχους, προέδρους και μέλη διοικήσεων των νομικών προσώπων του Δήμου κλπ.

 

Το μοναδικό πρόσωπο που δεν έχει δώσει τέτοια παραίτηση είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος, ο οποίος –εκ του νόμου- δεν τοποθετείται από την δημοτική διοίκηση αλλά προτείνεται από την πλειοψηφούσα παράταξη και ψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Φαίνεται ότι η συμφωνία που έκανε η Δήμητρα Τσανάκα στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2014 είχε κάτι πολύ συγκεκριμένο ως σκοπό και δυνατότητα και φαίνεται επίσης ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τις πρώτες αλλαγές.

 

Ως προς τα πρόσωπα που θα αντικατασταθούν ή τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο σχήμα διοίκησης, η δήμαρχος κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Ωστόσο, έχουν ήδη υπάρξει οι πρώτες πληροφορίες και φήμες για το θέμα.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χρονόμετρο» της Καβάλας, πιθανή θεωρείται η αντικατάσταση της αντιδημάρχου Καθαριότητας Κορίνας Χιώτη Πρασσά λόγω των συσσωρευμένων παραπόνων που υπήρξαν από δημότες, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση στο πιο νευραλγικό πόστο του Δήμου.

 

Για τη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών λέγεται ότι προορίζεται η Μαρία Φραντζεσκάκη, στη θέση του Δήμου Τουλκίδη ο οποίος πιθανότατα να αναλάβει ένα νέο χαρτοφυλάκιο και συγκεκριμένα τη θέση ενός αντιδημάρχου που θα είναι αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Πιθανές είναι και οι αντικαταστάσεις του αντιδημάρχου Πολιτισμού Μιχάλη Λυχούνα και του προέδρου του Δημοτικού Ωδείου Χάρη Τριανταφυλλίδη. Ο μεν πρώτος είχε «χρεωθεί» λάθη στους χειρισμούς που αφορούσαν το Εβραϊκό μνημείο, ο δε δεύτερος την ένταση που υπήρξε στο ΔΩΚ.

 

Ανάλογες πληροφορίες υπάρχουν και για την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Μαρία Καραβία, λόγω της έντασης που υπήρξε στις σχέσεις της με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Θοδωρή Γκόνη και τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Λυχούνα ενώ στα αρνητικά της, «χρεώνεται» και η επιλογή της να διατηρήσει σε λειτουργία την θεατρική της επιχείρηση, κάνοντας μάλιστα χρήση των χώρων του ΔΗΠΕΘΕ.  

 

Για τον Μιχάλη Λυχούνα όμως, εφόσον ευσταθούν τα σενάρια απομάκρυνσής του από τη θέση, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αξιοποίησή του σε άλλο πόστο.

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις από την Δήμητρα Τσανάκα αν και αρκετοί λένε ότι είναι πιθανός ο «ανασχηματισμός σε δόσεις» έως το τέλος του ημερολογιακού έτους. Υπενθυμίζεται ότι η Δήμητρα Τσανάκα διανύει εδώ και λίγες ημέρες τον δεύτερο χρόνο της πενταετούς θητείας της.