Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Θάσου ο θάνατος ενός ξενοδόχου του νησιού, ηλικίας μόλις 59 ετών, ο οποίος απεβίωσε το πρωί της Τετάρτης 18 Μαΐου, έπειτα από μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό.

 

Σύμφωνα με όσες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές έως τώρα, ο άτυχος επιχειρηματίας ήταν τριπλά εμβολιασμένος και πριν από μερικές εβδομάδες κόλλησε κορωνοϊό. Συγκεκριμένα προσβλήθηκε από τη μετάλλαξη Όμικρον, που γενικά θεωρείται ότι δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

 

Ωστόσο, ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε για χρόνια (το αυτοάνοσο που είναι γνωστό με την ονομασία «Λύκος») φαίνεται ότι προκάλεσε επιπλοκές που έφεραν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

 

Πριν από μερικές ημέρες κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωσή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

 

Έπειτα από μια δύσκολη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο 59χρονος κατέληξε στις 18/5 από πολυοργανική ανεπάρκεια.

 

Ο επιχειρηματίας ήταν πολύ αγαπητός στην τοπική κοινωνία η οποία σοκαρίστηκε από το περιστατικό μιας και στην αρχή όλοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρει.

 

Τελικά, ο εμβολιασμός στη δική του περίπτωση με το υποκείμενο νόσημα, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν αρκετός. Πρόκειται για χρόνιο νόσημα που προκαλεί μια μόνιμη φλεγμονή. 

 

Οι πιθανότητες επιπλοκών

σε άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες

 

Από το ξέσπασμα της πανδημίας έως σήμερα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές και αντικρουόμενες ως προς το περιεχόμενό τους, μελέτες για το τι προκαλεί ο κορωνοϊός στα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα.

 

Υπάρχουν πολλές άγνωστες πτυχές και ασάφειες σχετικά με την αντίδραση του ανοσοποιητικού στον SARS-CoV-2, ακόμη και σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας της Covid-19.

 

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν σοβαρή ή θανατηφόρα αντίδραση στη μόλυνση από τον ιό, ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή αυτά είναι πολύ ελαφρά.

 

Μερικοί άνθρωποι αναρρώνουν γρήγορα ενώ άλλοι βιώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές την λεγόμενη «μακρά Covid», με συμπτώματα που επιμένουν για πολύ καιρό μετά την ανάρρωση από τα αρχικά στάδια της ασθένειας.

 

Οι ερευνητές θεωρούν πώς το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλει στις ποικίλες αντιδράσεις απέναντι στον Covid-19.

 

Έτσι, φαίνεται ότι η ανάπτυξη αυτοαντισωμάτων μπορεί να βρίσκεται πίσω από ορισμένες από αυτές τις επιπλοκές.

 

Τα αυτοαντισώματα είναι αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και που στοχεύουν – λανθασμένα- φυσιολογικούς ιστούς του σώματος.

 

Τα αυτοαντισώματα βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αγγειίτιδες, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.

 

Πολλοί άνθρωποι βέβαια με χαμηλά επίπεδα αυτοαντισωμάτων στο αίμα τους δεν έχουν εμφανή συμπτώματα ή επιπλοκές από όργανα.