γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Τη Δευτέρα είναι να βρεθεί στα σύνορα ο υπουργός ΠροΠο Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα βρίσκεται στον Έβρο για επιχειρησιακούς λόγους, προκειμένου να ελεγχθεί η οργάνωση, η ετοιμότητα και όλα τα συστήματα που λειτουργούν τόσο στην αστυνομία όσο και στις ένοπλες δυνάμεις, για να ολοκληρωθεί η αποτρεπτική ικανότητα και ισχύς της χώρας.

 

 

Και συνέχισε: «Η ελληνική αστυνομία είναι στα σύνορά μας για να τα φυλάει και να μην επιτρέπει σε κανέναν να μπαίνει παράνομα. Το πρώτο τετράμηνο του 2022 έχει επιχειρηθεί να μπουν παράνομα στη χώρα περί τους 40.000 παράνομους μετανάστες.

 

Η αστυνομία δεν έχει επιτρέψει αυτό να συμβεί. Αποκρούουμε αποτελεσματικά κάθε απειλή απέναντι στη χώρα μας, στα σύνορά μας, στον Έβρο», επισήμανε.

 

 

Πρόσθεσε δε ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει αύριο από τον Έβρο είναι ότι η γειτονική χώρα δεν επιτρέπεται ούτε να ανέχεται να υπάρχουν διακινητές δυστυχισμένων ανθρώπων ούτε να υποθάλπονται τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

 

 

«Η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της Ε.Ε σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προασπίζει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αξιολογούν πολύ θετικά ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι πρέπει για να μην μπαίνουν στη χώρα και άρα στην Ε.Ε παράνομοι μετανάστες.

 

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μπουν παράνομοι μετανάστες από οποιοδήποτε σημείο, δεν υπάρχει δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει την ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

 

 

Όλα καλά και άγια, αλλά ποιος μπορεί να μας πει επιτέλους τι ακριβως συμβαίνει στα σύνορα, όπου ακούμε για ξαφνικά ντου λαθρομεταναστών που ετοιμάζονται και αυτά εργαλειοποιούνται από το καθεστώς Ερντογάν προκειμένου να πιέσει τους Ευρωπαίους να του δώσουν …μπαξίσι;

 

 

Την ίδια ώρα που βλέπουμε όλα αυτά πληροφορούμαστε ότι πάνω από 90 μετανάστες με γυναίκες, παιδιά, είναι αποκλεισμένοι σε νησίδα του ποταμού Έβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου.

 

 

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Evros-news αλλά δημοσιεύθηκε και σε ιστοσελίδα που ασχολείται με την διακίνηση λαθρομεταναστών, οι αποκλεισμένοι συζητούν στα αγγλικά με αστυνομικό στην ελληνική όχθη και ζητούν να τους απεγκλωβίσουν.

 

 

Νωρίτερα από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων, που σύμφωνα με αναφορές φέρονται να βρίσκονται σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου πλησίον της περιοχής Πυθίου Διδυμοτείχου, με αρνητικό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

 

 

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «Aπό τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων, που σύμφωνα με αναφορές φέρονται να βρίσκονται σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου πλησίον της περιοχής Πυθίου Διδυμοτείχου, με αρνητικό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα».

 

 

Η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα, συνεχίζει εν μέσω γενικών προκλήσεων, τη χρήση του μεταναστευτικού, ως “μοχλό πίεσης” προς τη χώρα μας και την Ευρώπη.

 

 

Μόλις λίγες ώρες μετά την απόπειρα να περάσουν 5 ιστιοπλοϊκά σκάφη με 590 μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που απετράπη από το λιμενικό, τέσσερα φουσκωτά σκάφη με 140 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα του Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια, σύμφωνα με την προσωρινή ενημέρωση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

 

 

Οι βάρκες προσπάθησαν να εισέλθουν στο θαλάσσιο χώρο της Μυτιλήνης, της Χίου, και Σάμου, με το Λιμενικό να αποτρέπει άμεσα το περιστατικό και να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, το πρώτο τετράμηνο του 2022, πραγματοποιήθηκαν 11.106 συλλήψεις για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα μας, εκ των οποίων, 1.553 στα χερσαία σύνορα (Έβρος) και 9.553 στα νησιά.

 

 

Ακόμη έχουν συλληφθεί 292 διακινητές ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους 220.

 

 

Αναφορικά με τον Έβρο από τη στιγμή που πέφτει η στάθμη του ποταμού το καλοκαίρι, αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές που προσπαθούν να περάσουν παράνομα στη χώρα, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως διαχειρίσιμη και χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

 

 

Tις τελευταίες μόλις τρεις ημέρες έχουν συλληφθεί 10 διακινητές στον Έβρο.

 

 

Μπορεί να συμβάλει ο καιρός στη διακίνηση μεταναστών από θαλάσσης αλλά και χερσαία, όμως η Άγκυρα δράττεται της ευκαιρίας να πιέσει μέσω των μεταναστευτικών ροών την Ελλάδα.

 

 

Εκτός από τις μεταναστευτικές ροές, στο Αιγαίο, έχει “εξαπλωθεί” και ο τουρκικός αλιευτικό στόλος και μπορεί να γίνεται αυτό καθώς είναι η περίοδος αλιείας τόνου και ξιφία, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσουν προβλήματα στο Αρχιπέλαγος.

Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει «καμπάνιες» στη Συρία, αλλά δεν θέλει να φήσει ήσυχο το Αιγαίο λόγω καλοκαιριού μια και ακόμη δεν έχουν τελειώσει τα κλεισίματα των τουριστών στην Αλικαρνασσό και στην Ατάλλεια!